lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aj na Slovensku už máme vyškolených odborníkov na diagnostiku fetálneho alkoholového syndrómu

  Spracoval(a) : Katarína Sipos, Centrum AVARE
Dátum : 22.2.2015
späť
Späť

Poslať
 

Diagnóza fetálny alkoholový syndróm (FAS) postihuje na Slovensku ročne približne jedno z dvesto detí, aj keď názory na tento počet sa odlišujú, keďže táto oblasť je u nás ešte stále pomerne neprebádaná. Tento rok sa úspešne skončil trojročný vzdelávací cyklus s názvom Dajme šancu deťom s fetálnym alkoholovým syndrómom - príprava diagnostikov pre fetálny alkoholový syndróm. Skupina pätnástich sociálnych pracovníkov, psychológov a iných odborníkov sa  zaradila medzi tých, ktorí ho budú schopní diagnostikovať a navrhnúť vhodnú terapiu. Zo skúseností zo zahraničia je totiž známe, že správnym prístupom u detí je možné zmierniť jeho príznaky  natoľko, že sú v dospelosti schopné plnohodnotného života. 

Pivovary Topvar už tretí rok upozorňujú na riziká spojené s konzumáciou alkoholu počas tehotenstva s jednoznačným postojom, že tehotné ženy by nemali piť alkohol. Robia tak nielen prostredníctvom informovania na vybraných obaloch svojich pivných značiek, ale aj podporou rozsiahlej osvety. Jej súčasťou bola práve podpora Nadácie Petra Dvorského HARMONY pri vzdelávaní odborníkov na prevenciu FAS, ktorá pri tom spolupracovala s predsedníčkou poľskej Nadácie Fastryga, Malgorzatou Kleckou, ktorá školenia na Slovensku viedla. „Najčastejšou cieľovou skupinou sú deti žijúce v náhradných rodinách a deti v ústavnej starostlivosti. Rodičia či iní zákonní zástupcovia takýchto detí preto navštevujú zariadenia v okolitých krajinách, najčastejšie v Poľsku, čo je však finančne náročné a z dôvodu jazykových bariér aj nepostačujúce. Výsledkom je, že deti sú diagnostikované a liečené buď vôbec alebo nesprávne,“ zdôraznila Denisa Vidová z Nadácie Petra Dvorského HARMONY a dodala: „Preto sa nadácia v roku 2012 podieľala na pilotnom projekte podporenom Úradom vlády SR, v rámci ktorého prešli diagnostici FAS prvým stupňom vzdelávania. Na získanie oprávnenia samostatne vykonávať diagnostiku však potrebovali absolvovať ďalšie dva stupne. A to sa podarilo dosiahnuť práve vďaka spolupráci a finančnej podpore zo strany Pivovarov Topvar.“

Pivovary Topvar na zvyšovanie informovanosti o tom, aby tehotné ženy nekonzumovali alkohol, vytvorili aj bezplatnú online aplikáciu PromileLady pre smartfóny, web stránku www.promileinfo.sk a minulú jeseň podporili vznik www.fasyndrom.sk pri príležitosti              9. septembra, ktorý je Medzinárodným dňom povedomia o fetálnom alkoholovom syndrome.

 

Doplňujúce informácie

 

Ročne sa na Slovensku narodí približne dvestopäťdesiat detí so syndrómom FAS. Hlavnou príčinou vzniku diagnózy je podľa odborníkov intoxikácia alkoholom počas tehotenstva, pričom však diagnóza nemusí vzniknúť u žien, ktoré konzumujú alkohol pravidelne či nadmerne.

Aké následky má u detí diagnóza FAS?

Deti majú zníženú schopnosť čítať, hláskovať, počítať, trpia adaptačnými poruchami, môžu byť precitlivelé alebo málo citlivé na vizuálne podnety, dotykové, chuťové podnety, majú problémy s rovnováhou a koordináciou motoriky, vyvolávajú dojem neslušných a neposedných.

Existuje počas tehotenstva menej rizikové obdobie na konzumáciu alkoholu?

Počas tehotenstva neexistuje obdobie, ktoré by bolo v tomto zmysle menej rizikové, nakoľko vývin dieťaťa prebieha počas celých 9 mesiacov tehotenstva kontinuálne. Z výskumov a pozorovaní vyplýva, že poškodeniam centrálnej nervovej sústavy a k vzniku typických tvárových dysmorfických čŕt (úzkej očnej štrbiny, vyhladeného filtra) dochádza v určitej krátkej etape počas prvého trimestra tehotenstva. Konzumácia alkoholu v neskorších etapách tehotenstva môže mať za následok absenciu typických dysmorfických tvárových čŕt, napriek tomu však môže byť poškodený mozog, a to v oblasti senzomotorického vnímania, vyšších exekutívnych funkcií, v celkovej schopnosti myslenia a spracovania podnetov z okolia. Pre lepšiu ilustráciu: nemusí byť poškodené ucho, ale môže byť problém v centrálnom spracovaní sluchu, nemusí byť poškodený zrak, napriek tomu môže byť problém so zrakovým vnímaním, neurologický nález môže byť negatívny, napriek tomu však telo môže do mozgu prostredníctvom zmyslov neustále vysielať množstvo nejednoznačných, iritujúcich signálov, a dieťa preto len s ťažkosťou dokáže kontrolovať vlastné impulzy. V takomto prípade môže mylne budiť dojem, že sa nijako nelíši od jeho vrstovníkov, čo v prípade, že nebola táto porucha správne rozpoznaná a dôsledne diagnostikovaná, môže mať vážne dopady na jeho sociálne fungovanie, vzdelávanie, správanie, a môže viesť k vzniku sekundárnych a terciálnych dopadov na život dieťaťa.

Aké sú diagnostické kritériá FAS?

Sú definované ako odchýlky v raste, typické dysmorfické črty tváre, poškodenia centrálnej nervovej sústavy (CNS) a potvrdená konzumácia alkoholu matky počas tehotenstva. Ak nie sú signifikantne prítomné všetky menované kritériá môže ísť napr. o parciálny FAS, alebo o neurobehavoriálne poruchy po expozícii alkoholu. Všetky poruchy spôsobené expozíciou alkoholu počas tehotenstva sú zastrešované skratkou FASD - poruchy fetálneho alkoholového spektra. Zatiaľ čo počet detí s plne vyvinutým FAS je v slovenských štatistikách (ktoré sú s veľkou pravdepodobnosťou podhodnotené) vykazovaný ako 250 detí ročne, počet detí s FASD nie je štatisticky nijako evidovaný, nakoľko tieto deti zväčša nie sú správne diagnostikované. Je však viac než pravdepodobné, že ich počet je mnohonásobne vyšší. Mnohé deti s FASD sú skryté za diagnózami porúch učenia, správania, koncentrácie, čo sú reálne následky expozície alkoholu počas gravidity. Tieto deti a ich rodičia sa s nimi musia následne vysporadúvať neraz po zvyšok ich života.

(pripravila Katarína Sipos, Centrum AVARE)

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!