lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bratislava otvára druhé MDM Centrum na Slovensku. Lekári v ňom budú pomáhať diabetikom zbaviť sa bolesti.

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 5.2.2015
späť
Späť

Poslať
 

Slovenskí diabetici možnosť podstúpiť v Bratislave novú liečebnú metódu. Od pálčivej bolesti nôh, pálenia a kŕčov im budú lekári pomáhať v novom MDM Centre pomocou patentovanej neinvazívnej fyzikálnej terapie MDM. Tá sa v diabetológii a algeziológii javí ako zlomová – liečba liekmi je totiž celosvetovo takmer neúčinná. Bratislavské Centrum je zatiaľ druhým svojho druhu na Slovensku. V Českej republike sa v lekárskej praxi táto metóda používa už päť rokov. Klinické skúšky a odozvy pacientov preukázali jej 80-percentnú účinnosť. Od minulého roka používajú českí lekári terapiu MDM aj pri liečbe chronických bolestí a ťažko hojiteľných rán.

 

Pálčivá bolesť nôh, pálenie, kŕče. To sú príznaky tzv. diabetickej neuropatie, ktorá trápi každého tretieho diabetika. Ide o najčastejšiu komplikáciu u pacientov s cukrovkou a spolu s ďalšími komplikáciami diabetu môže viesť až k amputáciám. Na Slovensku kvôli komplikáciám spojeným s cukrovkou prišlo vlani o nohu 4-tisíc ľudí.

Práve na tlmenie bolestivých stavov diabetickej neuropatie je zamerané bratislavské MDM Centrum. Prvým pacientom oficiálne otvorilo svoje dvere v stredu 21. januára. Po banskobystrickom Centre, ktoré začalo svoju činnosť vlani na jeseň, bude druhým centrom tohto druhu na Slovensku. Bratislavské MDM Centrum bude viesť uznávaný podiater MUDr. Vladimír Hostýn. „Podiatria je na Slovensku roztrieštený obor s krátkou históriou, i preto pokusy o pomoc pacientom prichádzajú väčšinou zo súkromnej sféry. Očakávam, že sa nám vďaka terapii MDM podarí zlepšiť úspešnosť klasických metód liečby, predovšetkým pri komplikáciách spojených s cukrovkou a u pacientov s chronickými bolesťami,“ uviedol Vladimír Hostýn.    

Metóda MDM je v lekárskej praxi v Českej republike a v Európskej únii stále nová, používa sa päť rokov. Zaraďuje sa do skupiny transkraniálnych elektrických stimulácií (TES), ktorej odborná verejnosť venuje vo svete za posledných desať rokov značnú pozornosť. Mnohým pacientom dáva táto liečba nádej na život bez bolesti – je preukázané, že často pomáha aj v prípadoch, keď už bežné lieky nezaberajú. Podľa MUDr. Emila Záhumenského, popredného odborníka na diabetes v Českej republike, sa totiž často stáva, že u pacientov s diabetickou neuropatiou takzvané antiepileptiká v kombinácii s ďalšou farmakoterapiou prestávajú účinkovať.

Metóda MDM je teda obzvlášť vhodná v prípadoch rezistencie na liečbu, pri neznášanlivosti či alergických reakciách na farmaceutické preparáty alebo ako podpora účinku štandardnej liečby. Lekári diabetikom terapiu odporúčajú tiež ako prevenciu pred vznikom bolestivých stavov diabetickej neuropatie.

Terapia sa skladá z 13 procedúr v trvaní 10 po sebe nasledujúcich dní vrátane víkendu (prvé 3 dni prebieha procedúra 2x denne, potom 1x denne), procedúra trvá 30 minút.

V súčasnosti sa terapia ponúka ako doplnková liečba pri diabetickej polyneuropatii a pri poruchách mikrocirkulácie. Vzhľadom na to, že terapia MDM nie je hradená z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, je zrejmé, že ju volia pacienti až v druhej línii, alebo ako alternatívu ku klasickému spôsobu liečby v prípadoch, keď nie sú výsledky štandardnej liečby príliš uspokojivé. Aj napriek tomu, že do ordinácií lekárov poskytujúcich neinvazívnu fyzikálnu terapiu MDM prichádzajú pacienti až vo fáze chronických bolestí, sú výsledky terapie veľmi povzbudivé.

Som diabetik II. typu s diabetickou neuropatiou. Bolesti nôh ma trápili dlhodobo, išlo najmä o vystreľovanú bolesť do chodidiel. Po absolvovaniu MDM terapie tieto bolesti ustúpili a zlepšenie pretrváva. Konečne sa môžem aj vyspať,“  uviedol Milan Gajdoš, ktorý podstúpil terapiu MDM v ambulancii MUDr. Hostýna v skúšobnom režime na počiatku roku.

Klinické štúdie a štatistiky

Klinické štúdie a prax preukázali, že sa priaznivé účinky terapie prejavujú už po niekoľkých prvých výkonoch. Liečba je úplne neinvazívna, nebolestivá a pacienta nijako nezaťažuje.  Má minimum kontraindikácií a takmer žiadne nežiaduce účinky.

 V ČR boli vykonané tri klinické randomizované cross-over štúdie vo fakultnej nemocnici (FN) Motol v Prahe, FN v Hradci Králové a FN v Plzni. Dve z nich preukázali významné zmiernenie neuropatickej bolesti a periférnej kapilárnej cirkulácie. Tretia štúdia tiež preukázala zlepšenia, ale oproti placebovej skupine boli pod hranicou štatistickej významnosti. Na jar minulého roku českí lekári zverejnili výsledky ďalších klinických follow-up testov zameraných na liečbu chronických bolestí a hojenie chronických rán. Štúdie trvajúce viac než rok preukázali významný vplyv MDM pri liečbe týchto zdravotných komplikácií.

Za päť rokov lekárskej praxe v Českej republike terapiu podstúpilo 1600 pacientov. Až 80 percent z nich uviedlo, že im terapia pomohla úplne alebo čiastočne sa zbaviť pálčivých bolestí, zmiernili alebo sa úplne odstránili kŕče a mravčenie v dolných končatinách. Pacienti začali mať znovu cit v nohách a mohli sa po mnohých mesiacoch opäť vyspať.

V súčasnosti je v Českej republike osem MDM Centier, bratislavské centrum je druhým MDM Centrom na Slovensku.

Metóda MDM

Terapia MDM je jednou z metód zo skupiny transkraniálnych elektrostimulačných metód. Ide o fyzikálnu neinvazívnu liečbu, ktorá upravuje a harmonizuje poruchy spôsobené funkčnými a orgánovými chorobami či traumami. Originálne je umiestnenie elektród na hlave pacienta vo frontálnej okcipitálnej pozícii a priebeh modulovaného elektrického prúdu.

Prístroj MDM je v Európskej únii schválený a povolený v medicínskej praxi na zlepšenie zdravotného stavu pri indikáciách diabetickej polyneuropatie a poruchách mikrocirkulácie v periférnych tkanivách. Je zaradený v kategórii lekárskych prístrojov v triede II. b. podľa smernice Rady 93/42/EHS. Na Slovensku je registrovaný v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). 

 

 

 

ČO JE:

·         Algeziológia. Alebo aj liečba bolesti, je mladý obor, ktorý je zameraný najmä terapeuticky. Nadväzuje na diagnostické závery a terapiu ostatných špecializácií a snaží sa riešiť najmä chronické bolestivé stavy presahujúce schopnosti jednotlivých lekárskych odborov. 

·         Diabetická polyneuropatia. Ide o zápalové postihnutie funkcie a štruktúry nervov, ktoré je najčastejšou chronickou komplikáciou pacientov s cukrovkou – postihuje približne každého tretieho diabetika. Prejavuje sa silnou bolesťou zasiahnutých nervov, zníženou citlivosťou, najčastejšie dolných končatín, až po problémy s tráviacim a močovým ústrojenstvom.

·         Diabetická noha. Zvredovatenie alebo poškodenie tkaniva nôh u diabetikov spôsobené neuropatiou a ischémiou. Pri zanedbaní liečby sa defekty nehoja a časom dochádza k ich rozšíreniu. Často sa pridáva infekcia, ktorá ďalej zhoršuje stav končatiny. V najťažších prípadoch ohrozuje infekcia priamo život pacienta. Drobný otlak z nesediacej obuvi potom môže skončiť amputáciou prstov alebo celej končatiny.

·         Chronická bolesť. Chronická bolesť sa považuje  za bolestivý vnem, trvajúci aj po bežnej dobe zahojenia a pretrvávajúci dlhšie než tri mesiace. Chronická bolesť ako samostatná choroba obsahuje vo svojej podstate patologické zmeny v somatickej sfére a narušenie funkcie periférnej a centrálnej nervovej sústavy.

·         Súčasná liečba. Podľa MUDr. Emila Záhumenského, popredného českého diabetológa a podiatra, sa existujúca liečba skladá z dôslednej liečby cukrovky a korekcie ostatných metabolických odchýlok, podávania liekov na zlepšenie prekrvenia a utlmenie vnímania bolesti nôh. Obzvlášť posledné menované lieky môžu mať početné vedľajšie účinky, čo často vedie až k nutnosti  prerušiť terapiu. Ide predovšetkým o lieky, ktoré sú určené na liečbu bolestí, depresií a kŕčových stavov (antiepileptiká). Hoci v posledných rokoch prebiehajú vo svete aj u nás rozsiahle klinické štúdie, výsledky výskumov zatiaľ nie sú presvedčivé. Lieky sú buď málo účinné, alebo majú závažné vedľajšie účinky.

MDM Centrum

je neštátne zdravotnícke zariadenie založené v Českej republike v roku 2009. Ide o vysoko špecializované pracovisko, ktoré ponúka možnosť využitia MDM terapie pri liečbe a prevencii civilizačných chorôb. Poslaním MDM Centier je pomáhať ľuďom zvýšiť kvalitu ich života a prevencia civilizačných chorôb.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!