lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
PITNÝ REŽIM - pravá ruka zdravia

  Spracoval(a) : eva
Dátum : 30.6.2010
späť
Späť

Poslať
 

„Voda je jednou z hnacích síl stroja zvaného ľudské telo, keďže jej dostatočný príjem významne ovplyvňuje správne fungovanie organizmu a zásadným spôsobom prispieva k zachovaniu stálosti vnútorného prostredia. Zatiaľ čo bez jedla prežijeme  týždeň aj viac, bez vody náš organizmus vydrží len niekoľko dní“, hovorí odborník na šport a zdravý životný štýl z centra zdravia a výživy ONLIFE, Mgr. Eduard Polakovič.

 

Voda je univerzálnym pomocníkom, ktorý sa v našom tele podieľa na všetkých činnostiach týkajúcich sa látkovej a energetickej premeny. Nachádza sa v bunkách, cievach, medzibunkových priestoroch, v telesných dutinách, aj tráviacom trakte. Slúži ako regulátor teploty tela, rovnako umožňuje činnosť svalov. Voda je zároveň dopravným prostriedkom, ktorý zabezpečuje transport potrebných látok ako aj vylučovanie tých nežiaducich z tela von. Pre telo je skutočne zázračná - všetky chemické reakcie, ktorých výsledkom je, že dýchame, kráčame, spíme či myslíme sa dejú vďaka vode. „Avšak telo nie je nevyčerpateľným zdrojom energie, takže sa oň treba príkladne starať, čo v praxi znamená dodržiavať aj správny pitný režim“, dodáva Mgr. Polakovič.

 

4  fakty o vode, ktoré by sme mali poznať:

1)    Zbavuje telo toxínov

Voda zabezpečuje odplavovanie toxínov a metabolického odpadu von z tela. Je tiež nevyhnutná pre správne a efektívne fungovanie obličiek a pre celkovú telesnú i duševnú harmóniu.

2)    Podporuje metabolizmus tukov

Bez dostatku vody v našom tele sa časť nespracovaných zvyškov dostáva do pečene, ktorá premieňa uložený tuk na energiu. V prípade, ak je nútená suplovať úlohu obličiek, metabolizmus tukov sa logicky spomaľuje.

3)    Udržiava správne fungovanie orgánov

Nedostatok vody sa organizmus snaží nahrádzať jej sťahovaním z rôznych vnútorných orgánov, napríklad z čriev. Následkom takejto činnosti býva zápcha. Naopak udržiavanie správneho pomeru telesných tekutín prispieva k bezproblémovému tráveniu a tiež k maximálnemu využitiu živín získaných zo stravy.

4)    Pomáha pri prebytku solí v organizme

Zadržiavanie vody v tele býva spôsobované prehnanou konzumáciou soli. Zvýšením príjmu tekutín dochádza k vyplavovaniu solí z tela. Paradoxne, pri opuchoch spôsobených zadržiavaním vody treba poriadne zvýšiť príjem tekutín.

Nie je voda ako voda

Voda je pre naše telo významným zdrojom minerálov, ktorý si náš organizmus dokáže efektne spracovať všetky potrebné látky. Avšak neplatí to pre všetky typy vôd.

 

Demineralizovaná voda, ktorá pochádza z domácich úpravovní vody, môže pri jej výlučnom používaní viesť k závažnému nedostatku dôležitých minerálov, predovšetkým vápnika a horčíka, čo sa prejavuje únavou, slabosťou, bolesťou hlavy či svalovými kŕčmi.  Problém s demineralizovanou vodou spočíva vo fyziologickom procese počas trávenia, kedy je vstrebávanie vody z čriev možné len za súčasného transportu sodíka. Pri pití destilovanej vody musí ľudské telo najprv účinné látky do tela dodať, aby sa za ich pomoci mohla vstrebať. Organizmus je tak nútený siahnuť na svoje rezervy, čo môže vyústiť do závažného deficitu minerálov. Udržiavajte preto svoj pitný režim pestrý a doprajte si viacero zdrojov tekutín, vrátane čerstvých ovocných a zeleninových štiav a taktiež prírodných pramenitých vôd s nízkou mineralizáciou od 150 - 400mg/l, ktoré sú pre svoje výborné vlastnosti vhodné na každodennú spotrebu.

 

Voda a lá tajomstvo šéfkuchára

Možno ste to ešte nepočuli, ale každá voda má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ju predurčujú na podávanie s konkrétnymi typmi nápojov či jedál. Vyskúšali ste už spojenie gril a voda? Ak necháte pramenitú vodu - predovšetkým jej sýtenú verziu - zovrieť v kvalitnej teflónovej panvici a následne do nej vložíte kúsok mäsa alebo ryby, získate skutočne chutnú pochúťku na veľmi zdravý spôsob.

 

Voda tiež posobí ako vhodný neutralizátor chutí. Tak ako nám privoňanie ku káve dobre poslúži pri výbere toho pravého parfumu, keď už je vône priveľa, pohár nesýtenej nízkomineralizovanej pramenitej vody dokáže očistiť chuťové poháriky a pripraviť ich na degustáciu vína či spomínanej kávy. Vaša chuť bude opäť jasná a pripravená na tie najlepšie kulinárske zážitky!

 

Práve nesýtená voda s nízkym obsahom minerálov nezanecháva v ústach chuť spôsobenú minerálmi a z tohto dôvodu je vhodná na na konzumáciu spolu s vínom či whisky, pri ktorej skutoční fajnšmekri uprednostňujú nesýtenú verziu vody. Veď nie nadarmo názov whisky pochádza z galského výrazu „Uisge Beathe“, teda „Živá voda“. Sýtená nízkomineralizovaná pramenitá voda, akou je aj Rajec, sa zase hodí na miešané drinky. Jeden z nich si môžete vyskúšať namiešať hneď:

 

LETNÉ BOWLE

10 - 12 rozdrvených kociek ľadu
100 ml pomarančovej šťavy
200 ml šťavy z čiernych ríbezlí
50 ml citrónovej šťavy
100 ml cukrového sirupu
750 ml bieleho vína
250 ml perlivej vody Rajec

Ovocné šťavy nalejeme do nádoby na bowle, prilejeme biele víno a dáme uležať na 60 minút do chladničky. Potom prilejeme dobre vychladenú vodu Rajec, pridáme drvený ľad, zľahka premiešame a podávame.


Diskusia k článku:

Samozrejme suhlasim, pekny clanok. Celkom komplexny. Este chyba info o pamati vody. Molekuly vody su ovplyvnovane informaciami z okolia napr. z pody, cez ktoru tecie a tak mozu prenasat nielen pozitivne, ale aj negativne informacie. Tie spolu s vodou prijimame pri jej piti. Pamat vody sa vsak da vymazat. A to jej zmagnetizovanim. Nasledne posobenim na slnecnom ziareni sa nabije pozitivnou informaciou slnecnej energie. Takto ma este blahodarnejsie ucinky. Ako naozajstna ziva voda.
Neregistrovaný - Eva, 30.6.2010 23:23, evka(`na`)weba.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!