lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako na domáce meranie tlaku?

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 15.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Srdce je malá, ale zároveň výkonná pumpa, ktorá neustále pracuje. Krvný tlak je tlak vytvorený srdcom na pumpovanie krvi cez cievy. Naše srdce sa zmrští každý deň cca 100 000-krát, zakaždým s rozličnými hodnotami tlaku. Optimálna hodnota tlaku by mala byť 120/80 mmHg. Aj tie najmenšie zmeny v organizme či jeho okolí sa okamžite odrazia a premietnu do výsledkov meraní. Preto aj jednorazové meranie tlaku u lekára nemusí neodrážať reálny stav. Veľmi častá je tzv. ranná hypertenzia, ktorá sa objavuje 1 až 2 hodiny po prebudení. Vtedy dosahujú hodnoty krvného tlaku stav až 135/85 mmHg. Tieto hodnoty sa potom znížia, čím je veľmi ťažké ju diagnostikovať. U niektorých pacientov sa vysoký krvný tlak nameraný u lekára spája s tzv. syndrómom bieleho plášťa. Preto sa na objektívny obraz krvného tlaku odporúča brať do úvahy priemer z viacerých dní, ideálne jedného týždňa, dva krát za deň – ráno a večer.

Ako na domáce meranie tlaku?

1.    Pred meraním tlaku by ste najmenej 30 minút nemali nič jesť, ani piť kávu, cvičiť či fajčiť.

2.    Posaďte sa a uvoľnite. Tlak by ste si mali merať vždy po minimálne 10 minútovom upokojení.

3.    Neprekrižujte si nohy.

4.    Nevyhŕňajte si rukávy, pretože to môže sťahovať ruku a brániť voľnému prietoku krvi. Manžeta dokáže odmerať krvný tlak aj cez tenké oblečenie.

5.    Predlaktie majte voľne opreté o stôl. Počas merania majte ruku mierne zohnutú v lakti, nezdvíhajte ju, nehýbte ňou a nerozprávajte.

6.    Manžetu tlakomeru umiestnite 2 cm nad lakťovú jamu. Hadička by mala vždy smerovať k lakťovej jamke.  

7.    Zapnite tlakomer a spustite meranie. Manžeta sa nafúkne a potom pomaly sfúkne.

8.    Namerané hodnoty si zaznačte. Ideálne je krvný tlak merať 3 krát a smerodajný je priemer z 2. a 3. merania. Medzi meraniami počkajte najmenej 2-3 minúty. Namerané hodnoty si zaznamenávajte a sledujte ich dlhodobý trend. 

A ako sa orientovať pri kúpe toho správneho tlakomeru? Podľa priesku

mu Edukafarm viac ako 60% lekárnikov za rok 2013 na Slovensku odporúča tlakomery Omron. Táto značka prináša novú, vylepšenú generáciu svojich modelov bez zmenenej ceny. Napríklad model Omron M6 Comfort má ako jediný na trhu inteligentnú manžetu, ktorá zabezpečí presné a správne meranie nezávisle od toho, ako si ju nasadíte. Pre lepšiu orientáciu displej ponúka aj graf hodnôt, svetelné LED indikátory a analytickú funkciu týždňových priemerov meraní za ráno a večer až po dobu dvoch mesiacov. Vďaka systému Intellissense je meranie pohodlné, pretože nedochádza k prehnanému sťahovaniu paže pri nafúknutí manžety, ani k zbytočnému dvojitému nafukovaniu, ktoré môže skresliť výsledok. Spoľahlivosť merania je klinicky overená. Podobné vylepšené funkcie nájdete aj v modeloch nižšej triedy. Skvelým bonusom je aj záruka 5 rokov, ktorú značka Omron poskytuje. Informujte sa v lekárňach a zdravotníckych potrebách.      


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!