lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vírusy

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 20.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Dobehneme ich niekedy? Mnohí vedci sa dnes domnievajú, že najväčším nepriateľom ľudstva sú vírusy. Napriek intenzívnemu bádaniu najlepších mozgov ľudstva sú stále krok pred nami.
Možno sa aj vy práve teraz trápite s chrípkou a napriek tomu, že je to choroba nepríjemná, napokon ako každá choroba, strach vám nenaháňa. Chrípky sa dnes bojí málokto. Medzi tých, ktorí sa jej boja, patria vedci. Očakávajú totiž ďalšiu pandémiu a obávajú sa, že teraz bude rovnako silná ako tzv. španielska, ktorá vraždila v rokoch 1918 až 1920. Vtedy ochorelo 700 miliónov ľudí a a 22 miliónov zomrelo. Pandémie prichádzajú vždy jeden krát za desať až dvadsať rokov. Nikto ich nevie predpovedať, a kým vedci vyrobia vakcínu, podľahne im veľa ľudí. Ich pravidelný výskyt by mohla vysvetliť z časti aj kozmická biológia, ktorá od začiatku storočia nabrala na intenzite bádania.
Z výsledkov jej pátrania v oblasti zhubných vplyvov, ktoré pôsobia na človeka z vonkajšieho prostredia vyplýva, že hoci naše orgány a ich funkcie sú vybavené ochranným systémom a niektoré vplyvy životného prostredia sme odstránili vďaka technickému rozvoju, dodnes sa nevieme ubrániť vplyvu erupcií na slnku ani magnetickým búrkam na zemi. Vedci zistili, že desiatky rôznych úkazov v atmosfére zeme súvisia s cyklickými procesmi slnečnej aktivity. Ide väčšinou o jedenásťročné cykly, ktoré prinášajú so sebou požiare, zemetrasenia , nájazdy kobyliek, epidémie a iné hrôzy. Slnko teda upadá približne deväť razy za storočie na dva tri roky do zúrivosti.
Tento čas práve nastal. Preto je momentálne tak nepríjemné sledovať spravodajstvo, ktoré denne prináša správy potvrdzujúce tieto vedecké objavy. Predpokladá sa aj možnosť novej epidémie alebo pandémie. Výskyt výrazných odchýlok od bežného priebehu chronických a akútnych ochorení. „náhla smrť“ infarkt a pod. dosahuje v týchto rokoch maximum. Infekčné choroby prekonávajú neobyčajné modifikácie.
Počet mutácií rastlín sa zvyšuje. Migrujú ryby, vtáci, ale aj veľké šelmy. Všetko živé aj neživé je v pohybe. Všetko je vzrušené, nepokojné v zmätku. Reaktívnosť nervovej sústavy je zvýšená. Hrozia samovraždy, zhoršuje sa stav psychických ochorení. Zvyšuje sa počet dopravných nehôd. A chrípka, ktorej vírus je neustále s nami, ale iba občas má schopnosť ukázať zuby, číha za rohom. Nevraviac o tom, že na svete sú aj horšie veci.

Strašiak Nipah
Ale vedcov nestraší len pandémia chrípky. O tej aspoň niečo vedia. Ich nočnou morou sa stáva sen, v ktorom sa pozerajú na stovky Malajcov umierajúcich na záhadnú chorobu a nik im nedokáže pomôcť. Ten sen je o to hroznejší, že ho nevymyslel scenárista z Hollywoodu. Je to skutočný príbeh. Všetko sa začalo pri prasatách. Viac ako osemsto kusov ich zomrelo na následky japonskej encefalitídy či na ťažké poruchy dýchania.
Potom však v meste Nipah v Malajzii ochoreli prví ľudia. Zistilo sa, že proti encefalitíde majú všetci prirodzené protilátky a naviac choroba prebiehala trochu inak. Zomierali iba dospelí, ani jedno dieťa. Mali vysokú horúčku, strácali vedomie a niektorí upadali do kómy. Naviac im vypovedal službu centrálny nervový systém. Ľudia sa začali záhadnej choroby, ktorú evidentne roznášali prasatá, báť. Od októbra1998 do marca 1999 bolo v troch štátoch Malajzie nakazených 258 osôb, z ktorých 110 zomrelo. Po roku sa konečne podarilo vedcom Lam Kai Sitovi a Chua Kaw Bingovi izolovať nový vírus.
Pomenovali ho po meste, v ktorom prvý krát kruto zvíťazil nad ľuďmi – Nipah. Vedci prišli aj na to, že sa len nepatrne líši od iného zákerného vírusu, ktorý sa krátko predtým objavil v Austrálii a že dokonca reaguje na jeho protilátky. Ale to neznamená, že ľudia nad Nipahom zvíťazili. Zatiaľ sa totiž nevie, ako je schopný putovať medzi zvieracími druhmi – aj keď v Malajzii nákazu rozniesli prasatá, prirodzenými hostiteľmi sú pravdepodobne netopiere.

Je to voda na mlyn vegetariánom. Po chorobe šialených kráv ešte viac potvrdzuje správnosť ich cesty. Lenže vec nie je taká jednoduchá. Dodnes nemôže nikto na sto percent tvrdiť, že vírus nie je prenosný aj vzduchom. Nevie sa ani to, ako dlho dokáže prežiť.

Pokračovanie nabudúce ...

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!