lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bolesť hlavy a únava? Potením strácame horčík!

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 27.7.2014
späť
Späť

Poslať
 

Každý z nás sa v letných mesiacoch viac potí. Len pre zaujímavosť, ktorá znie možno aj trochu neuveriteľne, ľudské telo dokáže v extrémnych  podmienkach vyprodukovať aj 10 litrov potu za deň.  Za normálnych  okolností je to samozrejme o niekoľko litrov menej, okolo 0,5 až 1,5 litra potu za deň.  Za zvýšenú záťaž, ktorá môže spôsobiť nadmerné potenie sa považuje najmä vysoká teplota, ale aj nadmerná pohybová činnosť, či dokonca silné emócie.

Ak horčíka nie je dosť

Potením človek  stráca z tela nie len škodlivé látky ale aj niektoré minerály, ktoré je potom potrebné doplniť. Jedným z takýchto minerálov  je aj horčík.  Jeho dostatok v našom  tele je dôležitý pre správnu činnosť svalov a nervov. Preto sa jeho nedostatok  môže prejaviť zvýšenou  nervozitou  alebo tiež kŕčmi svalov. Pre dospelého človeka je odporúčaná denná hodnota 300 až  400 mg. Horčík sa podieľa aj na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov, takže pri jeho nedostatku sa tiež môžeme cítiť viac unavení alebo vyčerpaní. Magnézium nám tiež pomáha udržovať aj obehový systém v dobrom  stave, čiže jeho dostatok v tele je dobrý aj ako prevencia pred infarktom. Mnohé ženy sa vyjadrili, že im pomáha mierniť príznaky depresií alebo aj zmeny nálad.

Nízka hladina horčíka zvyšuje riziko vzniku astmy, ktorej akútne záchvaty tiež pomáhajú tlmiť práve soli tohto minerálu. Magnézium  má dobrý vplyv aj na hladinu hormónu serotonín, čo je hormón, ktorý je zodpovedný za našu dobrú náladu. Tiež sa zistilo, že ľudia ktorí trpia migrénami, majú  vo svojom tele menej horčíka akoby mali. Užívaním výživových  tabliet alebo stravy bohatej na magnézium sa ich záchvaty zmiernili.

Kde všade môžeme horčík  nájsť?

Prirodzenými zdrojmi horčíka sú banány, orechy, tiež mandle, sója, tmavá listová zelenina, alebo aj obilie a celozrnné pečivo. Nachádza sa tiež aj v niektorých  minerálnych vodách.
Napriek tomu, že horčík môžeme nájsť v mnohých potravinách, pri jeho zvýšenej spotrebe, ktorá nastáva príchodom  leta u každého človeka, prijaté množstvo z bežnej stravy nie vždy musí stačiť. Jeho rovnováha sa v tele však  narušuje aj pri iných stavoch. Napríklad pri veľkom strese alebo aj pri nadmernom  príjme soli, kofeínu či alkoholu.

Samozrejme, dá sa dopĺňať aj vo forme tabletiek. Tie sa vždy naj lepšie strebávajú, ak sa užívajú  súčasne s jedlom. Tablety obsahujú časť horčíka (Mg) v rýchlo pôsobiacej forme citrátu a časť horčíka je prítomná ako pomalšie pôsobiaci a dlhodobo uvoľňovaný uhličitan. Horčík je prvok, ktorý má v tele najviac funkcií. Je obsiahnutý v kostiach a zuboch. Prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu a podieľa sa na delení buniek. Pri väčšej fyzickej záťaži a strese sa totiž spotreba horčíka výrazne zvyšuje. Stresová situácia, ktorá trvá dlhšie ako 10 minút, vedie k strate asi 1/2 denného príjmu z potravy. Horčík preto prispieva k normálnej činnosti svalov a zníženiu miery únavy a vyčerpania. Siahnite po výživovom doplnku Horčík od spoločnosti NATURVITA, ktorým doplníte pre telo potrebné látky. Je vhodný pre deti do 3 rokov. Tabletka je drobná, preto sa ľahko prehĺta. Viac na www.happytrade.sk.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!