lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pre ostré spomienky na letné zážitky

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 14.7.2014
späť
Späť

Poslať
 

Prázdniny na horách či pri vode sú vždy plné nečakaných momentov, ktoré sa oplatí zvečniť. Pribaľte si preto do cestovnej tašky dobrý fotoaparát, vďaka ktorému na chvíle s priateľmi a rodinou naozaj nikdy nezabudnete.

 

Väčšina ľudí na dovolenky uprednostňuje kompaktné fotoaparáty. Ich výhodou sú  predovšetkým rozmery, ktoré na rozdiel od zrkadlovky prístroj umožňujú mať poruke v každom okamihu. Myslite však na to, že lacnejšie „štýlové“ modely majú svoje technické limity a v náročnejších podmienkach by ste od nich preto nemali očakávať príliš veľa.

 

„Fotenie v silnom protisvetle na pláži či naopak nočné posedenie pri ohníku, ale aj panorámy plné drobných detailov alebo fotenie neposedných detí môže byť s najlacnejšími fotoaparátmi trochu zložité,“ hovorí Michael Jurák, školiteľ spoločnosti Nikon. Zároveň však dodáva, že aj lacnejšie kompakty si v takýchto podmienkach poradia stále lepšie ako fotoaparáty mobilných telefónov. Ak chcete mať spomienky na letný relax ostré ako britva, na svoj smartfón sa radšej nespoliehajte.

 

Ako vyberať?

Ideálne je zamerať sa pri výbere dovolenkového fotoaparátu na vyššiu triedu kompaktov, ktoré sú popri dobrom rozlíšení čipu spravidla vybavené aj výkonnými objektívmi. Tie totiž vo výsledku hrajú rovnako dôležitú úlohu ako počet megapixelov. Porozmýšľať sa oplatí aj nad odolnosťou fotoaparátu, a to nielen ak sa vaše leto bude niesť v znamení adrenalínu. Outdoorové modely sa nezľaknú vody, prachu, nárazu ani extrémnych teplôt. Nemusíte sa tak pri fotení obávať napríklad plážového piesku a s niektorými fotoaparátmi dokonca môžete nasnímať aj svoje dobrodružstvá pod vodnou hladinou!

 

Foťte ako profík

Nemusíte mať zrkadlovku, aby vaše obrázky vyzerali skvelo. Základom je podľa Michaela Juráka fotoaparátu napovedať, čo idete fotiť: „Ak fotoaparát disponuje výberom scén ako nočná krajina, portrét a podobne, použite ich. Lepšie si tak prispôsobí jednotlivé parametre a vy dosiahnete dokonalejší výsledok.“  

 

10 TIPOV PRE PERFEKTNÉ FOTKY Z PRÁZDNIN

Radí Michael Jurák, školiteľ spoločnosti Nikon  

 

  • Ak fotíte výhľad na more, neumiestňujte hladinu doprostred snímky. Komponujte na tretiny a dbajte na vodorovnosť. Ľudské oko je na naklonený horizont veľmi citlivé a na fotke to pôsobí rušivo.
  • Nebojte sa fotiť proti slnku, no na dosvietenie blízko stojacich postáv použite blesk – ideálne nastavený na funkciu doplnkového záblesku.
  • Ak fotíte večernú promenádu, dajte fotoaparát na statív alebo ho položte na vhodné rovné miesto a použite samospúšť.
  • Na nočných festivaloch a koncertoch vypnite blesk a snažte sa celý obraz zaplniť rozsvieteným pódiom. Počkajte si na zaujímavé svetelné efekty a ak to váš fotoaparát dovoľuje, nastavte vyššiu citlivosť ISO.
  • Ak chcete po ceste zachytiť okolie z pohybujúceho sa auta či vlaku, stiahnite si okienko a na fotoaparáte zvoľte športový scénický režim s kratšou dobou uzávierky.
  • Pri fotení na pláži sa nezabudnite ľahko vystrieť. Ležérne vyzerajú u mužov aj žien ruky za hlavou, no vyvarujte sa skrúteného tela.
  • Na skupinových fotkách vyzerajú najlepšie skupinky 2-3 osôb. Nestojte k prístroju úplne čelom, radšej jemne zo strany a telo nasmerujte k fotoaparátu. Vyvarujte sa zovretých pästí alebo skupinových objatí.
  • Zaobstarajte si dostatočne veľkú pamäťovú kartu a vo fotoaparáte nastavte maximálnu obrazovú kvalitu. Obrázky z dovolenky majú byť suvenírmi, z ktorých si vďaka vysokému rozlíšeniu môžete neskôr vytvoriť zväčšeniny alebo podklady pre fotoknihu.
  • Zdieľajte už počas dovolenky! Viaceré kompaktné fotoaparáty už dnes umožňujú prenášať snímky a videosekvencie v reálnom čase priamo na obľúbené sociálne siete, kde sa so zážitkami môžete pochváliť rodine či priateľom.
  • Ak sa vám fotoaparát „rozladil“ a vy si neviete rady s pozapínanými funkciami, jednoducho obnovte základné nastavenia a foťte znova ako predtým.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!