lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako ochrániť močový mechúr pred infekciami?

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 9.6.2014
späť
Späť

Poslať
 

Každá druhá žena ochorie najmenej raz v živote na zápal močového mechúra - cystitídu. Práve v lete, keď vrcholia dovolenky a kúpanie, aj zápal močového mechúra má "svoju" sezónu.

Obranný systém mechúra totiž oslabuje napríklad chlórová voda a dlhý pobyt v mokrých plavkách. Infekcia močového mechúra je najmä ženská záležitosť - vyskytuje sa prevažne u sexuálne aktívnych žien od 20 do 50 rokov a postihuje ich dvakrát častejšie ako mužov. Infekcie močových ciest spôsobujú mikroorganizmy, ktoré po prieniku do močových ciest vyvolajú zápal. Zvyčajne sú to  črevné baktérie žijúce v tráviacom trakte, stafylokoky či Enterobacteriaeca.

Príznaky nastupujú náhle. Sú to  časté nutkanie na močenie, vylučovanie malého množstva moču, zakalený moč, bolesti krížovej oblasti a pocit nedostatočného vyprázdnenia mechúra. Zápal sa diagnostikuje laboratórnym vyšetrením vzorky moču. Keď testy odhalia leukocyty, bielkoviny a niekedy i krv v moči, je nutné nasadiť antibiotickú liečbu. Vhodné antibiotiká jednoducho a pomerne rýchlo zničia škodlivé mikroorganizmy.

Ak sa však cystitída často opakuje, môže sa zápal stať chronickým v dôsledku poškodenia urotelu - zvláštneho typu epitelu, ktorý vystiela močový mechúr. Ukazuje sa, že pri obnovení správnej funkcie urotelu  je veľmi dôležitá kyselina hyaluronová a chondroitín sulfát. Vrstva glykozaminoglykánov (GAG vrstva) pokrývajúca urotel, ktorá je akousi bariérou voči toxínom z moču, tieto dve látky prirodzene obsahuje. Kyselina hyalurónová znižuje prichytávanie baktérií na povrchu urotelu a zvyšuje prirodzenú obranu voči invázii baktérii E.coli, ktoré sú najčastejším pôvodcom zápalu močového mechúra. Znižuje tiež priepustnosť urotelu, spomaľuje migráciu leukocytov a tým zabraňuje rýchlemu rozširovaniu zápalu. Účinky HA v močovom mechúri podporuje chondroitín sulfát, ktorý zároveň pôsobí ako nešpecifický obranný mechanizmus proti infekciám a dráždivým látkam.

Pre pacientov, ktorí trpia zápalmi močového mechúra je k dispozícii terapia dodávajúca tieto stavebné zložky urotelu formou roztoku aplikovaného priamo do močového mechúra. Liečba je dostupná po naordinovaní urológom.

Pre ľudí bez akútnych infekcií je dostupná voľnopredajná forma kyseliny hyalurónovej a chondroitín sulfátu vo forme výživového doplnku IAURIL mäkkých kapsúl. Obsahujú aj silný antioxidant kvercetín a prírodné antiseptikum kurkumu. Kombinácia týchto látok  zaručuje správnu výživu buniek močového mechúra, ochranu pred voľnými radikálmi a je ideálnou prípravou na leto.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!