lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dokonalá manželka

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 29.11.2000
späť
Späť

Poslať
 



Dokonalá manželka má pochopenie pre svojho muža, ak prichádza z práce rozmrzený, unavený, niekedy zbitý ako pes. Vie, že dobrá strava, obľúbené vínko a „troška obletovania“ spravia svoje. Čo ak nie?
Niekedy sa pri najlepšej vôli nepodarí vytiahnuť partnera z hĺbky., do ktorej upadá. Vtedy je lepšie zistiť, či partnera netrápi toľko zamlčované, ale tak pravidelne sa opakujúce šikanovanie. Vo svete sa mu venujú viac ako u nás, dali mu aj krásny názov. Dokonca dva.

Napádanie alebo anglicky mobbing predstavuje sústavné útoky na pracovisku proti určitému človeku. Ten je postupne zaháňaný do úplnej izolácie od okolia. Je ohováraný, ponižovaný, vytesňovaný z kolektívu a urážaný. Nikto sa s ním nakoniec neodváži porozprávať alebo sadnúť si s ním za ten istý stôl, aby sa náhodou nedostal do podobnej situácie. Mobbing môže začať šéf, vedúci alebo dokonca aj obyčajný kolega na pracovisku. Na Slovensku s ním často začínajú “nezávislí“ novinári, ktorí bez dôkazov nasadia človeku psiu hlavu. Naposledy som to sledovala na manželovi priateľky, kedysi štátnom tajomníkovi, ktorému „liezlo do...“ pol ministerstva.
Zmenou vlády prišiel o miesto, napriek svojej absolútnej odbornej spôsobilosti, praxi a priazni zahraničných kolegov. Chceli sa ho zbaviť, ale on sa rozhodol neopustiť ministerstvo. Stal sa poradcom bez právomocí, s platom eléva /má už päťdesiatku na krku/ a s prácou, ktorú využívajú iní, neschopní oceniť kolegu. Čas od času, si v novinách môže prečítať hory bezdôvodných urážok o svojej osobe, o svojom charaktere, od novinárov, ktorí ho poznajú nanajvýš z televíznej obrazovky. A títo“ bezelstní „ majitelia pravdy sa pravidelne pýtajú ministra. Dokedy ešte zostane poradcom? Minister neodpovedá, a on nemôže odpovedať, pán minister mu zakázal vystupovať v médiách. Tento vždy veselý a optimistický človek, plný elánu, chodí dnes domov z práve unavený, podráždený, s bolesťami hlavy a bez perspektívy. V práci sa mu vyhýbajú, pri obede nemá nikto odvahu sadnúť si vedľa neho. Jeho zdravotný stav sa zhoršuje. Odísť nemá kam. Kariérny diplomat sa uplatní len v štátnej službe. Mobbing je účinná zbraň, ktorá dokáže veľmi rýchlo človeka vyhnať z práce. A keď chce stoj, čo stoj ostať na pracovisku, často končí v psychiatrickej liečebni. Podľa expertov je najhoršia situácia v štátnych službách a v odvetviach, ktoré znižujú stavy.
Tam môžu takéto praktiky ľahko likvidovať psychicky slabšieho konkurenta. Jedna automobilová spoločnosť vypracovala systém pravidiel toho, ako mobbing odhaliť a ako mu čeliť. Mobbingu v súčastnej dobe venuje zvýšenú pozornosť aj Medzinárodný červený kríž. Vo Švédsku sa začali prvé procesy, v ktorých sa obeti mobbingu dožadujú náhrad za ušlý zisk ako aj za škody na zdraví. Vo Veľkej Británii sa častejšie používajú výraz bullying, čo je tvrdšia forma útoku a je to niečo podobné ako naše šikanovanie. Británia má dokonca aj skupiny aktivistov bojujúcich proti bullyingu a majú aj webbové stránky venované tomuto problému. Problém deptania a šikanovania bol prvý bod na medzinárodnom kongrese psychológov, ktorý sa konal tento rok vo švédskom Stockholme. Nemecko, Francúzsko a Taliansko uvažujú dokonca o prijatí zákona proti mobbingu a bullyingu. Vo svete sa objavuje čoraz viac kliník, na ktorých sa liečia obete týchto sústavných útokov. Otázkou je, či sa charakter ľudí z roka na rok zhoršuje, že dochádza čoraz častejšie k takýmto prejavom, alebo sa ľudia prestali báť o tomto probléme hovoriť. Pravdou sú zrejme obidve tieto tvrdenia. K tomuto nepríjemnému javu vedie neustále sa zvyšujúce pracovné zaťaženie, rastúci stres v práci a znižujúci sa počet pracovných miest. Na druhej strane je dobré, že problém bol konečne definovaný a začalo sa o ňom otvorenejšie hovoriť. Prvý, kto túto otázku otvoril a problém pomenoval, bol nemecký psychológ Heinz Leimann. V osemdesiatych rokoch pracoval vo Švédsku ako terapeut pomáhajúci riešiť rodinné problémy.
Uvedomil si pri tom, že veľmi často vznikajú z neriešiteľných pracovných stresov a ponižovania na pracovisku. Podľa prieskumov, ktoré spravil, trpelo v tom čase mobbingom 3,5% švédskych zamestnancov.
Toto inšpirovalo ďalších vedeckých pracovníkov, ktorí zistili, že v Nemecku trpí šikanovaní 5% ľudí a často ich beznádejná situácia privedie až k samovraždám. Obeťami sa nestávajú len slabší jedinci.
V mnohých prípadoch je to presne naopak. Stačí napadnúť vedúceho alebo len pravidelne spochybniť jeho rozhodnutie. Človeka označia za čiernu ovcu a za chvíľu sa s ním nikto nerozpráva zo strachu, aby tiež neupadol do nemilosti. Kolega sa bojí, že by mohol prísť o miesto a tak začne očierňovať kolegu.
Môže ísť o zveličovanie skutočnosti, ale aj o úplne vymyslené nezmysly, ktoré zapríčinia, že všetci začnú obeť ohovárať alebo dokonca napádať. Postihnutý buď odíde sám, alebo ho na žiadosť kolektívu, ktorý má zrazu zlé svedomie, prepustia.
Druhý pohľad na vec je úplne opačný. Silné osobnosti sa poradia so psychológom a rozhodnú sa prežiť. Sú to ľudia na svojich miestach. Ale kým dospejú k tomuto rozhodnutiu, rodina si užije svoje.
Preto ak máte podozrenie, že manželovi sa na pracovisku prestalo dariť, skúste ho presvedčiť, aby zmenil zamestnanie. Čo je síce cesta ľahkého odporu, ale často prináša nevídané možnosti, alebo stojte pri ňom, ale bez návštevy psychológa situáciu nezvládnete. Ak by ste sa obeťou mobbingu stali vy sama, nezabudnite, že ženy sa skôr vedia podeliť o svoje starosti.
Zdôverte sa manželovi a opustite pracovisko, kde vám ide ozdravie.
Poprípade sa obráťte na súd a staňte sa tak prvou lastovičkou, ktorá bude otvorene bojovať za svoje práva.




Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!