lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bedeker slušnej lady

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 27.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

Tolerantní autori modernej etikety radia menej zasväteným: ,,cvičte doma šúpanie banánov, pretože sú situácie, kedy je na učenie neskoro“. Treba ale priznať, že konvencie už dnes nie sú také prísne ako kedysi. Dnes je dokonca znesiteľné v rámci slušnosti jesť hrušku so šupkou . Za toto láskavé povolenie vďačíme výskumu, ktorý zistil, že je dôležité jesť stravu obohatenú vlákninou. Teraz vám asi napadlo, že môžete kašľať na bontón. Radšej nie! A aj napriek tomu, že sa nám to na prvý pohľad vonkoncom nezdá, majú pravidlá slušného správania často praktické dôvody.

ANANÁS
Iba veľmi zriedka nastane situácia, že si pri stole musíme poradiť s celým ananásom, nenakrájaným na kúsky. Ak je toto ovocie v tvrdej šupe podávané vcelku spolu s vejárom listov, pravdepodobne má slúžiť na dekoráciu. Šúpanie ananásu si vyžaduje veľkú tvrdú podložku a solídny nôž. Domáca pani by mala odkrojiť šupku už v kuchyni. Ovocie treba postaviť a najskôr odťať listy. Potom opatrne dookola odstrániť šupku a špičkou noža odstrániť všetky ,,očká“. Očistený ananás sa krája na plátky, ale ešte skôr treba ostrým nožom odstrániť tvrdé, nejedlé jadro. Ak chcete očariť a máte dosť ostrý nôž, môžete po odstránení listov jedným nacvičeným krúživým pohybom urobiť očistený ananásový valček. Chce to však poctivý tréning. Najlepšie v krajinách, kde je ananás takmer zadarmo.

BANÁN
Čo už môže byť na jeho konzumácii zložité? Je to dosť zradné ovocie, ktoré zvádza k pokušeniu jesť ho štýlom opíc, čiže držiac v ruke.
Ale v spoločnosti sa to naozaj nehodí. Najmä dámy pritom nevyzerajú dosť decentne. Treba na to ísť inak. Najskôr z ovocia odkrojíme špičku a potom nožíkom odstraňujeme úzke pásiky šupky. Šupku odkladáme na tanierik (pani domáca by nemala zabudnúť na košíček na šupky z očisteného ovocia). Dužinu banána krájame na šikmé plátky a jeme dezertnou lyžičkou alebo prstami. Veľmi vhodným doplnkom je citrónová šťava, horúci čokoládový krém alebo pomarančový likér.

ČERSTVÉ FIGY
Podávajú sa vychladené. Túto dobrotu si nenechajte nikdy ujsť. Ovocie, položené na tanieriku krájame na štyri časti tak, aby sa nám šupka roztvorila ako kvet a odtrhneme každú štvrtinku. A potom už stačí nožom oddeliť vynikajúcu, sladučkú dužinu. Ak je príliš lepkavá, napichujeme ju na vidličku a vkladáme do úst....Moderná etiketa však pripúšťa aj jedenie fíg prstami alebo malou lyžičkou.

GRAPEFRUIT
Podávame prekrojený napoly, v miske alebo poháriku, ktorý nie jú omnoho väčšie ako samotné ovocie. Jedenie grapefruitov uľahčujú špeciálne príbory: predĺžená lyžička a mierne ohnutý nôž so zúbkami. Nožíkom bez problémov oddelíme dužinu od šupky a potom krájame pozdĺž bielych vlákien. Takto pripravené ovocie už ľahko zjeme lyžičkou. Polovičky grapefruitov môžeme ho takisto podávať oddelené od šupky a pokrájané pozdĺž bielych vlákien. Prípustné je aj jedenie malou lyžičkou. Polovicu grapefruit vezmeme do ruky a malou lyžičkou krúživým pohybom vyberáme dužinu z jednotlivých komôrok.

HRUŠKY
Najelegantnejší spôsob čistenia hrušky je odstraňovanie šupky pomocou lyžičky. Celkom ale postačí ovládať umenie odstraňovania šupky nožíkom, čo pri takomto šťavnatom a mäkkom ovocí vôbec nie je také ľahké, ako by sa zdalo. Očistenú hrušku rozdelíme na štvrtiny a jeme prstami, aj keď niektorí ľudia uprednostňujú používanie vidličky a noža. Hrušky (s delikátnou šupkou) sa však čoraz častejšie jedávajú bez šúpania, iba rozdelené na osminky.

JABLKÁ
Nič nie je také jednoduché, ako sa zdá. Príručky dobrých manierov udeľujú v otázke jedenia jabĺk množstvo vážnych rád. Pripravení? Tak teda: ovocie držte v ľavej ruke a pravou ho ošúpte, ale tak, aby vznikla celistvá stužka so šírkou pol cóla (približne 1,25 cm). Absolútni majstri šúpu jablká tak, že vznikne dlhá špirála, ktorú uložia do stredu tanierika na ňu položia ovocie rozdelené na osminky.
Jablko však môžeme takisto najprv rozdeliť na štvrtinky, vybrať jaderník a až potom očistiť šupku a jesť prstami. Iba v rodinnom kruhu je vhodné ponoriť zuby do jablka držaného v ruke. Prečo? Pri jedení jablka prichádza chvíľa, keď už ohryzok vyzerá veľmi neesteticky a zahryzovanie do dužiny je niekedy až pažravé. Iba málokto to vie robiť pôvabne. Podľa posledných pravidiel stačí jablko rozdeliť, netreba ho šúpať.

KIVI
Toto ovocie pokryté chlpatou kožičkou je natoľko módne, že boli vymyslené špeciálne kalíšky (aj zlaté a strieborné), do ktorých sa kivi vkladá ako vajíčko. Potom sa nožíkom odreže vrch a dužina sa vyberá lyžičkou. Ak nemáme špeciálne poháriky, nič to, kivi môžeme takisto ošúpať a pokrájať na plátky alebo kocky alebo ho prepolené vyjedať lyžičkou. Ku kivi pokrájanému na kolieska sa vynikajúco hodí alkohol: malý kalíšok vaječného koňaku alebo ovocného likéru. Plátky kivi potom jeme dezertnou vidličkou. Kivi sa vždy podáva zľahka vychladené. Ak vám ho podajú pokrájané aj so šupou, nebráňte sa jej konzumácii. Je plná C vitamínu.

POMARANČE
Pomaranč je asi najkomplikovanejším ovocím, aké môžeme podať pri stole a preto domáce panie, ktoré nemajú sklon k zlomyseľnosti, podávajú pomaranče v podobe šalátu. Umenie jeho konzumácie spočíva v obratí šupky z ovocia, ležiaceho na tanieriku – výlučne pomocou noža a vidličky. Potom oberáme biele vlákna a delíme ovocie na jednotlivé kúsky. Oberanie kôrky uľahčí odrezanie ,,pätky“ z oboch strán pomaranča. Ešte šťastie, že mandarínky môžeme pokojne oberať prstami...

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!