lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nelámte sa II.

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 31.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Jednoduché však, má to , ale háčik.
Všetky tieto zložky v ideálnom prípade získavame z potravín, ktoré nám poskytuje príroda. Ale archeológovia a vedci tvrdia, že životná úroveň, čo sa týka potravín, bola pred 1500 rokmi vyššia ako teraz. Dnes je v dôsledku monokultúry vyčerpaná zem, potraviny, ktoré konzumujeme, sú rafinované, zbavované určitých životne potrebných vrstiev, chemicky dopĺňané, farbené, konzervované, dochucované... Nie všetci ľudia sú schopní prijímať mlieko a mliečne výrobky, mnohí pre rôzne choroby nedokážu prijímať všetky živiny z potravín. Aj v poslednom období obľúbené / a čertovsky drahé/ potravinové doplnky a lieky nie sú záchranou. Majú totiž vždy aj vedľajšie účinky.

Preto:
si vyberajte vždy iba rastliny pestované bez umelých hnojív a pesticídov, živočíchy, ktoré nie sú kŕmené antibiotikami a rastovými hormónmi.

Vyberajte si len čerstvé, prirodzené, nerafinované potraviny.
Do svojho jedálníčka zaraďte denne päť razy zeleninu. Niekedy len vo forme šalátu. Ak máte problémy s trávením surovej zeleniny, jedzte ju strúhanú, varenú alebo dusenú v podobe prívarkov, či pasírovanú.

Dajte si záležať na príprave jedál. Nezabúdajte, že okrem bežnej zeleniny sú vhodné na konzumáciu aj listy žihľavy, kvaky, žeruchy, čakanky, horčice, angeliky, púpavy. Neodhadzujte vňať z cesnaku, cibule, petržlenu, zeleru ani mladých reďkoviek. Pri výbere zeleniny klaďte dôraz na tmavú listovú zeleninu.

Aspoň tri razy do týždňa zaraďte strukoviny ako zdroj bezcholesterolových proteínov a vápnika.

Veľa sa hovorí o tom, či stačia telu iba rastlinné alebo iba živočíšne bielkoviny. Posledné výskumy potvrdzujú, že si možno pri dodržaní predchádzajúcich rád udržať zdravie jedným aj druhým spôsobom. Pokiaľ ide o dostatok bielkovín, denne treba zjesť dve tri porcie nasledovných potravín:
Ryby, kura /z trhu, od babky/, domáce vajcia
Orechy, semená, slnečnicové, tekvicové jadrá, mandle, oriešky.

Sezamové semienka pre vysoký obsah vápnika a esenciálnych mastných kyselín.

Sója, pokiaľ na ňu nie ste alergickí, je významným zdrojom bielkovín a látok podporujúcich tvorbu estrogénu. Tým pomáha znižovať návaly a iné nepríjemné príznaky menopauzy. V prípade problémov so štítnou žľazou sa však vyhnite pitiu sójového mlieka, pretože sójové bôby obsahujú látku znižujúcu tvorbu tyroxínu. Nie každý znáša sójové mäso, preto radšej pripravujte tofu, misó, tempeh.

Nevzdávajte sa tukov! Nasýtené tuky chránia mechanizmus ukladania vápnika v kostiach pred rozkladom voľných radikálov. Pôvodní obyvatelia trópov, ktorí pravidelne konzumujú kokosový a palmový olej, mávajú len zriedka osteoporózu a takmer netrpia srdcovými chorobami. Oleje však konzumujú čerstvé, nerafinované a tie obsahujú aj karotén, vitamín E atď. Získať ich sa nám asi nepodarí, môžeme sa však úspešne vyhnúť rafinovaným olejom z kukurice, repky olejnej, sóje, z divého šafranu, ktoré nie sú vhodné pre naše zdravie. Nebudeme vyprážať na margaríne a iných stužených tukoch, nebudeme pripravovať jedlá, kde treba tuky zohriať nad 90 stupňov a pokúsime sa získať maslo vyrobené doma na dedine.

Tuky budeme používať lisované za studena. Najlepšie olivový, sezamový, slnečnicový, ľanový, kokosový. Ani so „zdravými“ tukmi to však netreba preháňať. Ich nadbytočné používanie môže vyústiť do úbytku kostnej hmoty. Keďže príroda má rada harmóniu, paradoxom je, že aj nizkotuková diéta môže spôsobiť poškodenie kostí, najmä ak spôsobí viac ako 10% úbytok váhy, neobmedzí kyselinotvorné potraviny, obsahuje iba zeleninu a nijaké mliečne výrobky. Niektorí autori varujú pred používaním iba jedného druhu oleja, hoci je zdravý a my sme si ho obľúbili. Aj oleje treba striedať alebo kombinovať. Iné používajme na varenie, iné kvapkajme na šalát. Občas môžeme pridať aj olej z boráka lekárskeho, ktorý je veľmi zdravý na kosti.

Určite viete, že 60 až 70% ľudského tela tvorí voda. Menej známe však je, že aj asi 20% kostí tvorí voda a že bolesti kĺbov a krížov, môžu byť aj prejavom dehydratácie, teda nedostatku tekutín. Z toho vyplýva, že dostatočný príjem vody, je dôležitý nie len pre správnu funkciu nášho tela, ale aj pre pevnosť kostí. Deväť pohárov vody denne je minimum, ktoré by sme mali vypiť. Toto pravidlo platí iba vtedy, ak nie sú hlavnými zložkami našej stravy najmä ovocie a zelenina. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím viac „suchých“/ s nízkym obsahom vody/ potravín jeme, tým viac musíme piť.
Slané nápoje, sladené nápoje, káva, alkohol sa nerátajú, pretože pôsobia močopudne. Navyše kofeín a coca vyplavujú vápnik z kostí.

Zvláštnou kategóriou, ktorú musí nutne obsahovať naša strava, sú vývary. Na ich prípravu sú vhodné kosti z mäsa, kosti z ryby, mušle, zelenina. Ak chcete mať zeleninový vývar chutný, nesmiete použiť na jeho prípravu veľa brokolice, kapusty, karfiolu a kelu, pretože obsahujú značné množstvo síry, ktorá dodáva jedlu nepríjemnú chuť. Rovnako dôležité je, odrezať asi centimeter mrkvy rovno pod listami, táto časť mrkvy je horká a môže pokaziť chuť vývaru. Vhodné je použiť do vývaru cibuľu aj so šupou. Vývaru dodá krásnu farbu. Keď chceme, aby bol vývar naozaj dobrý, pridáme na každé dva litre vody pol šálky kvalitného vína, aby sa nám dobre vyplavil vápnik z kostí, pri zeleninovom vývare to netreba, ale ak je víno naozaj kvalitné, zlepší chuť aj zeleninovému vývaru. Dobré je pridať aj lyžičku agarových morských rias. Dostanete ich v predajni s naturálnymi výrobkami. Agar je bez chuti a zápachu, preto ním nemôžete nič pokaziť. Pridať sa môže iba do studenej vody.

Vývar nikdy nesolíme, pretože sa používa ako prísada k príprave iných jedál. Tymián, bazalka, bobkový list, čierne a biele korenie dodajú vývaru dobrú chuť. Na jedno kura dávame dva až tri litre vody. Najlepšie je uvariť si vývar do zásoby, dať ho zamraziť a potom ho používať. V mrazničke vydrží cca. tri mesiace, pred použitím ho treba uviesť do varu, ak ho nepridávame do jedla, ktoré varíme. Je to rozhodne zdravšie ako vývary v kockách, ktoré obsahujú soľ, glutaman sodný a ďalšie nezdravé prísady a okrem sodíka, nijaké minerály.

Najdôležitejšie však je, každé jedlo poriadne pohrýzť, čo by sme mali naučiť aj naše deti.

Pokračovanie zajtra

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!