lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Skleróza multiplex je chorobou najmä mladých žien

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 20.3.2012
späť
Späť

Poslať
 

Sklerózou multiplex, nazývanou tiež roztrúsená skleróza, trpí na Slovensku približne 6000 ľudí. Mnohí ľudia však dlho netušia, že majú túto chorobu. Online dotazníkový prieskum, zastrešený Slovenským zväzom sclerosis multiplex, zmapoval znalosti Slovákov o tomto ochorení a jeho príznakoch.

 

Ako vyplynulo z prieskumu, do ktorého sa zapojilo vyše 3 000 ľudí, až 95 percent z nich správne určilo, že skleróza multiplex je chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Prieskum pritom bral do úvahy, či respondent sám netrpí touto chorobou, resp. či nepozná v okolí niekoho s touto diagnózou. Preto boli výsledky rozdelené do dvoch skupín – na ľudí, ktorí s roztrúsenou sklerózou majú skúsenosť a na ľudí, ktorí sa s ňou nestretli. Pozitívnym zistením je, že aj druhá skupina správne určila podstatu tejto choroby.

 

Sklerózu sprevádzajú mýty

Ľudia si veľmi často mýlia príznaky sklerózy multiplex. Až tretina respondentov sa mylne domnieva, že súvisí so zabúdaním a demenciou. Pritom najčastejšími prejavmi tejto choroby sú poruchy chôdze, ktoré najviac sťažujú každodenný život pacientov. V absolútnej väčšine prípadov sa roztrúsená skleróza prejaví medzi 20 až 35-tym rokom života, pričom ženy postihuje dva razy častejšie ako mužov. V spoločnosti však prevláda nesprávny názor, že je to choroba starých ľudí. Myslí si to vyše 44 percent respondentov. Ľudia sa taktiež mýlia, že sa táto choroba nedá liečiť. Je o tom presvedčených až 63 percent účastníkov prieskumu.

 

Aj keď sa skleróza multiplex nedá vyliečiť, súčasná medicína umožňuje postihnutým výrazné zlepšenie kvality života, ak sa včas nasadí správna liečba. Jej prejavy sa potom dajú zmierniť, pričom človek nemusí prísť o prácu ani väčšinu ostatných aktivít. Dôležité je zachytiť príznaky v ranom štádiu a začať liečbu čo najskôr. „Liečba roztrúsenej sklerózy hradená zo zdravotného poistenia je však obmedzená indikačnými obmedzeniami, čo znamená, že pacient musí splniť určité kritéria, aby poisťovne liečbu uhradili a tiež  sú stanovené kritériá, kedy  liečba u pacienta  prestane byť hradená.“ hovorí MUDr. Viera Hančinová. Dôležitú úlohu zohrávajú združenia pacientov, kde si ľudia s týmto ochorením a ich rodinní príslušníci môžu vymieňať skúsenosti.„Potrebujeme mať pocit, že nás táto spoločnosť potrebuje a stojí o nás. Jednou z možností sú aj chránené dielne. Sami na sebe vidíme, ako nám to zvyšuje sebavedomie a zručnosti, ktoré sme predtým nemali.“ hovorí Jarka Valčeková z chránenej dielne Scarabeus.

 

Prieskum tiež ukázal, že 42 percent respondentov nikdy nebolo na vyšetrení u neurológa. Prevažná väčšina opýtaných správne odpovedala, že skleróza multiplex zasahuje mozog. Viac ako dve tretiny vedeli, že v drvivej väčšine prípadov ide o chorobu, ktorá nie je dedičná. Toto ochorenie dedia len približne tri percentá pacientov. Na druhej strane až štvrtina ľudí nevie, že jeho prejavy môžu byť najmä v neskorších štádiách bolestivé.

 

Mladé ženy pod priemerom

Prieskumu sa zúčastnili ľudia rôznych vekových kategórií, pričom najväčšiu skupinu tvorili osoby vo veku 45 až 55 rokov. Väčšina respondentov žije v mestách s počtom obyvateľov 20 000 až 100 000 a takmer polovica má stredoškolské vzdelanie s maturitou. Medzi účastníkmi prieskumu prevládali ženy, ktoré tvorili až tri štvrtiny respondentov. Keďže mladé ženy sú najrizikovejšou skupinou, prieskum sa osobitne venoval výsledkom tejto kategórie respondentov.  Ich odpovede viac menej korešpondujú s celkovými výsledkami, pokiaľ však ide napríklad o príznaky a dôsledky sklerózy multiplex, ich znalosti boli pod celkovým priemerom. Asi polovica mladých žien si myslí, že choroba spôsobuje zabúdanie a demenciu a prejavuje sa stratou pamäte. Takmer dve tretiny sa mylne domnievajú, že postihuje starších ľudí.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!