lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
VAŠU PAMÄŤ OCHRÁNI OPIČIA HLAVA

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 8.12.2012
späť
Späť

Poslať
 

Tradičná východná medicína ukrýva mnohé tajomstvá, ktoré my Európania začíname postupne odhaľovať až dnes. Jedným z nich je bezpochyby aj liečivá sila húb. Zoznámte sa s hubou hericium erinaceus, ktorá lieči žalúdočné vredy, ale ochrániť vás môže aj pred zákerným Alzheimerom.

Hericium erinaceus, teda korálovec ježatý, je v Ázii už stáročia známy vďaka vysokému obsahu cenných glukánov, draslíka, fosforu a tiež polysacharidov a polypeptidov. Práve kvôli týmto dôležitým látkam ho už od nepamäti využíva tradičná čínska medicína. Za svoj slovenský názov vďačí zvláštnemu tvaru plodníc, ktoré sú biele a guľaté, na povrchu pokryté drobnými ostňami. Prirovnanie ku koralu však ešte nie je to najkurióznejšie - v rôznych jazykoch si totiž herícium vyslúžilo pomenovanie ako napr. opičia hlava, levia hriva či „guľatá bambuľa“.

Indiáni prášok z plodníc korálovca vraj používali na zastavenie krvácania a huba je aj zdrojom glukánov posilňujúcich imunitný systém. Dokáže však tiež priaznivo ovplyvňovať trávenie. Sušený prášok z herícia s úspechom užívajú pacienti so žalúdočnými či dvanástnikovými vredmi a gastritídami. Účinky na trávenie, aj pri rôznych zápaloch v tráviacom trakte sú navyše korunované nedávnymi zisteniami o priaznivom vplyve pri liečbe rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Vo výskyte druhej menovanej pritom Slovensko neslávne vedie rebríček vyspelých štátov.

Jednou z najdôležitejších látok obsiahnutých v heríciu je však erinacín, ktorý hube dal aj latinské meno. Táto látka dokáže povzbudzovať nervový systém a práve vďaka tomu užívanie herícia vedie k zlepšeniu takzvaných kognitívnych funkcií (pamäti, koncentrácie a myslenia) a významne pomáha pri neurodegeneratívnych ochoreniach ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Pri Alzheimerovi účinná látka napríklad, jednoducho povedané, pomáha regenerovať mozgové tkanivo a pôsobí tak proti chorobe spôsobujúcej jeho rozpad. Huba totiž vďaka obsahu hericenónov a erinacínov stimuluje tvorbu proteínu, ktorý podporuje rast nervových tkanív a pôsobí tak preventívne proti ich degenerácii.  Výsledky podporujúce tieto účinky prinieslo niekoľko štúdií, v ktorých sa napríklad po 16 týždňoch užívania korálovca ježatého podarilo významne zlepšiť kognitívne funkcie u starších osôb.

Pozitívny vplyv herícia na nervovú sústavu však potvrdili i ďalšie štúdie, aj keď presný mechanizmus jeho pôsobenia je v niektorých prípadoch ešte stále zahalených rúškom tajomna. Len na ilustráciu - užívanie sušenej huby po štyroch týždňoch preukázateľne pomohlo zmierniť depresiu, či zvýšiť kvalitu spánku ženám v menopauze. Laboratórne testy tiež ukázali, že extrakt z korálovca pomáha chrániť a obnovovať myelínové puzdro chrániace nervové bunky. Práve táto izolačná vrstva zabezpečujúca efektívne vedenie nervových impulzov je pritom postihnutá napríklad pri skleróze multiplex.

Korálovec obsahuje celý rad liečivých látok, ktoré pomáhajú znižovať aj hladinu cholesterolu a cukru v krvi, či majú antioxidačné vlastnosti. Okrem blahodarného vplyvu na zdravie je však herícium aj obľúbenou kulinárskou lahôdkou orientu. Jeho zvláštnu chuť a vôňu pripomínajúcu kokos tvorí až 32 aromatických látok a v steakoch z korálovca nájdete všetky aminokyseliny dôležité pre ľudský organizmus. U nás sa vyskytuje len vzácne a umelé pestovanie je relatívne náročné, takže v západnej Európe sa s ním začalo až v poslednom desaťročí. Čerstvú liečivú hubu teda v našich obchodoch síce nájdete iba ťažko, no prášok z herícia erinaceus môžete užívať ako súčasť niektorých doplnkov stravy.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!