lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Juraj Jakubisko: Živé striebro

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 22.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Režisér Juraj Jakubisko nadelil darček pri príležitosti svojich 75. narodenín, ktoré oslávil 30. apríla, všetkým svojim priaznivcom: v nakladateľstve XYZ vychádza 27. mája jeho autobiografia Živé striebro, v ktorej zachytil prvých tridsaťtri rokov svojho života. Autogramiáda a beseda s Jurajom Jakubiskom sa uskutoční 26. júna o 17:00 v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave.

 

Živé striebro – tým bol pre matku neposedný, temperamentný a zvedavý Juraj. A práve tak nazval Juraj Jakubisko, režisér, scenárista, kameraman a výtvarník, prvý diel spomienok od narodenia do 33 rokov svojho života. Zápis obrazov a udalostí, ktoré si dobre uchovala pamäť jedného z popredných tvorcov československej i európskej kinematografie, je pôsobivým čítaním, v ktorom sa miesia spomienky s Jakubiskovým magickým realizmom, charakteristickým a neopakovateľným, ako ho poznáme z jeho jedinečných filmov. Rodný Kojšov, vojna, stredná umelecká škola v Bratislave, štúdium réžie na pražskej FAMU, kolegovia, lásky, život plaviaci sa na „novej vlne“…

V roku 1967 točí ako dvadsaťdeväťročný, po ocenených študentských krátkych filmoch a dokumentoch, prvý celovečerný film Kristove roky. Film zaznamená medzinárodný úspech, doma získa sedem, v zahraničí päť, a z festivalu v nemeckom Mannheime si odnesie hneď 3 prvé ceny. Štyri roky nato sa tvorca stretáva so svojimi vlastnými Kristovými rokmi. To už sú jeho filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) i Dovidenia v pekle, priatelia (1970/1990) bezpečne uväznené v trezore. Láme sa doba – a tu prvá časť pamätí Juraja Jakubiska končí.

 

Juraj Jakubisko (30. 4. 1938 v Kojšove) – vo svete prezývaný „Fellini východu“, je slovenský filmový režisér, kameraman, výtvarník, spisovateľ. Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou i podivuhodnou hravosťou. Od roku 1993 žije s rodinou v Prahe. Natočil zatiaľ 15 celovečerných hraných filmov. Všetky boli prezentované na domácich a zahraničných festivaloch, kde získali viac než 100 ocenení. V roku 2003 prevzal Jakubisko Najvyššie štátne vyznamenanie Slovenskej republiky „Pribinov kríž“. V súčasnosti pripravuje nakrúcanie veľkofilmu Slovanská epopeja.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!