lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sezóna kliešťov je už v plnom prúde - Ako si z veľkonočnej prechádzky nepriniesť neželaného spoločníka

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 1.4.2015
späť
Späť

Poslať
 

Veľká noc sa nesie v duchu mnohých tradícií, no je aj symbolom začínajúcej jari. Ak sa vám nebude chcieť tieto dni voľna tráviť len prípravami na pondelkovú šibačku a jarné počasie vás zláka na prechádzku do prírody, majte na pamäti nielen jej krásy ale aj nástrahy. Kliešťová sezóna sa už začala a nemali by ste preto zabúdať na prevenciu. A ak si k vám kliešť aj tak nájde cestu, dôležité je, aby ste ho odstránili správne. Predídete tak nepríjemnostiam po strete s infikovaným kliešťom a na Veľkú noc budete spomínať len v dobrom.

 

Každých päť metrov kliešť

 

„Kliešť obyčajný sa v prírode vyskytuje celoročne, no aktivizuje sa až pri teplotách okolo 5 až 10 stupňov Celzia. Preto sa o sezóne kliešťov začína hovoriť od skorej jari a utícha s prvými jesennými mrazmi. Kliešte obľubujú listnaté a zmiešané lesy, no stretnúť ich môžete aj v mestských parkoch či záhradách. Najčastejšie sa vyskytujú v tráve a nízkom poraste,“ vysvetľuje MUDr. Mária Avdičová, PhD., vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

„V súčasnosti sa kliešte vyskytujú v lesných oblastiach takmer po celom Slovensku. V dôsledku oteplenia sa šíria aj do vyšších horských oblastí,“ hovorí doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc., riaditeľ Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied. „V priemere žije na každom piatom štvorcovom metri lesa jeden kliešť,“ dodáva.

 

Kliešťová encefalitída sa nedá liečiť

 

Infikované kliešte môžu na človeka preniesť rôzne závažné ochorenia, ako kliešťovú encefalitídu, lymskú boreliózu či anaplazmózu. Lymská borelióza a anaplazmóza sa dajú liečiť antibiotikami, na kliešťovú encefalitídu ale liek neexistuje. Vírus kliešťovej encefalitídy sa po vniknutí do tela začne rozmnožovať a rozširovať do lymfatických uzlín. Odtiaľ mieri do ďalších orgánov, predovšetkým do centrálneho nervového systému, kde môže spôsobiť až zápal mozgových blán alebo mozgu. Prvotné príznaky ochorenia pripomínajú chrípku. Chorý môže mať zvýšenú teplotu, pociťovať bolesti hlavy a svalov. Neskôr sa už môže pridružiť stupňujúca bolesť hlavy, poruchy vedomia, pamäti, dezorientácia, závraty, poruchy spánku a obrny nervov. Liečba kliešťovej encefalitídy je len symptomatická, liečia sa teda príznaky ochorenia a pacienti bývajú väčšinou hospitalizovaní na infekčnom oddelení.

 

Vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka nakazených zvierat alebo krvnou transfúziou od nakazeného človeka. Najčastejšou formou prenosu tohto ochorenia je však bezpochyby infikovaný kliešť, preto by ste pred pobytom v prírode nemali zabúdať na prevenciu.

 

Ako sa chrániť pred kliešťovou encefalitídou

 

·         Do prírody noste oblečenie, ktoré zakryje čo možno najväčšiu časť vášho tela. Ideálne sú nohavice, ktoré sa dajú tesne zopnúť pri členkoch a zatvorená obuv.

·         Používajte repelenty určené na ochranu pred kliešťami.

·         Po návrate zvonku si dôkladne skontrolujte celé telo aj šatstvo. Ak sa už kliešť stihol prisať, odstraňujte ho správnym spôsobom.

·         Pri konzumácii nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov buďte obzvlášť opatrní a vždy si skontrolujte, či mlieko a mliečne produkty pochádzajú z kontrolovaného chovu. Od roku 2014 totiž platí opatrenie, podľa ktorého musia chovatelia zabezpečiť laboratórne vyšetrenie vzoriek ovčieho a kozieho mlieka na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy.

·         Pokiaľ chodíte často do prírody, prípadne žijete v endemickej oblasti, je vhodné zvážiť očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré poskytuje vysoko účinnú ochranu.

 

Štyri kroky k odstráneniu kliešťa

 

1.      Pinzetou uchopte kliešťa čo najbližšie pri koži a vykývajte ho.

2.      Nepoužívajte vatu, oleje, ani mydlo. Mohlo by dôjsť k vyprázdneniu čriev kliešťa do rany, čo zvyšuje riziko nákazy ochoreniami prenášanými kliešťami.

3.      Kliešťa nevytáčajte. Hrozí, že nevyberiete hlavičku.

4.      Ranu vydezinfikujte a pozorujte. V prípade komplikácií vyhľadajte lekársku pomoc.

 

Viac informácii nájdete webovej stránke www.pozorkliest.sk.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!