lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pozor na štípance!

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 4.8.2014
späť
Späť

Poslať
 

Jedzte kvasnice a cesnak, komáre sa vám budú vyhýbať oblúkom.

Podľa odborníkov hmyz štípe naozaj každého, niektorí z nás však na uštipnutie reagujú oveľa intenzívnejšie, a tak hmyz aj viac priťahujú. Ak sa chcete vyhnúť nebezpečnej alergii, svrbiace pupence určite nepodceňujte.

Komáre, osi, včely, sršne, muchničky či ovady. To všetko je hmyz, ktorý nám dokáže znepríjemniť leto kdekoľvek. „Okamžite po uštipnutí zanechávajú títo nepríjemní letní spoločníci v mieste bodnutia jed, ktorý dokáže vyvolať nebezpečné alergické reakcie a široké spektrum ťažkostí. V jednom uštipnutí totiž do organizmu môže preniknúť 0,5 až 2,05 ml jedu. Pacienta teda spravidla ani tak neohrozuje počet vpichov ako množstvo vstreknutého jedu. Riziko negatívnych reakcií a úmrtia pri poštípaní zvyšujú aj ochorenia ako vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca či astma,“ uvádza dermatologička MUDr. Zuzana Vykutilová. Množstvo hmyzu pritom často ovplyvňuje aj daždivé počasie. Práve hmyz totiž obľubuje teplé a vlhké podnebie. Odborníci nám preto radia vzdať sa pri posedení v tráve sladkých nápojov a ovocia, vyhýbať sa farebnému oblečeniu s kvetinovým vzorom, neodporúčajú behanie naboso po lúke či sedenie pod starým kmeňom, kde zvykne hmyz hniezdiť. Radia tiež nedráždiť ho prudkými pohybmi. Mimochodom, viete, ktorý druh hmyzu je najnebezpečnejší?

KOMÁRE ÚTOČIA

Komáre sú najaktívnejšie vždy za tmy a na svitaní. Rozmýšľali ste už však niekedy nad tým, prečo tento okrídlený hmyz niekoho štípe neustále a dakto o jeho existencii ani netuší? „Hlavnou látkou, ktorá komára vábi, je oxid uhličitý. Tento plyn vylučujeme dýchaním, ale aj pokožkou. Pri zvýšenej koncentrácii tejto molekuly vo vzduchu si nás komár vyhliadne naozaj jednoducho. Druhým príťažlivým faktorom je pot, v ktorom komár rozpoznáva mastné kyseliny, a napokon teplota tela. Telesný pach každého človeka tvorí pot. Baktérie na povrchu pokožky ho však menia a rozkladajú na viac molekúl, ktoré dodávajú rôznym osobám rôzny pach. Vedci objavili jednu, na ktorú sú komáre obzvlášť citlivé, pretože dráždi receptory na tykadlách samičiek. Aj vďaka tomu vieme, prečo niekoho štípu viac a niekoho menej,“ vysvetľuje dermatologička z brnianskeho súkromného strediska. To, že komárov priláka do bytu svetlo je, podľa nej mýtus. Lákadlom je samotné otvorené okno, ktorým prúdi oxid uhličitý von. Ak ponecháte samičke komára dostatok času, aby zotrvala na vašej pokožke, bodne vás iba raz. V prípade, že sa rozhodnete brániť, nenechá vás na pokoji, kým sa nenasýti. „Na bodanie je vybavená cuciakom, ktorý zaborí do pokožky a vstrekne do nej slinu. Práve tá má pri štípaní najdôležitejšiu úlohu - zabraňuje zrážaniu krvi, vyvoláva rozšírenie ciev, čím zvyšuje prietok a znecitlivie postihnuté miesto. Slina spôsobí aj reakciu protilátok, ktoré sú v ľudskom tele,“ upozorňuje odborníčka. Alergická reakcia sa u väčšiny z nás prejavuje známou vyrážkou, ktorá svrbí. Našťastie, v našich zemepisných polohách končia nepríjemnosti vyvolávané komármi väčšinou iba drobným opuchom. Afrika a Ázia sa však už roky trápia s komármi, ktoré prenášajú maláriu alebo tropickú horúčku.

BODNUTIE VČIEL PÁLI

„Bodnutie včely je bolestivé a páli, no ohrozuje zväčša iba alergikov. Najhoršie reakcie sa u pacientov pritom objavujú v čase kvitnutia vlčieho maku, kedy je spomínaný bodavý hmyz najagresívnejší. Opuch totiž nevzniká iba smerom von, ale aj dovnútra, čo je nebezpečné napríklad v okolí tepien a žíl na krku. Pacienta vtedy ohrozuje zadusenie,“ upozorňuje lekárka Vykutilová. Najčastejšou reakciou na uštipnutie je okrem opuchu aj začervenanie, prípadne prudká reakcia organizmu v podobe anafylaktického šoku. „V prípade, že pacientovi nie je poskytnutá lekárska pomoc včas, hrozí dokonca úmrtie,“ varuje odborníčka.

ČMELIAKY A SRŠNE NEDRÁŽDITE!

Napriek hlasnému bzučaniu a odstrašujúcej veľkosti čmeliak ani sršeň na človeka bezdôvodne neútočí. Ak by ste sa ho však snažili odohnať či chytiť, bodnutiu sa pravdepodobne nevyhnete. Pozor dávajte aj na prudké pohyby. „Uštipnutie čmeliaka svrbí a jemne opuchne, no mnohokrát postačí natrieť postihnuté miesto citrónom,“ radí lekárka.

AGRESÍVNA OSA

„Oveľa pomalšie odznieva bodnutie osy, ktoré je aj bolestivejšie. Na rozdiel od včely, ktorá po uštipnutí umiera, osa dokáže uštipnúť aj opakovane, čím sa nebezpečenstvo zvyšuje,“ hovorí dermatologička. Teritórium nepríjemných návštevníkov sa rozširuje aj vďaka lietadlám a lodiam. Podľa odborníkov sa navyše s pokračujúcim globálnym otepľovaním bude nášmu podnebiu nebezpečný hmyz prispôsobovať stále viac.

AKO NA UŠTIPNUTIE?

Za normálne sa považuje začervenanie a opuchnutie v mieste vpichu do priemeru jedného centimetra. Takáto reakcia odznie do niekoľkých hodín. V opačnom prípade môže ísť o alergickú reakciu. Najčastejšie sa alergia objavuje pri bodnutí osou a včelou. „Telo môže po uštipnutí reagovať rôzne – môže dôjsť k začervenaniu, stvrdnutiu či k vytvoreniu pľuzgierika. Nález sa dokonca môže šíriť aj ďalej pozdĺž cievy. U alergických ľudí vzniká únava, porucha vedomia, hnačka, zvracanie, poruchy prehĺtania a dýchania, pokles krvného tlaku či bezvedomie,“ vymenúva Zuzana Vykutilová. Nebezpečenstvo nastane aj vtedy, ak si pacient postihnuté miesto rozškriabe. „V dôsledku infekcie,  ktorú si pri kontakte s ranou zanesieme prstami do rany, sa zápal sprevádzaný horúčkami rýchlo šíri a miesto sa nehojí. Ak nechcete navštíviť lekára, odporúča sa žihadlo odstrániť a ranu vydezinfikovať. Je na to vhodný čajovníkový olej alebo emu olej, ktoré sa v kozmetických prípravkoch bežne aplikujú aj na akné. Potom priložte obklad, ktorý by mal zabrániť opuchom, začervenaniu či zvýšeniu teploty v mieste vpichu. Prípadne si zaobstarajte voľnopredajné prípravky, ktoré tieto príznaky zmiernia,“ radí lekárka. Komplikácie väčšinou nastávajú iba pri niektorých skupinách pacientov, no sú o to väčšie. „Alergia na poštípanie hmyzom býva často dôvodom pokazenej dovolenky. Pacient by mal preto so sebou vždy nosiť tabletky kortikosteroidu a adrenalínovú injekciu pre prípad anafylaktického šoku, ktorý sa prejavuje celkovou slabosťou, poklesom krvného tlaku, vzostupom pulzovej frekvencie, búšením srdca a podobne. Ak hrozí strata vedomia, treba okamžite vyhľadať lekára. K takejto silnej reakcii môže dôjsť vtedy, keď včely či osa zasiahnu človeka v krátkom čase viackrát. Uštipnutie včelou je bolestivé, nebezpečnejšie však býva bodnutie osami či sršňami, ktoré majú hladké žihadlo, preto môžu zaútočiť aj niekoľkokrát. Ak zasiahnu pery, jazyk či oko, hrozí prudká reakcia organizmu, ktorú môže sprevádzať zvracanie, hnačka a sťažené dýchanie. Na bodnutie hmyzu si treba dávať pozor aj vtedy, ak trpíte sennou nádchou či inou alergiou,“ upozorňuje dermatologička. Tiež hovorí, že reakcia tela býva v takýchto prípadoch nebezpečnejšia a je nevyhnuté aj podanie lieku priamo do žily.

Otravný hmyz, no najmä komáre, môžete odradiť pomocou klasických repelentov, ktoré pracujú na jednoduchom princípe. Buď užívateľovi dodávajú zvláštnu vôňu, vďaka ktorej ho komár nerozpozná ako cieľ. Alebo, naopak, zastiera prirodzený pach. „Veľmi dobrým riešením v prírode sú repelentné prípravky v spreji, doma odporúčam sviečky na odpudenie hmyzu alebo vonné lampy s éterickými olejmi. Určite sa však treba vyhnúť prechádzkam na svitaní a večer, kedy je hmyz najaktívnejší,“ zakončuje dermatologička. Ak sa uštipnutiu predsa len nevyhnete, máme pre vás poslednú radu. Myslite na jeho ošetrenie! Najmä deti zvyknú mať po bodnutí miesto opuchnuté až do veľkosti dlane. Aby si ho nerozškriabali skôr, ako sa stihne zahojiť, treba nepríjemné pocity zmierniť octanovým obkladom, prípadne gélom s obsahom beta glukánu, ktorý pôsob protizápalovo, tlmí bolesť, podporuje hojenie a dezinfikuje. V prípade alergikov je dobré podať i antihistaminiká, ktoré sú však už na predpis. Prvou pomocou z kuchyne môže byť ľad, rozrezaná cibuľa, ocot, alkohol alebo zemiak. Mimochodom, ak ste pravidelným konzumentom cesnaku či pivovarských kvasníc, pravdepodobnosť, že vás komár uštipne, je vraj oveľa nižšia.

Ako správne odstrániť žihadlo?

·         žihadlo včely nevyberajte holými rukami, jeho stlačením by ste si totiž vstrekli do tela ďalšiu dávku jedu

·         v prípade uštipnutia v okolí ústnej dutiny a jazyka si do úst vložte navlhčenú soľ a vyhľadajte lekára

·         u alergikov je v prípade bodnutia hmyzom nutné okamžite použiť škrtidlo ako pri uštipnutí hadom

·         na opuch v mieste vpichu môžete aplikovať aj rozdrvený list skorocelu alebo brečtan

 

Tip z lekárne:

SOS HOJIVÝ BETA GLUCAN GÉL, Natures, predaj v lekáni

Jemný Beta glucan gél je dermatologicky testovaná, neparfumovaná emulzia s obsahom beta-1,3/1,6-D-glucanu. Prípravok podporuje regeneráciu pokožky po uštipnutí hmyzom a pozitívne pôsobí na ochranu pred jej poškodením. Prispieva ku kvalitnému a rýchlemu hojeniu rán, má pozitívny vplyv na tvorbu kožného tkaniva, a tým znižuje riziko tvorby hlbokých a výrazných jaziev. Beta glucan gél má navyše výborné podporné vlastnosti pri hojení atopických ekzémov, dermatitíd a ostatných kožných problémov.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!