lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako prežiť narcistu

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 8.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

Tento názov vznikol na základe príbehu krásneho Narcisa / Narkissos / syna riečneho boha a víly. Narcis bol nesmierne krásny, múdry, šikovný, odvážny, jednoducho, naj. A preto pohŕdal všetkými okolo seba a stretával sa iba s tými, ktorí mu lichotili. Jedného dňa zazrel vo vodnej hladine svoj obraz a zamiloval sa do seba. Vôbec nevnímal, že je do neho zamilovaná víla Echo / ozvena/, ktorá opakovala každé jeho slovo a pohyb. On vnímal iba svoju dokonalosť. Sebaláska ho obrala o lásku, o priateľov, o spoločnosť. Opojený svojou dokonalosťou zomrel opustený.

Keď dostane hovno na policu, myslí si, že je lekvár
Dnešní Narcisi sa ani trochu nezmenili, tešia sa, že existuje Echo, ale lásku venujú iba sebe. Smutnou pravdou je, že sebaláska vôbec nebráni podobným Narcisom naväzovať zväzky s opačným pohlavím. Kto totiž dokáže muža obdivovať a behať mu okolo zadku s väčším nadšením ako žena? Prvým predpokladom boja proti sebazničeniu v zväzku s partnerom, ktorý má na svete najradšej sám seba, je rozpoznať „nepriateľove“ slabiny a určiť stratégiu.
Do najrizikovejšej kategórie uchádzačov o diagnózu narcizmus sa zaraďujú mladí, úspešní muži, ktorí vyrástli v neutešených pomeroch. Odrazu majú veľa peňazí, veľké auto, obdivuhodný životný štýl a okolo nich sa začne motať množstvo pätolizačských kamarátov a všetkého schopných spanilých diev. Takáto veľká apanáž môže u nich vyvolať pocit, že sú skutočne nadľudia a začnú sa podľa toho správať.
Podobne to je aj s ľuďmi, ktorí dlho a s nasadením prekonávali množstvo prekážok a odrazu sa vyšplhali na vrchol. Bez ďalších prekážok keď majú všetko a na dosah ruky sa im zdá život príliš fádny. A väčšinu z nich čaká alkoholizmus a narcizmus, dve strany jednej mince.Ale aj narcistov je niekoľko druhov.

Pán Zrkadlo
Jeden z najčastejších a v partnerstve najnebezpečnejších narcistov je „Pán Zrkadlo“. Keď sa tento muž pozrie ráno do zrkadla vidí dokonalosť, to isté chce vidieť v tvári každého, s kým sa počas dňa stretne. To znamená, že chce počuť len vety typu – ty si naozaj úžasný, to tvoje oblečenie je fantastické, tie myšlienky sú naprosto výnimočné… Tento typ muža očakáva len pochvalu. Aj keď takýto stav vyžaduje psychiatrickú liečbu, ak je pán Zrkadlo dosť silný / má peniaze a moc/ trvá dlho, kým sa nájde hrdina, ktorý zakričí, že kráľ je nahý. Vy ako partnerka to zrejme nebudete. Pokiaľ o neho nechcete prísť, môžete urobiť len jednu vec – obdivovať ho. Stanete sa tak možno obľúbenou, slúžkou, ošetrovateľkou, asistentkou, v najlepšom prípade poradkyňou. Musíte navždy zabudnúť na svoje pocity, na zlosť, na problémy. Váš partner je niekto a ak mu to nebudete dostatočne často pripomínať, nájde si takú, ktorá lepšie pochopí, aké šťastie ju stretlo. A vás súčasne zaradí na zoznam nepohodlných osôb a vyradí vás zo svojho kruhu.

Pán Zbožňovateľ
Druhý druh narcistu je „zbožňovateľ“. Tento muž sa nekochá vlastným obrazom, on sa kochá obrazom niekoho dokonalého. Táto forma je veľmi záludná. Všimnete si ju podľa toho, že neustále počúvate o človeku XY, ktorý je dokonalý, inteligentný úspešný, bohatý, zvládne každý problém a ešte je aj preborník v akomkoľvek športe. A to máte šťastie, že je to muž a váš partner tvrdí, že on bude jeho nasledovníkom. Rovnako dobre to môže byť žena a vy sa musíte stať jej dvojníčkou. Táto forma narcizmu je nebezpečná v prípade, že idol vášho partnera má na neho nejaký vplyv. To totiž znamená, že čokoľvek, čo urobíte, alebo poviete, bude podrobené kritike zo strany modly. Váš život sa stáva životom s modlou. Ak idol pije, bude piť aj váš partner. Ak je idol celé noci mimo domu, bude mu v pätách aj váš partner. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že tento typ sa niekedy zmení. Máte len možnosť dúfať, že jedného dňa, ho jeho modla urazí a on sa vylieči bez toho, aby spáchal samovraždu. Druhou šancou je opatrne a pomaly ho dostávať do čo najväčšej vzdialenosti od jeho vyvoleného vzoru. Pokiaľ totiž nie je takýto narcista pod vplyvom obdivovaného, je tento typ skoro neškodný. Ak vám teda nelezie na nervy počúvať každú chvíľu o tej istej osobe. Ak ho budete v obdive povzbudzovať a dopovať ho slovami o tom, že jedného dňa bude rovnaký, ako jeho idol, potom s ním pokojne žite a rozvíjajte reči o jeho idole. Je to, to isté ako podávať narkomanovi dávku.

Pán Najlepší
Tretí typ sa vyskytuje pomerne často a nezriedka je vysoko ceneným človekom. Ide o muža, ktorý chce byť dokonalým v čomkoľvek. Jeho cieľom je byť najlepší manager, najlepší hudobník, najlepší veriaci, najlepší jogín, najlepší lekár, najlepší architekt, najlepší spisovateľ. Jediným zmyslom jeho života je pracovať na sebe a poznať samého seba. Nič si neodpúšťať a každú sekundu sa posúvať dopredu po ceste k dokonalosti. Nikto v jeho okolí nemá pre neho cenu. S takýmto typom človeka sa dá žiť len v prípade, že sa uskromníte a budete hrať úlohou spotrebného tovaru v jeho živote. Kde som si odložil kľúče od garáže? Kde som položil zlaté manžetové gombíky, na koľko som stiahol cenu toho obrazu? Kedy som mal navštíviť milenku? Toto by mohla byť parafráza jeho myslenia. Jediná rada, radšej s ním nemajte deti, ak sa nemáte chuť s rodičovskými problémami potýkať úplne sama / on to zaplatí, len sa nezúčastní/. Navyše, duševné choroby sú často dedičné.

Pán Odhodlaný
Posledný typ je fanatik. Tento človek si vysníva svoju cestu a vy ste len prostriedkom, či v lepšom prípade spolupútnikom. Bude vám rozprávať o svojom poslaní a bude svoje slová myslieť vážne. Sú to ľudia predurčení na to, aby spasili svet, zničili zločin, naprávali napáchané krivdy, liečili boľačky ľudstva, zachraňovali Zem, chránili mier, vymýšľali nové patenty a vždy poznali pravdu. Ak sa vám to zdá málo nebezpečné a máte pocit, že s tak zaujímavým a zanieteným človekom musí byť, radosť žiť, radšej si to dvakrát rozmyslite, kým poviete áno. Jeho idea totiž bude vždy ďaleko pred vami, ďaleko pred akýmkoľvek bežným problémom, ďaleko pred racionálnym problémom. S takýmto mužom môžete žiť v prípade, že sa dokážete stotožniť s jeho ideou. Ak je jeho cieľ splniteľný, stanete sa otrokom pravdivých informácií, v ostatných prípadoch sa musíte stať chápavým pomocníkom na ceste za spásou, či víťazstvom, ktoré dosiahne možno dvadsiata generácia. Ak sa vám podarí zabudnúť na to, že ste svojbytná osobnosť, ktorá mala aj vlastné sny, môžete s týmto typom narcistu prežiť celkom zaujímavý život.

Diskusia k článku:

:-)<BR>neda mi :-),vzdy sa pobavim na podobnych clankoch :-) hm ... je v nich pravda to beriem,ale hodilo by sa aj napisat,ako ich zmenit hm,alebo este lepsie ako s nimi zit aj s tymito "vlastnostami" vyrovnane
Neregistrovaný - mato, 8.6.2001 11:53
:-)<BR>neda mi :-),vzdy sa pobavim na podobnych clankoch :-) hm ... je v nich pravda to beriem,ale hodilo by sa aj napisat,ako ich zmenit hm,alebo este lepsie ako s nimi zit aj s tymito "vlastnostami" vyrovnane
Neregistrovaný - mato, 8.6.2001 11:53
Ja si myslím, že tieto články varujú. Dosť ťažko by som si vedela predstaviť pokojný život s tigrom, keď som laň.
Neregistrovaný - Ana, 10.6.2001 23:28
Ja si myslím, že tieto články varujú. Dosť ťažko by som si vedela predstaviť pokojný život s tigrom, keď som laň.
Neregistrovaný - Ana, 10.6.2001 23:28
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!