lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bedeker slusnej LADY

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 21.3.2001
späť
Späť

Poslať
 

Black tie- nie je alkohol
Oficiálna večera sa koná väčšinou okolo 20. hodiny a trvá najmenej dve hodiny. Prevažne sa začína podávaním aperitívov. Tým sa dáva možnosť oneskorencom, aby pred zaujatím miesta pri stole, boli už v miestnosti. Potom sa sadá k stolu a po večeri hostia zvyčajne ešte ostávajú sedieť pri káve, likéroch alebo iných nápojoch. V zásade je na večeri záväzné rovnaké oblečenie ako na koktaile. Iba ojedinelo, ak sa jedná o večeru s kráľovnou, alebo veľmi vzácnym človekom, poprípade o večeru po udeľovaní nejakého významného ocenenia, a na niektorých elegantných večierkoch, môže byť vyžadovaný smoking (čo je vždy označené na pozvánke formulkou ,,black tie“.
Ak ideme na večeru k priateľom a vieme, že budeme jesť v kuchyni, je milé priniesť fľašku alkoholického nápoja. Ak ideme na večeru k známym, mali by sme vziať kyticu pre pani domu. Platí však, že čím viac sa vzďaľujeme od okruhu svojich blízkych, tým menej sa patrí nosiť darčeky . Na formálne večere darčeky nikdy nenosíme, pretože dávanie darčekov je prejavom istej intímnosti.

Nemlčte ako hrob
Večera slúži na to, aby ľudia mali príležitosť porozprávať sa a lepšie sa spoznať. Dobrý hostiteľ, alebo organizátor dopredu určí miesto, kde si sadnete. Dá si prácu a povyberá ľudí s podobnými názormi a duchom, či záujmami. Ak nie je zasadací poriadok určený, treba sa hneď po zaujatí miesta predstaviť ľuďom sediacim na vedľajších stoličkách – pravdaže ak sme túto formalitu nevybavili už pri aperitíve. Muži by si nemali sadať skôr ako dámy a mali by im pomôcť odsunutím a prisunutím stoličky. Pri stole sa patrí zhovárať s osobami sediacimi aj po pravej, aj po ľavej strane a s ľuďmi sediacimi oproti. Treba si však všímať, či nie sú zaujaté rozhovorom s druhým susedom. V závislosti od počtu ľudí sediacich pri stole, by sa mali viesť rozhovory všeobecné, ktorých sa môže zúčastniť niekoľko ľudí.

Umenie prísť a odísť
Rovnako dôležitým umením je vedieť, kedy treba odísť. Nie prirýchlo, pretože to vzbudzuje dojem, že sa nám spoločenské stretnutie nepáčilo. Trápny a nevhodný je aj diskrétny pokus vypariť sa hneď po večeri. Provokuje totiž k odchodu aj ďalších hostí a hostitelia sa predsa chcú tešiť z hostí, ktorých pozvali a nakŕmili. Ale takisto netreba vysedávať pridlho. Na formálnych stretnutiach je zvyčajne určené, dokedy majú trvať, ale vo väčšine prípadov treba jednoducho vycítiť, kedy je najvhodnejšie odísť. Keď sa domáci niekoľko razy mimovoľne pozrú na hodinky, keď začínajú tajne zívať, netreba predlžovať agóniu. Na Slovensku nie je zvykom prísť na večeru a zostať na raňajky, to robia iba niektoré francúzske herečky.
Posledné prikázanie znie: na druhý deň je vhodné poďakovať sa. Najlepšie listom. Nemusí to byť dlhý list: celkom postačí kartička alebo telefonát. Ide o to, aby hostiteľka vedela, že nikoho neotrávila. Niečo môže naznačiť aj podávanie kávy. Mal by to byť posledný nápoj pred odchodom, za ním už môže byť iba tzv. kapurková. Drink na rozlúčku.

Kľúč k srdcu
O detailoch, týkajúcich sa foriem pozvania, oblečenia atď. sa možno rozpisovať do nekonečna, ale tieto obyčaje sa menia a v modernom svete už naozaj málokoho zaujíma, či si nejaká pani zobliekla rukavičky vo vhodnej chvíli. Dôležitými sú zásady, v ktorých sa skrýva umenie slušného správania. Slušné správanie sa totiž nedá imitovať, pretože vyplýva zo vzťahu k iným a z istej elegancie ukrytej v srdci. Slušné správanie je kľúčom ku každému a vstupenkou všade. Ale to už je iný, veľmi komplikovaný príbeh.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!