lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Šaláty 4

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 12.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Ľudský organizmus prijme viac železa zo špenátu, keď sa konzumuje s potravinami obsahujúcimi viac C vitamínu, napríklad s paradajkami. Okrem toho obsahuje dosť draslíka, ktorý potrebujeme najmä pri regulácii krvného tlaku. Obsahuje aj iné minerálne látky a je významným zdrojom prevencie proti nádorovým ochoreniam. V tehotenstve sa odporúča jesť špenát ako prevenciu proti rázštepu chrbtice budúceho dieťatka. V ľudovom liečiteľstve sa okrem regulácie krvného tlaku využíva aj pri liečení málokrvnosti a zápchy. Vynikajúco chutí v kombinácii s avokádom.

Dôležité upozornenie:
Ak by ste chceli zjesť toľko špenátu ako Pepek námorník, mohli by ste si spôsobiť problémy so vstrebávaním vápnika. Vznikajú pri extrémnej konzumácii kyseliny šťaveľovej, ktorú v značnej miere obsahuje aj špenát. Ale hlavne štiav /šťaveľ/ a rebarbora. Pre ľudí citlivých na tvorbu obličkových kameňov sú tieto potraviny nevhodné. Ak sa rozhodnete namiesto šalátu pripraviť zo špenátu tradičný prívarok, nezabudnite, že špenát sa nesmie zohrievať ani dlhšie skladovať, pretože obsah dusičnanov tým rastie.

Takmer rovnaké účinky ako špenát, majú listy púpavy. Ich príprava je tiež úplne rovnaká. Listy púpavy sa okrem toho dajú skombinovať aj s hlávkovým šalátom.

Dnes je síce dostať celý rad dresingov na šaláty, ale ak si chcete pripraviť čerstvý a dobrý dresing bez konzervačných látok, pripravte si ho radšej sama. Nasledujúci nálev môžete použiť rovnako na hlávkový šalát, púpavu, špenát ako na uhorku.

Univerzálny dresing.

Zmiešajte 150 ml smotany, s polievkovou lyžicou octa, s polievkovou lyžicou citrónovej šťavy s malou lyžicou pomarančovej šťavy s lyžičkou horčice, s troškou soli a cukru a so štipkou čierneho korenia.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!