lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nenechajte rodinu a priateľov, aby stáli v ceste vášmu zdravému životnému štýlu

  Spracoval(a) : Susan Bowerman
Dátum : 2.7.2015
späť
Späť

Poslať
 

Pred pár mesiacmi mi volala klientka, o ktorej som už chvíľku nepočula. Naposledy keď som ju videla, zvládala svoju diétu veľmi dobre a popritom pravidelne cvičila – schudla asi 11kg, pričom mala v pláne schudnúť ďalších 9kg, na ktorých sme sa dohodli. Keď mi volala, očakávala som, že má pre mňa dobré správy, a že dosiahla tento svoj cieľ. Namiesto toho sa ma spýtala, či sa môžeme opäť stretnúť a či môže prísť aj so svojim manželom.

 

„Musíte sa s ním porozprávať,“ povedala mi. „Pretože mám pocit, ako keby sabotoval moje úsilie. Nosí domov nezdravé veci a sladkosti. Nedávno mi dokonca povedal, že som sa mu páčila viac pred tým, než som schudla.“

 

Nezáleží na tom, aké zmeny v stravovaní sa snažíte robiť – či už sa snažíte schudnúť, znížiť cholesterol alebo udržať hladinu cukru v krvi v normále – vždy narazíte na zopár prekážok. Možno sa váš partner nevzdá prípravy vysoko kalorických jedál („Musíš to zjesť, veď som to pripravil pre teba!“) alebo vás vaši kolegovia lákajú na nejaké nezdravé jedlo („Tak dobre ti to ide, môžeš s nami občas zájsť na pizzu!“). Potom sú tu aj takí, ktorí mali radšej vaše staré ja, lebo im bolo podobnejšie a so zmenou stravy sa stávate niekým, kým oni len dúfajú, že by mohli niekedy byť.

 

Existuje však veľa dôvodov prečo ľudia zasahujú do nášho úsilia pri sebazdokonaľovaní. Niekedy majú dobré úmysly -  napríklad, po takom vynaloženom úsilí si zaslúžite svoje obľúbené „staré“ jedlo, ktoré vám vaša mama s radosťou pripraví. Inokedy však jednajú zo závisti. Zatiaľ čo sa vy dostávate do zdravej formy,  oni zostávajú pozadu a pri vašom úspechu sa cítia ešte horšie, ako keby zlyhali. Partner, ktorý vidí, že jeho partnerka (alebo naopak) sa dostáva do lepšej formy, chudne a vyzerá stále lepšie, môže mať strach, že ju/ho stratí. Rovnako ako to bolo v prípade mojej klientky, ktorej manžel sa snažil sabotovať jej úsilie. Povedal jej, že mu chýba ako spolu chodili na zmrzlinu, jedli lupienky pred televíziou alebo, že mu chýbajú jej krivky.

 

Od mojej klientky som vedela, že aj jej manžel má zopár kíl navyše, preto som sa s nimi obomi stretla. Chcela som mu vysvetliť, prečo je tento nový životný štýl jeho manželky dobrý aj pre neho. Niekedy to pomôže, niekedy nie. Dostať sa do rovnakej miestnosti s ľuďmi, s ktorými chcete prediskutovať problematickú tému, to si nikdy nemôžete byť istí, ako dopadne. Ale ak to ide dobre – a z mojich skúseností viem, že častejšie to dopadne dobre ako zle, obidve strany porozumejú tomu, čo a prečo by mali robiť. Zároveň majú šancu si prediskutovať aké obmedzenia, ale samozrejme aj pozitíva, to do ich vzťahu prinesie. Dohodnú sa na vzájomnej podpore, nie na sabotovaní úsilia toho druhého. A väčšinou potom vyhráva každý. Moja klientka so svojim manželom si začali variť spoločne a  začali spolu večer chodiť na prechádzky. V súčasnosti už takmer dosiahla svoj cieľ a obaja sa cítia úžasne.

 

Niekedy to stojí naozaj veľa úsilia, aby sme presvedčili blízkych ľudí, aby naše úsilie prestali sabotovať. Môžete skúsiť byť veľmi priamy a povedať: „Nie naozaj si nedám to vyprážané kurča, keďže sa snažím znížiť hladinu cholesterolu“. Takisto dajte svojim kolegom vedieť, že ste stále tá istá osoba, a že s nimi veľmi rada zájdete na obed, ale nech rešpektujú aj to, že sa s nimi na vedro vyprážaných kuracích krídeliek nezložíte.

 

Autorka článku: Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, konzultantka spoločnosti Herbalife


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!