lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Imunoglukánom proti chrípke!

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 23.9.2010
späť
Späť

Poslať
 

Prichádza pani jeseň. Pre tých šťastnejších čas  prechádzok v šuštiacom lístí, dlhých večerov s priateľmi pri horúcom drinku a pomalom pomýšľaní na vianočné darčeky, pre väčšinu z nás čas chrípok, prechladnutí, zapáleného hrdla a tuctov usmrkaných vreckoviek,  kedy si horúci drink vychutnáme iba v podobe čaju s medom a citrónom, po uši zababušení v posteli.

Čo sa stalo s našim zdravím, ktoré bolo ešte pred pár týždňami na vrchole? Odpoveď je jednoduchá.  Zlyhala nám imunita.

 

Čo je imunita ?

Imunita z lekárskeho hľadiska je definovaná ako odolnosť organizmu voči chorobám, ktorá vytvára  ochrannú líniu proti väčšine choroboplodných zárodkov. „Imunitný systém predstavuje komplex mechanizmov, ktoré si živé organizmy vyvinuli na rozlíšenie „svojich“ a „cudzích“ látok, či štruktúr a ktoré vo svojej výkonnej časti slúžia na ochranu „svojho“  a odstránenie alebo likvidáciu „cudzieho“. Najznámejšou funkciou imunity je ochrana organizmu pred  vonkajšími „nepriateľmi“ t.j. mikroorganizmami ( baktérie, vírusy, menej často plesne, prvoky a parazity“, hovorí imunologička, MUDr. Dagmar Bálintová. Imunitu poznáme prirodzenú (vrodenú) a získanú. Prirodzená imunita je daná geneticky a  chráni človeka od narodenia. Predstavuje prvú líniu pri styku s choroboplodnými zárodkami a tvorí ju pokožka, sliznice a niektoré bunky v krvi, ktoré zasahujú vtedy, keď vstupu mikroorganizmu do tela nedokázali zabrániť základné bariéry.

Získaná  imunita sa vytvára  počas života na základe styku organizmu s rôznymi cudzorodými látkami. Špecializované bunky po prvom stretnutí s novým mikróbom sprostredkujú tvorbu protilátok a spúšťajú celý rad mechanizmov, ktorých výsledkom je pohltenie a likvidácia cudzorodých buniek. Tieto bunky majú „pamäť“, takže pri ďalšom kontakte sú schopné reagovať, na daný mikroorganizmus rýchlejšie. Toto rozdelenie je však do istej miery schematické, lebo obe zložky imunitného systému navzájom pri všetkých zásahoch spolupracujú. Rovnako existuje úzka spätosť imunitného systému s inými orgánmi. Najmä v poslednej dobe sa zdôrazňuje úzky vzťah medzi nervovým a imunitným systémom, vrátane  vplyvov psychiky na funkciu imunitného systém“, dodáva MUDr. Bálinková.

Kedy je žiaduce  posilňovať imunitu ?

Každá prekonaná choroba, teda infekcia organizmu, znižuje jeho prirodzenú odolnosť, preto je žiaduce imunitný systém posilňovať. A je vhodné posilňovať ho po celý rok, teda dlhodobo.  V modernej dobe je ľudský organizmus a jeho imunita vystavená stále väčšej záťaži v podobe fyzického i psychického stresu, únavy, smogu v ovzduší, rádioaktívneho a elektromagnetického žiarenia, určitých druhov liekov a ďalších negatívnych vplyvov. Tie  útočia na človeka od narodenia a znižujú výkonnosť imunitného systému, ktorý potom nie je schopný dostatočne organizmus ochrániť pred infekciami, zápalmi a zhubnými nádorovými ochoreniami.

Obzvlášť dôležité je posilňovanie imunity v prechodných obdobiach, teda na jar a na jeseň, kedy sa vďaka priaznivej teplote ovzdušia darí rôznych vírusom. Zmena teploty vzduchu v jesennom období smerom k nižším/nízkym teplotám, oslabuje sliznice, ktoré sú potom náchylnejšie na prepúšťanie choroboplodných zárodkov do organizmu.  

 

Ako možno posilňovať imunitu?

Oslabenie imunitného systéme je sprevádzané rôznymi symptómami, medzi ktoré patrí celkový pocit únavy, bolesť kĺbov, zhoršené hojenie rán, opakované bakteriálne, vírusové a plesňové ochorenia, atď. Posilňovať ju môžete rôzne. „Základom je tzv. zdravý životný štýl – obmedzenie vplyvu stresových faktorov, dostatok odpočinku a relaxu, primerané pohybové aktivity, zdravá a vyvážená strava s dostatkom minerálov a vitamínov, pitný režim, vylúčenie samo-poškodzujúcich vplyvov ako je  fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, drogy, obezita. Veľmi dôležitý je i vplyv psychiky- pozitívny prístup k životu. Samozrejme, toto je ideálny model, ktorý nie je ľahké, ani vždy možné dodržať“  hovorí MUDr. Bálinková. Jedným z klinicky overených spôsobov, ktorými je možné efektívne podporovať imunitu takmer vždy (v prípade, že ide o vážnejšie poruchy imunity treba navštíviť imunológa)  je pravidelné užívanie výživových doplnkov na prírodnej báze imunoglukánov.

 

Čo sú glukány a ako v tele pôsobia?

Glukány sú prírodné polysacharidy (zložité cukry)  nachádzajúce sa v bunkových membránach kvasiniek a niektorých vyšších druhoch húb a sú významnou zložkou vlákniny. Ak sa z týchto organizmov získajú a dodávajú do ľudského organizmu, pôsobia ako aktivátor makrofágov -  bunkiek bojucúcich proti choroboplodným zárodkom ako sú vírusy, plesne a baktérie. Najaktívnejší druh glukánu je b-1,3-D-glukán. „Tieto látky sú spolu s množstvom iných, viac, či menej užitočných súčastí, obsiahnuté v plodniciach hlivy ustricovej“, hovorí MUDr. Bálinková.

Ako však tieto molekuly pôsobia na zvyšovanie výkonnosti imunitného systému?

Vo výskumnom stredisku Harvardskej univerzity vedci zistili, že na makrofágoch existujú určité receptory, ktoré dokážu glukány zachytávať.   Ak dôjde k stretnutiu makrofágu  s b-1,3-D-glukánom, naviažu sa na seba a makrofágu sa okrem iného zvýši jeho schopnosť napádať a likvidovať cudzorodé látky v organizme,  znižovať objem prebytočných látok v tele ( ako napríklad cholesterol) alebo prebytočných hormónov ( následok  fyzickej či psychickej záťaže ). B-1,3-D-glukán okrem aktivovanie makrofágov  pôsobí ako „lapač“ voľných radikálov  t.j antioxidant. Bojuje teda aj proti starnutiu buniek a tým celého organizmu. „Všeobecne sa odporúča používať imunoglukány pri stavoch vyčerpanosti, zvýšenej psychickej a fyzickej záťaže, pri sklone ku opakovaným infekciám, po opakovanom podávaní antibiotík“, dodáva odborníčka.

Glukány sú považované za významné látky podieľajúce sa na správnom fungovaní ľudského organizmu a v súčasnosti sú zložkou viacerých potravinových doplnkov na podporu imunity, tzv. imunomodulátorov.

 

 

Jedinečný GLUCADEMIC Komplex

 

Jedinečnou novinkou na trhu  imunomodulátorov  je prípravok GLUCAMEDIC  Komplex od spoločnosti Rapeto. Unikátny je z hľadiska obsahu účinných látok vyextrahovaných z hlivy ustricovej pomocou jedinečnej technológie, ktorú český vedci vyvíjali celých 12 rokov.  Tá umožňuje extrahovať do formy tabliet na cmúľanie  maximálneho množstvo najúčinnejšieho spomedzi obsiahnutých glukánov – b- 1,3 D-glukánu a vďaka  tomu obsahuje GLUCADEMIC komplex celý rad pre organizmus prospešných látok ako vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, D, C, K, proteíny, steroly, minerály a stopové prvky (Fe, K, P, Na, Zn, Se, Cr, Cu, B, I), aminokyseliny, 18 mastných kyselín a  mevinolín (lovastatín). Účinná látka beta glukán v kombinácii s vitamínom C, ktorý ešte viac zvyšuje jeho účinok na ľudský organizmus a xylitolu, ktorý pri cmúľaní tabliet chráni vaše zuby, robí z GLUCAMEDIC komplexu  unikátny potravinový doplnok, ktorý dodáva bunkám energiu a vitalitu a posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Jedinečný je aj vďaka svojej vysokej vstrebateľnosti už cez sliznicu úst, čo zabezpečuje rýchly nástup účinku. V jesennom období ochráni vaše zdravie pred chrípkou a ďalšími ochoreniami a pri dlhodobom používaní celkovo zvýši vaše zdravie a vitalitu.

Okrem podpory imunitného systému sú jeho priaznivé účinky GLUCAMEDIC komplexu klinicky overené v prípade  liečby astmy, anémie (chudokrvnosti), paradentózy, rôznych alergiách, liečbe rán a zlomenín i  nádorových ochorení.

p.s GLUCAMEDIC komplex je vhodný pre deti už od troch rokov, ktoré si ho vďaka jeho sladkej chuti rýchlo obľúbia a ich imunita môže byť  posilňovaná čisto prírodným preparátom už od tohto útleho veku. „Preparáty s obsahom imunoglukánov sú vhodné aj pre deti, niektoré od 3 rokov veku a niektoré už od 1 roku veku. Algoritmus podávania sa prakticky nelíši od podávania u dospelých“, dodáva MUDr.Bálinková.

 

 

 


Diskusia k článku:

Imunoglukan a podporne pripravky na posilnenie imunity posobia len v case uzivania. Problematika imunitneho systemu je zlozita, nie je to len o chripke, ak nefunguje spravne IS, nastupuju chronicke choroby. Svoju ulohu hra aj stravovanie, zivotne prostredie, genetika - dedicnost a spominany stres, psychika. A kto v dnesnej hektickej dobe nie je stresovany? Ze? Klasicke medicinske pripravky liecia dosledok. Celostna medicina hlada pricinu a lieci ju. Mam vyskusanu detoxikacnu medicinu, ktorou sa daju ovplyvnit a vyliecit chronicke stavy chorob ako alergia, astma,ekzemy, artritida, choroby zaludka, pecene, depresie, chronicka borelioza, stitna zlaza, zenske problemy, vytoky... Ked sa do problematiky zahlbite, zistite, ako to do seba pekne logicky zapada.
Neregistrovaný - jamka, 23.9.2010 12:25
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!