lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Káva a ženy: Konzumácia kávy ženám prospieva

  Spracoval(a) : Michal
Dátum : 14.12.2011
späť
Späť

Poslať
 

Známe ženy milujú kávu. Oceňujú nielen povzbudzujúce účinky kofeínu, ale aj bohatý obsah antioxidantov. Ako nápoj bez kalórií je káva ideálnou súčasťou diétneho jedálnička.

 

O povzbudzujúcich účinkoch kávy sa vie už dlhšiu dobu. „Káva vďaka kofeínu zlepšuje bdelosť, pozornosť, logické myslenie a celkovú telesnú a duševnú výkonnosť žien,“ hovorí odborný garant Inštitútu kávy MUDr. Peter Minárik. Súhlasia s ním aj známe osobnosti. „Neviem si predstaviť deň bez kávy, a nie jednej. Je to rituál, na ktorý sa teším každý deň. Všetkého veľa škédí a ja viem, že zdravie mi nepokazí,“  hovorí známa herečka a speváčka Zuzana Haasová.

 

Kávou za zdravím

Káva okrem kofeínu obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok sa antioxidačnou  aktivitou. Antioxidanti obsiahnuté v káve pomáhajú znižovať ukladanie cholesterolu do ciev, ochraňujú kardiovaskulárny systém a môžu zabrániť vzniku niektorých nádorových ochorení. "Až 70 percent denne prijatých antioxidantov môžu tvoriť práve antioxidanty konzumované v káve", potvrdzuje doktor Minárik a dodáva: „Medzinárodné vedecké štúdie naviac poukazujú aj na preventívne účinky pravidelnej konzumácie kávy voči diabetu melltius 2.typu a Alzheimerovej chorobe“.

 

Kávou proti predvianočnému stresu, depresii a k štíhlej línii

Okrem zdravia, prospieva káva aj ženskej psychike. Káva (bez mlieka a cukru) totiž neobsahuje žiadne kalórie, vďaka čomu je ideálnou súčasťou diétneho jedálnička. Naviac výskum profesora Alberta Ascheria z Harvardovej univerzity dokazuje, že pravidelná konzumácia 4 šálok kávy za deň môže pre ženu znamenať až o 20 percent nižšie riziko depresie. Najmä v hektickom predvianočnom období môže byť relax pri káve predpokladom duševnej rovnováhy.

 

Káva v tehotenstve

Základom pre maximálne využitie pozitívnych účinkov kávy je jej pravidelná konzumácia.  Celkové množstvo vypitej kávy by však nemalo prekročiť dennú odporúčanú dávku, ktorá u "priemernej" ženy predstavuje štyri bežne dávkované šálky (300mg kofeínu / deň). Tolerancia žien na kávu a kofeín je však značne individuálna a mnohé ženy znesú aj viac šálok kávy, napr. 5-6 za deň. Naopak citlivejším konzumentkám budú stačiť aj 2-3 šálky kávy za deň.

"V nástupe účinkov kofeínu sa môžu jednotlivé ženy líšiť, hrá tu úlohu viac faktorov, ako napríklad rýchlosť metabolizmu kofeínu alebo to, či pijú kávu po jedle alebo nalačno. Každá žena by si mala vyskúšať účinky kávy sama na sebe a stanoviť si tak svoj ideálny rytmus v konzumácii kávy, " hovorí Minárik a dodáva: „V období tehotenstva a dojčenia sa napríklad odporúča matkám piť menej kávy v menších množstvách. Striktne sa však nezakazuje. Aj tehotná žena si môže dopriať jednu šálku kávy denne“.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!