lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cestovateľská hnačka - neželaný suvenír z Údolia kráľov

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 10.7.2015
späť
Späť

Poslať
 

Určite ste už počuli o Faraónovej pomste, ktorá vie poriadne znepríjemniť zaslúžené dovolenkové chvíle oddychu. Netreba za ňou cestovať ani do krajiny pyramíd, pokojne sa s ňou môžete stretnúť aj v iných dovolenkových destináciách. Ak si domov chcete odniesť len tie príjemnejšie spomienky a hotelové toalety nie sú tým, na čo ste na dovolenke najviac zvedaví, prečítajte si viac o tom, čo cestovateľskú hnačku vlastne spôsobuje a ako jej predísť.

V teple sa im darí

Poznáte to, švédske stoly vyzerajú tak lákavo, koktejly v hotelovom bare sa priam núkajú, aby ste sa nimi osviežili a ten mladík zo zmrzlinového stánku pôsobí tiež veľmi chutne, ehm, aj tá zmrzlina. Tak si dáme, a poriadne! Na dovolenke si predsa treba užívať. Chyba! Medzi najčastejšie príčiny cestovateľskej hnačky totiž patria práve potraviny a nápoje. Keďže v mnohých dovolenkových destináciách je okrem horúčav aj nižšia hygiena úpravy potravín, mali by sme dávať veľký pozor na to, čo jeme. Môže sa totiž stať, že si okrem chutného šalátu, či zmrzliny zgustneme aj na baktériách salmonely, šigely, či E. coli, ktorým sa v teplých klimatických pásmach obzvlášť darí. Za cestovateľskú hnačku môžeme ale vďačiť napríklad aj reakciám organizmu na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov či stresu z cestovania. Okrem Afriky sa s ňou často stretávame najmä v oblastiach s nižším hygienickým štandardom, ako Južná Amerika, Ázia alebo Blízky východ.

Nie sú až tak pomstychtiví

 

Medzi hlavné prejavy cestovateľskej hnačky patrí častá riedka stolica, nevoľnosť, nadúvanie, kŕče, a strata chuti do jedla. U niekoho môže tieto problémy navyše sprevádzať aj zvýšená teplota, či zvracanie. Faraóni to však so svojou pomstychtivosťou obvykle nezvyknú veľmi preháňať, keďže väčšina cestovateľských hnačiek máva ľahký priebeh a odznie do troch dní. Najlepšie však urobíte, ak sa im pokúsite úplne vyhnúť.

 

Radšej balenú

 

Osobitnú pozornosť treba venovať kvalite vody. Už predtým, ako sa za svojím letným dobrodružstvom vydáte, je dobré zistiť si, či v danej krajine tečie z vodovodov pitná voda. Pokiaľ nie, nepoužívajte ju ani na varenie, či umývanie zubov. Siahnite radšej po balenej. Na ľad v nápojoch by ste radšej mali zabudnúť tiež. Vyhýbajte sa aj surovej zelenine a ovociu, ktoré nie je možné lúpať. Skúšať netreba ani ani exotické jedlá z pouličných stánkov, či zmrzlinu. Nezabudnite na dôkladné dodržiavanie hygieny, dovolenkovú spoločnosť by vám okrem mydla mali rozhodne robiť aj dezinfekčné obrúsky či gél.

 

Zastavte sa v lekári

Ak by sa problémy predsa len chceli dostaviť, mali by ste sa ešte pred cestou zastaviť v lekárni a čosi si so sebou pre istotu pribaliť. Pomôcť môžu najmä prípravky s obsahom diosmektiku. Fungujú na prírodnej báze, keďže diosmektik je íl, ktorý na seba viaže baktérie a toxíny a jednoducho ich vylúči z tela von. S obsahom diosmektiku dostanete napríklad Tammex, ktorý existuje v dvoch prevedeniach. Tammex Family Plus navyše obsahuje prebiotickú vlákninu. Rozbúrené črevá upokojí aj obyčajná balená voda s trochou limetovej šťavy. Zabúdať netreba ani na dostatočný prísun tekutín s obsahom sodíka a draslíka. Vhodné sú napríklad minerálne vody, nesladený čierny čaj alebo iontové nápoje pre športovcov.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!