lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ak odmena za vysvedčenie, tak užitočná. Naučte deti hospodáriť

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 26.1.2014
späť
Späť

Poslať
 

Naučiť deti rozumieť peniazom je prvý predpoklad, že v dospelosti nespadnú do dlhovej špirály. Jednotka z matematiky automaticky neznamená, že je človek aj finančne gramotný. Cestou, ako viesť deti k rozumnému hospodáreniu, môže byť zriadenie ich vlastného účtu. Poteší napríklad aj ako odmena za vysvedčenie.

Finančná gramotnosť na Slovensku je veľmi nízka. Bolo by vhodné, keby sa deti už v škole učili rozumieť peniazom,“ hovorí psychologička Mirina Hochelová.

Dieťa sa o peniaze začína prirodzene zaujímať vo veku okolo 6 – 7 rokov. Skutočnú hodnotu peňazí však začína spoznávať až keď má 10 – 12 rokov. Na začiatok môžu rodičia dieťaťu vysvetľovať princíp peňazí napríklad pri spoločných nákupoch – koľko môžu minúť a čo všetko za túto sumu potrebujú nakúpiť.

Dať dieťaťu k dispozícii vlastné peniaze je vhodné až okolo toho 10-teho roku. Založiť mu v 
15-tich rokoch účet je dokonca úplne v poriadku, v tomto veku si mladý človek môže aj sám niečo zarobiť. Stále je však potrebné, aby mal rodič prehľad o tom, na čo dieťa peniaze míňa, učiť ho sporiť si na vytúženú vec. Zároveň sa s ním treba rozprávať a usmerňovať ho,
“ upozorňuje psychologička.

Výška vreckového závisí od ekonomickej situácie rodičov. Vo všeobecnosti však platí, že čím dlhšie si dieťa musí sporiť na niečo, čo chce, tým viac si danú vec váži.

Ak sa rodič rozhodne posielať dieťaťu vreckové na jeho vlastný účet, treba ho vyberať pozorne. Účet by mal zahŕňať všetky bežné bankové služby a mal by byť za jednu cenu.

„Mladí preferujú rýchle a jednoduché služby, preto by mala byť možnosť získať k účtu aj bezkontaktnú platobnú kartu či internetbanking samozrejmosťou. U nás pri používaní Dobrého účtu Junior dostanú v rámci benefitného programu späť 0,5 % z každej platby kartou. Svoju odmenu za platbu kartou mu môžu posielať aj rodičia, ktorí  majú Dobrý účet,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Naďa Urbanová. Dokonalý prehľad o všetkých pohyboch na Dobrom účte Junior ponúka bezplatná SMS notifikácia po každej transakcii.

 

Pre mladých Dobrý účet Junior od Poštovej banky

Za jediné euro mesačne ponúka Poštová banka mladým od 15 do 26 rokov neobmedzene všetky najčastejšie bankové služby. To znamená prijaté platby, trvalé príkazy, inkasá, platby kartou, operácie realizované cez internet banking, výbery z bankomatov Poštovej banky a z viac ako 1 100 POŠTOMATov. Súčasťou sú aj bezplatné SMS notifikácie, či vydanie a vedenie platobnej karty podľa výberu klienta.

Pre založenie zvýhodneného juniorského účtu nie je potrebné žiadne potvrdenie o dennom alebo externom štúdiu. Jedinou podmienkou je vek od 15 do 26 rokov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!