lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Záujem o dentálnu hygienu na Slovensku rastie - O svoje zuby sa podľa prieskumu Orbit staráme viac ako naši západní susedia

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 10.10.2012
späť
Späť

Poslať
 

Starostlivosť o chrup sa na Slovensku zlepšuje – raz ročne sa k stomatológovi vyberie 90 % z nás.  Podľa odborníkov však zanedbávame používanie dentálnych pomôcok, ktoré by mali byť prirodzenou súčasťou čistenia zubov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý sa v rámci projektu „Orbit - Zdravý úsmev pre každého“ realizoval na Slovensku a v Českej republike.

 

V ČR a na Slovensku sa v mesiacoch máj-jún 2012 uskutočnil už druhý ročník vzdelávacieho projektu „Orbit – Zdravý úsmev pre každého“, ktorý organizuje Orbit Klub v spolupráci s asociáciami dentálnych hygieničiek z oboch krajín a spoločnosťou Nechci kazy. V 12 českých a 12 slovenských mestách sa tak mohlo viac ako 70 000 ľudí dozvedieť, že dentálna hygiena nie je len o zubnej paste a kefke.

 

V jednotlivých mestách bolo možné získať informácie týkajúce sa správnej ústnej hygieny, pozrieť sa na edukatívne video, získať vzorky žuvačiek bez cukru Orbit alebo sa zúčastniť bezplatnej konzultácie s dentálnou hygieničkou. Projekt sa stretol s pozitívnou odozvou  - návštevy v kamióne s dvoma plne vybavenými zubnými ordináciami a rady odborného personálu využilo viac ako 3 300 návštevníkov v ČR a 3 200 v SR.

Ako sme na tom s dentálnou hygienou?

Podľa prieskumu[1] absolvuje návštevu stomatológa aspoň raz ročne až  90 % oslovených Slovákov, kým v  ČR počet dosahuje 68 %.  Rovnako sme podľa tohto prieskumu zodpovednejší aj pri návšteve dentálnej hygieničky. Aspoň raz ročne sa k nej vyberie až  45 % odpovedajúcich Slovákov, zatiaľ čo u našich západných susedov je to len 28 %. Pri dĺžke čistenia chrupu sa odpovede Čechov a Slovákov zhodujú – 5 minút a dlhšie si denne čistí chrup vyše 75 % respondentov z oboch krajín. Po žuvačke bez cukru ako najbežnejšie používanom  doplnku dentálnej hygieny siahne 50 % slovenských respondentov a rovnaké percento respondentov z Čiech.

 

Pomerne povzbudivé výsledky na Slovensku, najmä pokiaľ ide o návštevu stomatológa, súvisia podľa názoru odborníkov s odlišnou legislatívnou úpravou. Slovenský pacient, ktorý neabsolvuje aspoň raz ročne preventívnu stomatologickú prehliadku (u detí sa odporúča 2 razy ročne), si na rozdiel od českého musí hradiť ošetrenie chrupu v plnej výške.

 

Dôležitou súčasťou prevencie sú aj návštevy dentálnej hygieničky. Hoci má návšteva dentálnych hygieničiek u nás vzrastajúcu tendenciu, ešte stále nie je bežnou súčasťou orálneho zdravia.

 

„Výsledky prieskumu sú pozitívne a nás odborníkov naozaj tešia,“ hovorí PhDr. Viera Panáková, hlavná odborníčka pre dentálnu hygienu na Slovensku. „Aj keď časť populácie absolvuje návštevu u dentálnej hygieničky pravidelne a záujem o ňu postupne vzrastá, je potrebné naďalej edukovať a motivovať ľudí, aby k prevencii pristupovali zodpovedne. V západných krajinách je návšteva dentálnej hygieničky úplne prirodzenou súčasťou starostlivosti o orálne zdravie. Som presvedčená, že vďaka neustálemu vzdelávaniu aj projektom ako Orbit – Zdravý úsmev pre každého bude pre ďalšie generácie rovnako samozrejmá ako pravidelné čistenie zubov,“ dodáva Viera Panáková.

 

 

Zubára navštevujeme, dentálne  pomôcky nevyužívame dostatočne

 

Návšteva stomatológa zaznamenala oproti roku 2011 nárast o takmer tretinu. Podľa prieskumu v roku 2012 takúto návštevu absolvuje takmer 90,4 % slovenských respondentov. „Je to skvelé číslo, ideálne by však bolo, keby takéto percento návštev stomatológa dosiahli celoplošne všetci obyvatelia Slovenska,“ hovorí Viera Panáková.

 

V čom je naša starostlivosť o chrup stále nedostatočná, je používanie dentálnych pomôcok. Slováci si podľa prieskumu najviac obľúbili žuvačky bez cukru a ústnu vodu, ktoré sú súčasťou ústnej hygieny u takmer polovice respondentov, ústnu vodu používa aj takmer 44 % odpovedajúcich v ČR. Horšie dopadli pomôcky na čistenie medzizubných priestorov. Medzizubné kefky či dentálnu niť používa približne tretina Slovákov aj Čechov, dentálne špáradlá  menej ako 10 % respondentov z oboch krajín.

 

 

Hlavné rady odborníkov, ktoré nám pomôžu získať zdravý úsmev

 

1) Pravidelne navštevujte svojho stomatológa a dentálnu hygieničku

2) Čistite si pravidelne zuby správnou technikou a pomôckami, ktoré        vám lekár či hygienička odporučí

3) Používajte pomôcky pre medzizubnú hygienu

4) Žujte žuvačku bez cukru po každom jedle a pití

5) Obmedzte konzumáciu cukrov

6) Používajte fluoridové preparáty - pasty, gély, ústne vody

 

A nezabudnite: „Čistý zub nemôže ochorieť!“

 



[1] Na prieskume Orbit – Zdravý úsmev pre každého sa v termíne od 27. mája do 24. júna 2012 zúčastnilo 3023 respondentov z ČR a 3513 respondentov zo SR.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!