lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako predĺžiť život obľúbeným taškám.

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 4.4.2015
späť
Späť

Poslať
 

VEKÝ KABELKOVÝ MANUÁL

 „Výber vkusnej dámskej tašky závisí od toho, na akú príležitosť ju plánujeme využívať a čo v nej potrebujeme prenášať. V závislosti od týchto dvoch faktorov sa odvíja všetko ostatné, v neposlednom rade jej životnosť“, začína rozprávať Eva Csefalvayová, vedúca jednej z predajní značky Deichmann. Ak prenášate v nevhodnej kabelke prebytočné veci, škodíte nie len jej, ale i vášmu zdraviu. Ortopédi a fyzioterapeuti schvaľujú iba jednu tašku – prázdnu, pretože dlhodobá nerovnomerná záťaž chrbtice spôsobuje jej vážne poruchy a nepríjemné bolesti. A to je už naozaj rozumný dôvod na preventívne poriadky v kabelke, alebo zaobstaranie si špeciálnej tašky či módneho vaku, navrhnutého na prenášanie väčšieho objemu.

 

Materiály a údržba

v súčasnosti sa na výrobu kabeliek používa široký sortiment materiálov, môže to byť useň (koža), nubuk, velúr (semiš) alebo neodmysliteľný textil a syntetika. Každý materiál vyžaduje osobitú starostlivosť. „Ak chceme, aby nám naša obľúbená kabela vydržala čo najdlhšie, je dôležité poznať ako jednotlivé materiály ošetrovať. Vopred však radím, v prípade kabeliek na práčku zabudnite“, nemilosrdne vystríha naša poradkyňa Eva Csefalvayová.

 

Koža

Kabelky z kože prebudíte k životu a zbavíte nečistôt jemnou kefkou na kožu. Pomôcť si môžete mäkkou navlhčenou handričkou. Nezabudnite však na záver celé plochy dôkladne vytrieť do sucha. „V žiadnom prípade neodporúčam použiť agresívne roztoky ako sú acetón, benzín a podobne. Dnes dostanete v každej dobrej predajni čistiace prostriedky vhodné práve na tento materiál. Podobne ako pri ošetrovaní obuvi, pravidelnou impregnáciou kožených tašiek zabezpečíte aj životnosť ich farieb“, pokračuje sympatická manažérka.

Textil

Najväčším nepriateľom kabeliek z textilu je dážď. Akonáhle navlhnú, strácajú svoju farbu a tvar, ochrannú funkciu taktiež. Späť do formy ich vrátite špeciálnymi sprejmi a jednoduchým trikom. Kabelu necháme voľne vyschnúť, pričom ju vystužíme malým množstvom pokrčeného novinového papiera. „Textilné tašky ošetrujeme krúživými pohybmi, za pomoci jemnej kefy. Mnohé dámy si chcú čistenie textilných tašiek uľahčiť a jednoducho ich šupnú do práčky. Je to veľká škoda. Neuvedomujú si, že ju automatickými otáčkami ničia a je to aj na pohľad vidieť. Farby blednú, tkanina stráca svoju pevnosť. Ak potrebujete svoju textilnú kabelu čistiť častejšie, odporúčam siahnuť po špeciálnych čistiacich sprejoch, ktoré textil ochránia a zamedzia jeho ušpineniu“, hovorí Eva, podľa ktorej sa najjednoduchšie čistí práve syntetika.

Syntetika

„Už dlhý čas sa veľkej obľube tešia kabelky zo syntetického materiálu. Nie len kvôli ich tvárnosti a cenovej dostupnosti, ale aj kvôli jednoduchej údržbe. Pri ich čistení nemáte čo pokaziť. Postačí vám vlhká handrička a trošku saponátu. Kabelku stačí vyutierať do sucha a je pripravená na okamžité použitie.“

Semiš

Podobne očistíte aj takzvaný semiš alebo nubuk. Pri tomto materiály si však treba dávať pozor na jeho špecifické vlastnosti. Pre semiš je prirodzené, že najmä na začiatku jeho používania, môže pigmentovať. Takéto ofarbenie sa z oblečenia odstraňuje veľmi ťažko.

 

Tipy a triky na škvrny

·         škvrny od pera odstránime vatovou tyčinkou namočenou v zmesi liehu a vody (1:1)

·         mastné škvrny - posypeme magnezitom alebo kriedovým prachom, necháme pôsobiť 24 hodín a jemne očistíme

·         škvrny od vody - navlhčite parou, prípadne jemným rozprašovačom, nevytierajte, nechajte samovoľne vyschnúť.

 

Aby si zachovala tvar

Keďže potrebujeme aby si kabelka zachovala svoj tvar a u niektorých druhov materiálov môže dôjsť dokonca k migrácii pigmentov, pri skladovaní kabeliek treba dbať na to, aby mali dostatok priestoru a neboli na seba natlačené. Pozor na drsný povrch, môže ich poškriabať. Dobrým zvykom je skladovať ich v textilných vrecúškach. Takto chránené kabelky vydržia v dobrej kondícii aj niekoľko desiatok rokov, slnko a ani nečistoty sa k nim nedostanú. Farby zostanú aj po rokoch zachovalé a žiarivé“, dopĺňa ešte niekoľko praktických rád Csefalvayová. Takéto vrecúška si môžete zakúpiť alebo svojpomocne ušiť, najlepšie z nepotrebného plátna. Lepšie ako žiadne je vrecko igelitové. Avšak nezabudnite na ňom zabezpečiť dostatočný prístup vzduchu. Najmä koža má tendenciu v tmavom a vlhkom prostredí nepríjemne zatuchnúť.

 

Neľutovať, vyhodiť

Pre tento rok vyhlásili módni dizajnéri slobodu akýmkoľvek kabelkám. Nosiť sa vraj bude všetko. Oplatí sa prevetrať práve aj staršie modely. „Jediné čomu sa treba vyhnúť sú obnosené a viditeľne poškodené kúsky. Nech je kabelka akokoľvek obľúbená, vyšuchané líce alebo opotrebované rukoväte kabelky už k žene nepatria“, upozorňuje naša poradkyňa. V prípade drahšej kabelky sa oplatí pokazený zips alebo sponu opraviť. Ak je poškodená väčšia časť kabelky, oprava môže stáť viac ako nová. „Veľmi dobrou voľbou budú pestré kabelky s lichobežníkovým tvarom. Z farieb budú IN pastelové, jemné odtieňte krémových, béžových a hnedých farieb. Tie odvážnejšie môžu siahnuť aj po výrazných modrých, ružových a žltých farbách“, uzatvára tento kabelkový manuál Eva Csefalvayová.


Diskusia k článku:

pokial to nie je moja srdcovka, tak by som opotrebovane kabelky vyhodila a zadovazila si nove. nezalezi na znacke, kabelka je vizitkou zeny, ci je to M. Kors, Valentino, Cardin a ine znacky alebo neznackova kozena :)
Neregistrovaný - Rebeka, 29.1.2016 23:32, orchidejka12(`na`)gmail.com
podla mna, ked je uz kabelka znicena, zodrata je to skarede a patri do kosa. objednavam si z novakabelka.sk a tam sa vzdy najde pekna, kvalitna kabelka a nielen to
Neregistrovaný - Sofi12, 3.3.2016 22:01, pipina206(`na`)zoznam.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!