lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nie je wellness ako wellness

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 6.10.2012
späť
Späť

Poslať
 

Ak si pravidelne doprajete blahodárne wellness aj mimo domova, nezabúdajte na svoje zdravie. Odniesť si totiž môžete hneď niekoľko nepríjemných spoločníkov!

 

 

Platí to najmä pre milovníkov wellness procedúr a kúpeľov. Reč je o nepríjemných kožných problémoch. Pôvodcami mykotických ochorení sú najčastejšie vláknité huby, kvasinky, občas však i plesne. Zbystriť by ste mali najmä vtedy, ak máte oslabený imunitný systém, beriete antibiotiká či kortikosteroidy, trpíte cukrovkou, obezitou alebo žilovým ochorením nôh.

 

„Mykotické infekcie, teda deramtomykózy, postihnú počas života približne štvrtinu z nás. Predpokladom pre vznik tejto infekcie môže byť napríklad aj narušená rovnováha prirodzenej kožnej mikroflóry, príčin, prečo je toto ochorenie také časté je však mnoho. Veľkú úlohu v tomto prípade totiž zohrávajú aj subjektívne vlastnosti pokožky“ vysvetľuje dermatovenerologička, MUDr. Markéta Lorencová. Hoci kožné ochorenia nepatria medzi tie, život ohrozujúce, sú veľmi nepríjemným dotieravým spoločníkom a obávaným nepriateľom. Prejavujú sa svrbením, praskaním, olupovaním, pálčivou bolesťou, pľuzgiermi či zápachom a prenášajú sa veľmi rýchlo. „Na pozore sa treba mať hlavne vo verejných priestranstvách ako sú plavárne, kúpele, prezliekárne, fitnes centrá, sauny ale i hotely“ dodáva odborníčka. Napriek tomu, že mykózy obľubujú vlhké prostredie, možno sa nakaziť aj prostredníctvom sedačiek v hromadnej doprave, v kinách a podobne. Jedno z najčastejších kožných ochorení  postihuje najmä oblasti nôh, nechtov, slizníc, vlasov, častí pod prsníkmi, pazuchami alebo v rozkroku či v iných kožných záhyboch. „Výsledkom invázie plesní alebo iných hubovitých ochorení býva, prirodzene, následná zápalová reakcia, ktorú často chybne ošetrujeme bežnou kozmetikou, čím sa ochorenie plošne rozširuje“ dodáva kožná lekárka. Hĺbka do ktorej môžu huby preniknúť cez neporušený povrch kože závisí od ich typu. „Niektoré z mikroorganizmov nachádzajú optimálne podmienky iba v zrohovatelej vrstve pokožky, vlasoch či nechtoch, pretože uprednostňujú tkanivá obsahujúce keratín. Iné  sú zase schopné postupovať zvonka cez viaceré vrstvy pokožky aj k hlbšie uloženým oblastiam alebo sa do zamše prebojujú cez vlasový kanálik. Tomuto postupu však výrazne napomáhajú aj otvorené poranenia. Najlepšou ochranou proti mykózam je preto zdravá, pestovaná koža a správna starostlivosť o ňu aj v prípade wellness procedúr “ vysvetľuje, MUDr. Markéta Lorencová. Ak je obranná funkcia imunitného systému 100%, plesne ani iné typy hubovitých mikroorganizmov nie sú schopné preniknúť do vnútra živých buniek.  V hladkej koži s dobrým krvným obehom sa patogény nemajú kde usadiť. „Na druhej strane, mnohé mikroorganizmy sa na pokožke či slizniciach prirodzene nachádzajú, problém nastane skôr vtedy, keď im nechtiac poskytneme optimálne podmienky na rozmnožovanie“ varuje dermatologička.  Trvalá imunita neexistuje, infikovaný môže byť v ktorejkoľvek oblasti prakticky každý prvýkrát i opakovane. „Mikroorganizmy sú v nepriaznivých podmienkach dokonca schopné vytvárať spóry a takto prežiť aj niekoľko rokov. Potom stačí už len vlhko, teplo typické pre wellness prevádzky a problém je na svete“ dodáva odborníčka.

 

Nie je wellness ako wellness

„Ak sa nám už podarí nakaziť, bojujeme s väčšinou povrchových ochorení lokálnymi liečivami vo forme mastí, krémov, telových mliek či roztokov, ktoré treba aplikovať aj v okolí postihnutej pokožky. Liečiť je často nevyhnutné aj osoby, ktoré prišli s pacientom do styku alebo ho mohli priamo infikovať. Tu je nutné dodržiavať popri liečbe aj špeciálne hygienické opatrenia“ vysvetľuje dermatologička. Aj v tomto prípade platí, že trpezlivosť ruže prináša a v liečbe je  nevyhnutné pokračovať ešte aspoň dva týždne po odznení príznakov. Účinnejšie prípravky vo forme tabliet a kapsúl sa ordinujú v závažnejších prípadoch a dostanete ich iba na lekársky predpis. Kvalita hygieny zohráva dôležitú úlohu nielen v prípade liečby, ale aj prevencie. Máme preto pre vás niekoľko tipov ako relaxovať bez rizika.


Desatoro pre zdravý wellness

  1. Najlepšou wellness výbavou sú kvalitné bavlnené biele plátna a uteráky, ktoré môžete bez obáv prať na vyššej teplote. Vyvarením bielite a dezinfikujete zároveň.
  2. Uterák majte vždy vlastný! Nedeľte sa o neho ani s partnerom.
  3. Zotrvávanie v mokrých plavkách podporuje šírenie mykóz, preto si so sebou radšej vezmite náhradné plavky.
  4. Ženy sa pred vaginálnou mykózou najmä v termálnych bazénoch môžu navyše chrániť použitím tampónu a krému proti mykózam v intímnych partiách.
  5. Ak už mykózou trpíte, určite sa wellnessu vyhýbajte. Chlór a vlhké prostredie totiž predstavujú dobré podmienky pre potvorky spôsobujúce mykotickú infekciu. Nehovoriac o tom, že je to nefér voči ostatným kúpajúcim sa.
  6. Po každom saunovaní, kúpaní či pri odchode sa vždy dôkladne osprchujte a osušte. Zvýšenú pozornosť venujte intímnym partiám a chodidlám, tie sú na mykotické ochorenia náchylné najviac.
  7. Počas relaxu noste šľapky, ktoré budete baliť vždy osobitne. Po príchode domov osušte a vetrajte aj obuv i keď používate gumenné šľapky.

 

  1. Mokré uteráky je najlepšie hodiť rovno do práčky. Ak nemáte túto možnosť sušte ich na vzduchu, nie na radiátore.
  2. Ak chcete mať istotu, pridajte do práčky pár kvapiek Tea tree oleja, ktorý ako najsilnejšie prírodné antiseptikum ošetrí textil od baktérií.

 

  1. Po wellness procedúrach používajte špeciálne prípravky proti mykózam, ktoré aplikujete na pokožku i do topánok. 

 

Príroda lieči

 

S intímnymi problémami, vám pomôže múdra huba. Špeciálny kúpeľ s obsahom múdrej huby (pythium oligandrum) je určený pre ženy, ktoré často trápia vaginálne mykózy spojené s nepríjemným pálením, svrbením a výtokom.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!