lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jesenný program pre šťastnú dušu

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 16.11.2015
späť
Späť

Poslať
 

Od októbra do decembra je ťažké obdobie pre všetkých bez rozdielu veku. Nápor v práci, škole, ubúdajúce slnko a krátke dni. Nevzdávajte to. Pohyb, kvalitné jedlo a voňavé koreniny vám dodajú energiu.

 

Závislosť na pocite šťastia

Na behanie a na cyklistiku už potrebujeme zvláštnu výbavu, ale ešte stále nám zostávajú aktivity na jesenné počasie. Chôdza s paličkami je vhodná pre všetky vekové skupiny, do každého počasia, v meste aj na vidieku, optimálne na lesných a parkových cestičkách. „Pri chôdzi sa zapája celé telo, pracujú srdce aj pľúca“, vysvetľuje telovýchovný lekár Pavel Malovič. Do mozgu sa uvoľňuje endorfín, nazývaný aj hormón šťastia, pretože spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. „Pre aktívnejších odporúčam všetky formy tanca, aerobiku a spinnig.“

 

Mozog aj srdce

Keby si náš mozog mohol vybrať ročné obdobie, určite by sa dožadoval slnečných dní. Nedostatok slnečného svetla vedie k tomu, že do epifýzy nedorazí dostatočný signál k ukončeniu produkcie melatonínu a naše telo „zostane“ v spánkovom režime. Cítime sa unavení, alebo ako by sme sa nedokázali zobudiť. O to viac musíme povzbudiť mozog správnym jedlom.

 

Keby si mozog mohol vybrať jedlo, dal by prednosť zloženým sacharidom, ktoré sa nachádzajú najmä v celozrnnom chlebe a pečive, cereáliách, cestovinách, strukovinách a v ryži. Pre bezchybné fungovanie potrebuje aj vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, najmä B3, B6 a B12, horčík, vápnik a nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Odborníci na výživu ich odporúčajú prijímať najmä z morských rýb, pretože zároveň sú zdrojom jódu, ktorý štítna žľaza potrebuje na tvorbu dôležitých hormónov. Esenciálne mastné kyseliny omega-3 – EPA a DHA – sú dôležité nielen pre mozog, ale aj pre srdce, cievy a kĺby. Nedostatok týchto dvoch kyselín, ktoré telo získava výhradne z potravy, zvyšuje riziko rozvoja Alzheimerovej choroby a demencie. Nájdete ich v tučných morských rybách, rastlinných olejoch, o niečo menej v rôznych semienkach. Priaznivé zloženie mastných kyselín v našich zemepisných šírkach má repkový olej, rastlinné tukové nátierky aj vlašské orechy.

 

Chutná ochrana

Čítali sme to už stokrát, ale teraz sa na to pozrieme inak. Antioxidanty poskytujú ochranu pred poškodením DNA. Po celý život nás chránia pred oxidatívnym poškodením buniek, ktoré spôsobuje znečistenie ovzdušia, vody a pôdy, stresy, fajčenie, ale aj prirodzené starnutie. „Antioxidanty sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v strukovinách, bylinách, koreninách, riasach, ako aj v celozrnných obilninách a obilných klíčkoch“, uvádza gastroenteorológ Peter Minárik. Množstvo antioxidantov sa dá presne odmerať ORAC testom (Oxygen Radical Absorbance Capacity)* a podľa tohto hodnotenia je prvá pätica nasledovná klinček, škorica, oregano, kurkuma, kakao. Takže, aj horúca čokoláda, voňavé kakao, alebo korenené dobroty a ovocný grog  môžu mať terapeutické účinky.

 

Jesenná koncovka

Tekvica sa z nudného školského jedla stala v ostatnom desaťročí kultovým jedlom na sladký aj slaný spôsob. Okrem vitamínov skupiny B, obsahuje veľa „céčka“ a „éčko“. Najväčší poklad však ukrýva v semienkach. Hrsť semienok pokryje dennú potrebu zinku pre krásne vlasy, pokožku, aj nechty.

 

* MUDr. Peter Minárik: Rakovina a výživa, mýty a fakty. 2014


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!