lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
KOKOS (NIELEN) NA PANVICU!

  Spracoval(a) : mARIA
Dátum : 20.12.2011
späť
Späť

Poslať
 

Milujete fritovanie, vyprážanie či pečenie sladkých dobrôt? Ak vám robí vrásky na tvári už iba olej, všeobecne považovaný za nezdravú surovinu, máme pre vás riešenie! Podľa posledných prieskumov si totiž môžete vybrať taký, ktorý nielenže zdravie neohrozuje, ale dokonca i lieči a prospieva kráse. Kokosový olej je vhodný ako doplnok výživy, olej na varenie, fritovanie či pečenie, tuk na prípravu dezertov, ale i prostriedok pre udržanie zdravia a kondície pokožky.

 

Mimochodom, vedeli ste, že už jedna polievková lyžica niektorých druhov olejov, dokáže podstatne zvýšiť kalorickú hodnotu jedla a znižiť jeho výživovú hodnotu? Opatrní by ste mali byť najmä počas predvianočnej prípravy jedál, kedy sa s olejmi skutočne nešetrí. Nutričná poradkyňa, Jana Stanová vysvetľuje: „Rastlinné oleje, ktoré sme zvyknutí v kuchyni používať sa vyrábajú z orechov, semien a strukovín.

 

Najčastejšie používanými zložkami  sú napríklad kukuričné zrná a zrná repky, slnečnica, olivy, arašidy a sója. Kokosový olej preto nemá v slovenskej kuchyni ešte stále také miesto, aké by si vzhľadom k svojej kvalite i cene zaslúžil.“

 

Najväčšou hrozbou pre zdravie v našom stravovaní bývajú telu nie veľmi prospešné nasýtené mastné kyseliny. Kokosový olej však  považujeme za výnimku, pretože sa od živočíšnych tukov s podobným zložením líši vďaka tomu, že obsahuje predovšetkým mastné kyseliny so stredne dlhými reťazcami, čo pre naše zdravie predstavuje pri konzumácii zásadný rozdiel. „Stredne dlhé reťazce mastných kyselín sú telom spracované skôr, pretože ich trávenie začína už v ústach.

Aj vďaka ľahkej rozpustnosti v telesných kvapalinách, je kokosový olej telom rýchlo spracovaný bez zbytočného zaťaženia orgánov, poskytuje pohotovú energiu, no má zároveň oveľa menej kalórií“ dodáva. Navyše, zloženie kokosového oleja má schopnosť stimulovať metabolizmus a podporovať vstrebávanie telu prospečných látok. „Kokosový olej obsahuje kyseliny, ktoré majú za následok narušenie membrány vírusov, baktérií, kvasiniek i plesní v tele o čom sa môžu presvedčiť najmä ľudia s častými infekciami, kandidou či herpesmi. Spôsob aplikácie oleja pritom môže byť vonkajší i vnútorný“ dodáva odborníčka.

 

Ako si teda správne vybrať? Bio panenský kokosový olej by sa mal získavať  zo surovej dužiny zrelých kokosov a počas výroby by nemal byť tepelne spracovaný, vďaka čomu si môže zachovať všetky výživné hodnoty . Využiť ho tak môžete nielen pri skrášľujúcich rituáloch, ale aj v kuchyni. Podľa preslávených kuchárov je totiž tento rastlinný olej stabilný i pri vysokých teplotách až do 175 ̊C, preto je skvelý na fritovanie, vyprážanie či pečenie. Piecť na ňom môžete mäso, ryby, zeleninu, vajíčka či palacinky a topinky, je vhodný aj pre prípravu vegetariánskej kuchyne, no odtestovať ho môžete aj pri pečení vo woku, grilovaní či vyprážaní hranoliek. „Olej je odolný proti žltnutiu, ktoré je základným nedostatkom rastlinných olejov. Práve zožltnuté oleje sa totiž podieľajú na upchávaní tepien a sú častou príčinou koronárnych ochorení“ varuje odborníčka na výživu. Pri viacnásobnom používaní sa kokosový olej, navyše, nespáli a nevytvárajú sa zdraviu škodlivé karcinogénne látky, vďaka čomu ušetríte čas, zdravie i peniaze. Aj šaláty sú s jeho použitím oveľa chutnejšie a zdravšie. Kokosový olej nemá žiadnu príchuť a tak je vhodnou pochúťkou  aj ako masť či maslo na chlieb pre tých, ktorý nemôžu konzumovať klasické maslo alebo margarín. Pri pečení zákuskov zase pridajte k bežne používaným tukom 2-3 lyžice kokosového oleja pre lahodnejšiu chuť dezertov. Nutričná poradkyňa, Jana Stanová dodáva: „Ďalšou jeho výhodou je nulový obsah cholesterolu, ktorý, naopak, pomáha odbúravať vďaka svojej schopnosti stimulovať vylučovanie hormónov štítnou žľazou. Cholesterol tak zázračne mení na dôležitý sterol – progesteron, ktorý pomáha spomaľovať všetky nepríjemné prejavy starnutia.“

 

Mimochodom, vedeli ste, že práve kokosový olej spôsobuje, že vydržíme dlhšie bez pocitu hladu? „Jeho konzumácia stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadobličiek, ktoré sú zodpovedné za tmavé kruhy okolo očí“ radí Jana Stanová, podľa ktorej môžete panenský olej z kokosových orechov používať ako doplnok stravy pri redukcii telesnej váhy bez jojo efektu. Stimuluje totiž metabolizmus k vyšším obrátkam a pomáha spaľovať viac energie.

 

 

ABY STE SA NEPREJEDLI

 

Nielen pre jeho tropickú vôňu, je olej obľúbený aj ako pleťové mlieko, telový olej, prísada do kúpeľa či zábal na vlasy alebo ošetrenie po depilácií. Podľa dermatológov je olej ideálny na zimu pre suchú a poškodenú pokožku, pretože jeho zloženie je podobné tukom našej pleti, ľahko sa vstrebáva a pôsobí okamžite! Kozmetické firmy aj preto veľmi často používajú kokosový olej či jeho frakcie do svojich výrobkov určených do mrazivého počasia. Vybrať si dokonca môžete z dvoch konzistencií, olej sa totiž rozpúšťa iba pri teplote nad 25 ̊C .

 

TIP NA SKVELÝ DEZERT: Ak milujete pochúťku v podobe Vianočných kokosových guličiek, zmiešajte kokosový tuk s kakaovým práškom, pridajte nastrúhaný kokos, vložte mandľu do gulôčky a obaľte v kokosovom prášku.

 

SALOOS 100% Bio Kokosový olej


Diskusia k článku:

super informacia...vedela som, ze kokos je zdravy, ale ze az tak.... snad zozeniem aj kokosovy olej a urcite ho vyskusam
Neregistrovaný - žana, 20.12.2011 11:35
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!