lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Streda, 17. Apríl, , Dnes oslavuje Rudolf
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Miluj svoje kosti!

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 8.11.2011
späť
Späť

Poslať
 

Celosvetové štatistiky odhadujú, že približne každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov sú ohrození rizikom osteoporotickej zlomeniny, čo predstavuje asi 6 – 8 % svetovej populácie. V Európskej únii dokonca každých 30 sekúnd utrpí niekto zlomeninu následkom osteoporózy. Vzhľadom na rastúci počet starších ľudí v populácii sa predpokladá, že počet zlomenín v dôsledku osteoporózy sa zvýši v priebehu najbližších desaťročí dvoj- až trojnásobne. Aj preto si už od roku 1996 každoročne 20. októbra pripomíname Svetový deň osteoporózy, ktorý upozorňuje na zvyšujúce sa riziko ochorenia. Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (IOF) pri tejto príležitosti organizuje celosvetovú kampaň, do ktorej sa pravidelne prostredníctvom Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí (SOMOK) zapája aj Slovensko s cieľom zvyšovať povedomie o tomto ochorení, jeho prevencii, diagnostike a liečbe.

 

Osteoporóza, ľudovo nazývaná aj „riedke kosti“ je ochorenie, pri ktorom dochádza k strate kostnej hmoty a poškodeniu mikroarchitektúry kostného tkaniva. Aj keď by sa mohlo zdať, že kosť je tuhá, nemenná hmota, nie je to pravda. Kosť je živé tkanivo, ktoré denne počas celého života podlieha neustálym zmenám vo forme novotvorby a odbúravania. Tieto zmeny musia byť v dospelosti v rovnováhe. Vo vyššom veku však môže dôjsť k narušeniu kosti, klesá schopnosť novotvorby a prevláda proces jej odbúravania, čo v konečnom dôsledku vedie k osteoporóze. Oslabená kosť má zvýšenú krehkosť a vyššiu náchylnosť k zlomeninám. Medzi rizikové faktory vzniku osteoporózy patrí predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, predčasná menopauza, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, ochorenia ako reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz, či nedostatočná tvorba pohlavných hormónov  u mužov.

 

Osteoporóza sa u väčšiny pacientov vyskytuje bez symptómov, preto je označovaná aj ako „tichý zlodej kostí“. „Odbúravanie kostného tkaniva sa navonok nijak neprejavuje. Aj z tohto dôvodu je nevyhnutný včasný záchyt ochorenia a liečba. V súčasnosti je na Slovensku dostupná pomerne jednoduchá diagnostika osteoporózy a pre pacientov je k dispozícii najmodernejšia liečba. Napriek tomu toto ochorenie naďalej zostáva závažné a poddiagnostikované. Našim cieľom je preto čo najviac upozorňovať na jej riziká a šíriť povedomie o prevencii a liečbe osteoporózy,“ hovorí prof. MUDr. Juraj Payer, CSc., predseda výboru SOMOK. Mnoho ľudí netuší, že má osteoporózu, kým neutrpí zlomeninu. Tá je pritom najzávažnejším príznakom osteoporózy, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu života postihnutého. Človek v dôsledku ochorenia trpí akútnou či chronickou bolesťou, problémami s dýchaním, depresiou a je odkázaný na dlhodobú opatrovateľskú starostlivosť. Osteoporóza môže spôsobiť chirurgické komplikácie a v niektorých prípadoch vedie až k smrti.

 

Slovensko sa pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy aj tento rok zapája do celosvetovej kampane, ktorej hlavnou témou sú 3 kroky k nezlomným kostiam: vitamín D, vápnik a pohyb. Hlavným cieľom je apel na prevenciu, ako jeden z kľúčových prvkov boja proti osteoporóze. Pod narastajúci počet ľudí trpiacich osteoporózou sa totiž podpisuje najmä nezdravý životný štýl, nedostatočná konzumácia mliečnych výrobkov, znížený príjem vápnika, nedostatok vitamínu D a v neposlednom rade nedostatok pohybu. Pri tejto príležitosti je pre širokú verejnosť na Slovensku pripravená webstránka www.milujsvojekosti.sk, ako zdroj zaujímavých a praktických informácii o osteoporóze a jej prevencii a tiež podujatie postupne budujúce si tradíciu „Dni otvorených dverí v osteocentrách“. „Prevencia osteoporózy je kľúčom k úspechu. Aj preto už opakovane okrem osvetovej kampane organizujeme aj Dni otvorených dverí, ktoré každému, kto o to bude mať záujem, ponúkajú jedinečnú možnosť dať si vyšetriť kvalitu svojich kostí a získať užitočné informácie o osteoporóze. Pozývame preto záujemcov do vybraných osteoambulancií v rámci celého Slovenska, aby sa dozvedeli čo najviac o zdraví ich kostí,“ dopĺňa MUDr. Soňa Tomková, podpredsedníčka výboru SOMOK.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!