lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Domáce limonády – trend alebo podfuk letnej sezóny?

  Spracoval(a) : Leńka
Dátum : 21.9.2015
späť
Späť

Poslať
 

Tohtoročné leto bolo výnimočné svojimi teplotami. O nutnom dodržiavaní pitného režimu v extrémnych horúčavách už vedia všetci, od dojčiat po dôchodcov. Ťažko povedať, či je to len vysokou teplotou, ale v tohtoročnom horúcom júli vzrástol trh s nealkoholickými nápojmi o 12%. Dôsledkom  je zvýšený predaj balených vôd a džúsov, napr. Bonaqua hlási počas prvého prázdninového mesiaca razantný nárast o 33 %, predaj Cappy vzrástol o 8%.

 

Nepopierateľným trendom tohtoročného leta sú však tzv. domáce limonády. Nie však – ako by názov napovedal – u nás doma, ale v reštauráciách a kaviarňach. Tento rok ju ponúka snáď každý podnik, do ktorého človek vkročí. Zákazníci sa tešia na niečo „poctivé“, bohužiaľ reštaurácie iba často ťažia z toho, že všetko „domáce“ je teraz populárne. Tieto limonády môžu byť dokonca omnoho menej kvalitným nápojom než sladené nápoje známych výrobcov, u ktorých spotrebiteľ presne vie, na čom je.

 

V reštauráciách dostáva zákazník pod názvom „domáca limonáda“ spravidla mizernú kvalitu za veľké peniaze. Výnimkou nie je sódovka z veľkoobchodu či voda z vodovodného kohútika a najlacnejší chemický koncentrát ovocnej príchute, ktorý býva plný farbív a konzervantov. Kus čerstvého ovocia sa potom len prihodí zákazníkovi do pohára, aby zmes skutočne pôsobila ako „domáca limonáda“. Marže pri týchto limonádach sú však doslova astronomické a pre reštauratérov teda veľmi zaujímavé: náklady aj len okolo pár centov, cena niekoľko eur. Reštaurácie často len zneužívajú neinformovanosť spotrebiteľov.

 

Agentúra Datank spracovala exkluzívny výskum v Českej republike aj na Slovensku, týkajúci sa práve domácich limonád. Pijú ľudia v reštauráciách vôbec domáce limonády, alebo dávajú prednosť známym značkovým nápojom? Poznajú zloženie domácej limonády, ktorú pijú a je obsluha ochotná povedať im ho? Klamú nás reštaurácie niekedy tým, že pod názvom „domáca limonáda“ predávajú koncentrát plný „éčok“ a lacnú sódovku?

 

Je možné, že domáce limonády sú nakoniec položkou s najvyššou maržou v slovenských reštauráciách v končiacej letnej sezóne? A že „domáci“ je na nich len ten názov?

 

Tu sú najzaujímavejšie zistenia z prieskumu:

·       Najviac z 300 opýtaných (42 %) nemá vyhranený názor a vyberá si medzi domácou a značkovou limonádou podľa chuti a nálady. V ostatných prípadoch sa ale viac ľudí prikláňa k domácim limonádam (38 %).

·       Hlavným dôvodom, prečo dávajú ľudia prednosť domácim limonádam je ich chuť (zaujímavá kombinácia chutí), ale tiež to, že ich považujú za zdravé, bez chemických prísad a veľkého množstva cukru.

·       78 % respondentov sa v reštauráciách pýta na zloženie „domácich“ limonád, nikdy sa naň nepýta 10% opýtaných.

·       Ak by bola domáca limonáda vyrobená z koncentrátu, považovala by absolútna väčšina ľudí (81 %) názov za klamlivý.

 

 

Súvisiace informácie

Po rokoch percentných prepadov zaznamenali nealkoholické nápoje (tj. sýtené limonády, balené vody, džúsy a ovocné šťavy, vrátane napríklad energetických nápojov) na slovenskom trhu celkový rast, od začiatku roka o takmer jedno percento (z toho predaj limonád sa zvýšil o 1,3%, vôd o 0,3%,  ľadových čajov o 0,3%).

 

Autor:PRtime


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!