lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ochrana šitá na mieru

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 24.7.2014
späť
Späť

Poslať
 

Pod pojmom antikoncepcia si človek predstaví viacero vecí. V širšom slova zmysle tento pojem však znamená postupy zabraňujúce vzniku neželaného otehotnenia. O antikoncepcii sa dá hovoriť aj ako o plánovanom rodičovstve. Umožňuje ženám naplánovať si materstvo a jej používanie im tiež napomáha v profesionálnej sebarealizácii. Mnoho žien nepochybne prežilo príbehy, v ktorých im práve nechcené a neplánované tehotenstvo zamotalo hlavu i celý život, skrátilo mladosť, zničilo profesionálny rast aj kariéru a napokon nezabránilo rozvodu alebo životu osamelej matky. Mladé sme len raz, tak prečo platiť za chyby, ktoré sa ani nemusia stať?

Možností je viac...

Existuje viacero antikoncepčných metód, ktoré umožňujú žene naplánovať si svoj život, založenie rodiny či počatie dieťatka. Najnespoľahlivejšou možnosťou je metóda prerušovanej súlože, kedy sa žena musí plne spoľahnúť na svojho partnera. Nie je to práve najvhodnejšia metóda pre tie, ktoré skutočne nechcú otehotnieť. Druhou možnosťou je metóda plodných a neplodných dní. Toto si vyžaduje skutočne výbornú znalosť svojho tela a pravidelný cyklus, na čo je väčšinou potrebný život bez stresov a pravidelná životospráva.
Ďalej poznáme bariérovú metódu, do ktorej patrí napríklad aj použitie prezervatívu. Toto je jediná forma antikoncepcie, ktorá pri správnom používaní zabraňuje nie len otehotneniu ale aj pohlavným chorobám. Pri používaní tejto bariérovej metódy sa zaznamenalo len málo vedľajších nežiaducich účinkov, no niektoré dievčatá a ženy ju nepokladajú až za tak veľmi spoľahlivú. Zo všetkých možností, tú najflexibilnejšiu a najúčinnejšiu ponúka hormonálna antikoncepcia.


Viac o hormonálnej antikoncepcii

Ako vlastne funguje? Funguje na princípe, že naše telo si „myslí“, že je tehotné a práve preto nedochádza k ovulácii. Hormonálna antikoncepcia zabraňuje vylučovaniu dvom kľúčovým hormónom,  ktoré sú zodpovedné za dozrievanie vajíčka a za vyvolanie ovulácie. Prirodzene sa ich tvorba v tele spúšťa vtedy, keď sú hladiny estrogénu a progesterónu v tele nízke. Keďže sú obe tieto látky obsiahnuté v hormonálnej tabletke, k vyplavovaniu kľúčových hormónov nenastáva.

NEVÝHODY UŽÍVANIA ANTIKONCEPCIE

Keďže plodnosť ženy s každým jej pribúdajúcim rokom klesá, nie je dobré odkladať svoje otehotnenie naveky. Niektoré ženy sa počas jej užívania sťažujú na nevoľnosť, migrény či depresie, náladovosť alebo podráždenosť. Otázkou ostáva už len čo, či za toto všetko môže naozaj antikoncepcia alebo len jednoducho fakt, že sme ženy. Ak by sa však aj vám počas užívania antikoncepcie objavili tieto alebo aj iné nežiaduce príznaky, vždy je dobré zájsť za svojim lekárom a poradiť sa s ním.

Mnoho vecí, ktoré sa však v súčasnej dobe prezentujú ako nevýhodné sa potvrdili ako mýtus. Sú to napríklad tvrdenia typu, keď budem užívať hormonálnu antikoncepciu, určite priberiem alebo mi to spôsobí na tvári vyrážky a akné. Je to ale úplne naopak. Moderná antikoncepcia dokonca napomáha pri kožných ťažkostiach a pri väčšine prípadov je schopná pokožku aj úplne vyčistiť.

Rozhodnutie, čo budeme a nebudeme užívať patrí len nám. Aj antikoncepcia má svoju históriu a aj ona neustále napreduje. To znamená, že nie všetko, čo si o nej myslia naše mamy a staré mamy musí stále platiť. Vždy je dobré si najprv overiť, či sa aj ona medzičasom nestala mýtom, než si to aj ja začnem myslieť. Však sme mladé a hlavne slobodné. Rozhodnutia o svojom budúcom živote, svojej budúcej rodine a kariére vie každý urobiť sám za seba.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!