lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nútená diéta po celý život

  Spracoval(a) : Silvia
Dátum : 15.2.2012
späť
Späť

Poslať
 

Celiakia je vrodené autoimunitné ochorenie. Síce sa o nej hovorí stále častejšie, mnohí nevedia, o čo v skutočnosti ide a s čím všetkým musia celiatici zápasiť a čoho sa musia vzdať.

Choroba je vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice a raži. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn - glutén tzv. lepok. Toto ochorenie sa najčastejšie prejaví do konca prvého roku života, alebo v druhom a treťom roku dieťaťa. Spozorujete ho  zvýšenou dráždivosťou, nechutenstvom, vracaním a chronickými hnačkami. Následne sa môže spomaliť rast a dostaviť sa atrofia svalstva. U detí je sprevádzaná celkovou slabosťou, pocitom tlaku v bruchu, podvýživou a veľmi pomalým priberaním na váhe.

 V dospelosti sa okrem horeuvedených príznakov vyskytujú aj poruchy krvotvorby, krvácavé stavy, osteoporóza, zlomeniny kostí a u žien neplodnosť. Celiakia je sprevádzaná aj suchou kožou, mäkkými a lámavými nechtami, ale aj depresívnymi stavmi. Je tiež porušená bariéra sliznice tenkého čreva, cez ktorú sa do tela dostávajú škodlivé látky. Sú zdrojom imunitných reakcií, ktoré oslabujú imunitný systém. Preto by celiatici nemali zanedbávať svoje zdravie. Posilniť si imunitu môžu aj probiotikami, ktoré sú mnohými lekármi považované za univerzálny liek. Probiotické baktérie sa prirodzene nachádzajú v mlieku alebo kyslomliečnych výrobkoch. Je tiež pravda, že veľa celatikov trpí aj intoleranciou laktózy, a preto musia siahnuť po výživových doplnkoch. Na trhu sú aj probiotiká bez lepku, vyrábané špeciálne na podporu imunity – Pearls WINTER+. Obsahujú potrebnú škálu probiotických baktérií a tiež kolostrum, ktoré aktivuje imunitný systém. Aktívny laktoferín z kolostra napomáha ja ukladaniu železa do červených krviniek, takže je prínosom aj pre chudokrvných pacientov. Okrem toho, že ochránia pred chorobou, pomáhajú aj tráviacemu systému.

Pri všetkých zdravotných komplikáciách, s ktorými sa musia pacienti pasovať je samozrejmosťou aj obmedzená strava. Tí, čo to nezažili na vlastnej koži a nikto z ich blízkych celiakiou netrpí, si nevedia ani predstaviť život bez pečiva či keksov. Aj keď existuje už množstvo výrobkov, určených práve pre celiatikov, neustále sledovanie zloženia potravín sa stáva súčasťou ich bežného života. Pri dodržiavaní bezlepkovej diéty sa pacientom uľaví. Používaním a vhodnou kombináciou ryže, kukurice a zemiakov sa dá zostaviť chutný „jedálniček“ bez škodlivého gluténu. Ďalšími vhodnými potravinami je tiež sója, ovocie, zelenina a tvrdé syry.

Diagnóza celiakia a jej prejavy pôsobia možno desivo, vďaka zodpovednému prístupu a správnej starostlivosti o zdravie môžu aj celiatici viesť plnohodnotný a šťastný život. 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!