lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jana Šulková: ( Dievča s maskou – Motýľ )

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 28.8.2014
späť
Späť

Poslať
 

Narodila sa v Nitre, žije vo Vrábľoch. Pôsobí ako redaktorka lifestyle online magazínu. Nastupuje na štúdium odboru editor na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. „Okrem kníh mám rada takmer všetko umenie. Zbožňujem hudbu, tanec, divadlo či dobrý film. Zaujíma ma aj psychológia. Mám rada slnko, more, plávanie, zvieratá, prírodu a všetko, čo je aspoň trochu šmrncnuté južanským životom. Neodolám čokoláde (aj keď ju mám zakázanú) a koňom,“ prezrádza o sebe autorka knihy Dievča s maskou Jana ŠULKOVÁ.

 

Janka, máš iba 22 rokov a vyšla ti kniha, aký je to pocit? Adrenalín, alebo aj skôr trošku stres a obavy, ako sa bude páčiť čitateľkám...?

Je to príjemný pocit, pretože pred pár rokmi by mi ani vo sne nenapadlo, že budem v ruke držať SVOJU knihu. Vždy som mala blízko k umeniu ako takému, myslela som si, že skončím možno niekde pri hudbe, a nakoniec to vypálilo takto. Ale teším sa z toho, pretože som sa v tom skutočne našla. (úsmev)

Čiže aj v takom mladom veku je možné vydať knižku, len si treba veriť a snažiť sa... Ku knihám máš evidentne blízko, venuješ sa písaniu knižných recenzií... Kedy si začala?

Písať som začala po skončení strednej. Bol to taký únik od práce. Najskôr som začala písať poviedky. Neskôr som sa vrhla na román, pretože som mala v hlave nápad a zaujímalo ma, či z toho niečo môže vzniknúť. Recenzie som začala písať približne pred rokom, keď mi dala ako neskúsenej redaktorke šancu majiteľka rozbiehajúceho sa lifestylového magazínu, na ktorý prispievam.

Tvoj knižný debut sa volá Dievča s maskou. Prezraď nám o ňom viac.

 

Dievča s maskou je príbeh o dievčati, ktoré sa pretvaruje, nie je samo sebou a nerobí to, čo má rado len preto, aby zapadlo. Chce mať priateľov, chlapca a patriť medzi obľúbené. Príbeh je aj o tom, ako nás spoločnosť v podstate núti meniť svoju tvár. Akí dokážu byť ľudia nepríjemní, koľkí v skutočnosti nosia masku a na priateľov sa iba hrajú. Ako jednoducho mládež podľahne vplyvu okolia. Samozrejme, v knihe nechýba láska a rozpor medzi tým, či zostať dievčaťom s maskou vo svete, ktorý v podstate nenávidí – alebo masku zhodiť a ísť ďalej, aj keď len s jedným človekom po boku.

 

Je asi fajn skúsenosť, keď knihy recenzuješ, v podstate píšeš na ne svoj názor, hodnotíš ich, a zrazu si prišla na trh s vlastnou tvorbou... Nebojíš sa hodnotení?

 

Zatiaľ som sa nad tým veľmi nezamýšľala, ale nebojím. Naučila som sa brať život s nadhľadom. Pozitívne hodnotenia potešia a negatívne ma istotne posunú vpred. Je veľa autorov a veľa žánrov, nie každému sa všetko páči. Ja sa snažím vyberať si knihy, ktoré viem, že ma budú baviť. A to odporúčam všetkým čitateľom. Mrhať čas a energiu na niečo, čo človeku neprinesie nič pozitívne, je zbytočné. (úsmev)

 

Janka, je ťažšie knihu hodnotiť, alebo napísať?

 

Myslím si, že napísať. Keď píšete, vytvárate niečo svoje a je tam určitý druh zodpovednosti, pretože je to vaša vizitka. Keď knihy hodnotím, snažím sa byť objektívna a hlavne hodnotiť podľa toho, komu je kniha určená. Ja mám najradšej knihy YA a sci-fi, no prečítam si aj ženské romány a všetko, čo mi príde do cesty. Preto neodsudzujem žiadnu knihu ani autora len preto, že mi to prosto nesadne. Ja sa na stránke snažím dať čitateľom tip na to, čo by ich mohlo zaujať. Preto v knihách hľadám to najlepšie a v recenzii oboznámim čitateľov aj s tým, ktorej cieľovej skupine je kniha určená.

 

Zrelý a dosť ojedinelý pohľad na vec... Svoj mladý život žiješ asi najmä v knihách. Kto ťa k nim priviedol?

 

Odmalička som mala rada knihy a literatúru. Viac som začala čítať až na strednej škole. Orientovala som sa však predovšetkým na zahraničnú literatúru. K slovenským autorom ma priviedla teta, ktorá je rovnako zapálená čitateľka ako ja, a objavila som u nej viacero výborných kníh od našich autorov. Teší ma, že aj my tu už máme takých skvelých spisovateľov.

 

Ktorá kniha ťa v ostatnom čase zaujala najviac a prečo?

 

Ja mám toho rada veľa! (smiech) Ale najradšej knihy pre mladých dospelých, fantasy a sci-fi. To je niečo, pričom dokážem úplne uniknúť od reality, čo je pre mňa na knihe to najdôležitejšie. Oddýchnuť si pri nej a prísť na iné myšlienky. Zo slovenských autorov u mňa víťazia jednoznačne Miroslava Varáčková a Vita Jamborová. Ale rada si prečítam aj mnohé iné. Z tých zahraničných určite John Green, Federica Bosco, Paulo Coelho. Ale ja čítam v podstate všetko, okrem kníh typu ako je Chatrč. Tá ma veľmi neoslovila, možno keď budem staršia, prídem jej na chuť... V ostatnom čase ma najviac zaujala Veronica Roth a jej séria Divergencia. To je pre mňa momentálne top. Aj film bol skvelý! Veľa ľudí číta dystopie a myslím si, že aj slovenskí vydavatelia by im mali dať väčšiu šancu a prijať rukopis aj tohto žánru...

 

 

(red)

Foto: archív J. Šulkovej

 


Diskusia k článku:

Organizations can compel their customers and employees to resolve disputes in arbitration proceedings bound not by state or federal law, but by religious edict.
Neregistrovaný - Ronaldsl, 25.11.2015 04:07, bobstermoon1029363(`na`)yandex.ru
Good day my friends
Neregistrovaný - avodarter, 16.1.2016 20:16, nilsolwoma(`na`)gmail.com
Howdy one of my friends
Neregistrovaný - accutanebuby, 21.1.2016 02:49, karinlasur(`na`)gmail.com
goodday outer world
Neregistrovaný - antibioticski, 22.1.2016 02:50, bahtishom(`na`)gmail.com
Hey outer world
Neregistrovaný - amoxicillinMt, 23.1.2016 08:52, gercomoro(`na`)gmail.com
Howdy our friends
Neregistrovaný - antibioticsgoop, 25.1.2016 14:19, nsburhero(`na`)gmail.com
Hi our friends
Neregistrovaný - prednisoneKag, 26.1.2016 19:39, jolebastroklu(`na`)gmail.com
Regards my friends
Neregistrovaný - prednisonerotS, 27.1.2016 23:29, moklaundool(`na`)gmail.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - lasixjix, 28.1.2016 06:26, klrousemo(`na`)gmail.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - accutaneSi, 28.1.2016 08:48, yokoligam(`na`)gmail.com
Hello. And Bye.
Neregistrovaný - antibioticsligo, 28.1.2016 09:17, jeppanuist(`na`)gmail.com
Hello all comrade
Neregistrovaný - antibioticsnut, 29.1.2016 03:23, nuremmosip(`na`)gmail.com
Howdy comrades
Neregistrovaný - accutaneDoto, 2.2.2016 13:57, napostenno(`na`)gmail.com
ciao folk
Neregistrovaný - antibioticsDem, 2.2.2016 20:21, polodrumas(`na`)gmail.com
The computer program, which accurately modeled past sea levels, predicts up to three feet of sea level rise from Antarctica by 2100.
Neregistrovaný - DarrylPn, 6.4.2016 03:20, petr.aksenov2016(`na`)yandex.com
Hiya making friends
Neregistrovaný - antibioticsWah, 18.4.2016 21:11, balanayha(`na`)gmail.com
initially soon as fat and such baclofen.
Neregistrovaný - baclofenfraus, 22.9.2017 15:48, nifgolasot(`na`)gmail.com
Downgraded storm brings flood warnings to Queensland Queensland in Australia has seen heavy rainfall as an ex-tropical cyclone crosses the state, bringing warnings of “life-threatening" flash flooding.
Neregistrovaný - KennethPep, 6.1.2021 00:16, billibons12123454(`na`)gmail.com
Kobe Bryant crash: Two families set to be paid over body photos Like Kobe Bryant's widow, other victims' families sued Los Angeles County over photos taken of dead bodies at helicopter crash site.
Neregistrovaný - RonaldGer, 28.10.2021 12:58, pbobrpetrovich(`na`)yandex.com
FDA makes abortion pills permanently available through mail and telehealth by removing in-person restriction
Neregistrovaný - RonaldGer, 17.12.2021 10:43, vitalimorozov234(`na`)yandex.com
Black market goods divert revenue from important projects The public and private sector are working together to safeguard communities from scammers.
Neregistrovaný - RonaldGer, 20.12.2021 12:03, ivanstroinov12(`na`)yandex.com
The spike in consumer prices that left inflation at a four-decade high of 6.8% in November prompted the Federal Reserve to dramatically shift its approach as it eyes earlier and faster interest rate hikes.
Neregistrovaný - RonaldGer, 26.12.2021 16:22, vitalimorozov234(`na`)yandex.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!