lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Chcete byť v práci výkonnejší, rýchlejší a pohotovejší? V tom prípade potrebujete veľa tekutín

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 29.4.2010
späť
Späť

Poslať
 

Nezvládate svoju prácu, máte pocit, že z návalu pracovných úloh, na ktoré nesmiete zabudnúť  sa vám rozskočí hlava? Ste podráždený pretože máte pocit, že nestíhate? Možno za to môže náročný šéf alebo nie úplne ideálne pracovné prostredie. Ale čo ak ste jednoducho iba smädný? Nedostatočný príjem tekutín môže mať negatívny vplyv na fyzickú i psychickú kondíciu, znižovať schopnosť koncentrácie a celkovo zhoršovať pracovnú výkonnosť.

 

Doplňovať tekutiny, teda piť až keď pociťuje smäd, je nesprávne! V tej chvíli je už totiž naše telo dehydrované. Ako ukazujú vedecké výskumy[1],,už mierna dehydratácia, teda úbytok telesnej hmotnosti v dôsledku straty tekutín nižšej ako 2 %, sa môže prejaviť zníženou schopnosťou koncentrácie, predĺžením reakčného času a obmedzenou čulosťou. Vyššia než 2% strata telesnej hmotnosti v dôsledku úbytku tekutín môže spomaliť všetky mozgové procesy, ohrozuje krátkodobú pamäť a môže zhoršovať koordináciu a schopnosť rozhodovať sa. 

 

Čo to znamená v praxi?

Napríklad to, že ak nás čaká napríklad náročná prezentácia, mali by sme d rána vypiť aspoň pol litra čistej vody, inak sa nám „zadrhne motor“. Voda je hlavne chladiaca tekutina, ktorá v motore auta zabraňuje prehrievaniu. Rovnako tak bráni prehriatiu ľudského organizmu. Veľké straty tekutín si však v dôsledku stresu nemusíte vôbec všimnúť. Pri rozprávaní  každý človek vydychuje nasýtenú  vodnú paru a takisto dýcha rýchlejšie a tým pádom sa rýchlejšie zbavuje vody. Stres navyše zvyšuje srdcovú frekvenciu a zrýchľuje dýchanie, niet divu, že po dvojhodinovej porade môžete pociťovať veľké bolesti hlavy. „Táto bolesť je spôsobená nedostatkom tekutín. Krv je nedostatkom vody v organizme hustejšia a aby ju cievy vedeli transportovať, musia zväčšiť svoj priemer. Ak je ale v tesnej blízkosti zväčšených ciev kosť, tlačia na ňu, čo spôsobuje práve bolesť hlavy“, hovorí magister  Pavel Suchánek, odborník na výživu.  

Viete, že väčšina ľudí vypije počas pracovnej doby sotva 40% denného príjmu tekutín? V skutočnosti by to malo byť priemerne aspoň  60–65 %[2].

 

Dodržiavanie pitného režimu na blahodarný vplyv na zdravotný stav, prispieva k správnemu fungovaniu organizmu, povzbudzuje mozog a dodáva potrebnú energiu na zvládanie náročných pracovných úloh.

 

Voda predstavuje dôležitú zložku ľudského organizmu a plní nenahraditeľnú funkciu. Najmenším stavebným súčastiam ľudského tela, bunkám, zabezpečuje prísun energie, vitamínov, minerálov a ďalších živín. Zároveň odplavuje

 

 

odpadové látky a toxíny. Vedeli ste, že pri správnej hydratácii prefiltrujú obličky dospelého človeka priemerne až 180 litrov vody denne? Voda taktiež pomáha udržiavať pevnosť a hladkosť pokožky, telesnú teplotu,   stabilný krvný tlak, pomáha pri tráviacom procese (od štiepenia   enzýmov slinami v ústach až po absorbovanie živín do krvného obehu v dolnom tráviacom trakte.)  Tvorí až 75 % všetkých svalov a je nepostrádateľná pre správnu činnosť mozgu. Je ale predovšetkým chladičom celého tela. Ľudský organizmus, rovnako ako motor auta, totiž uvoľňuje veľké množstvo prebytočného tepla.

Celkovo tvorí voda 50 – 60 % celkovej telesnej hmotnosti, čo znamená, že telo zdravého mladého muža s váhou 70 kg obsahuje 42 litrov vody. Voda je pritom jediná telesná látka, ktorú je nutné denne vo veľkom množstve dopĺňať. Minimálny denný príjem tekutín by mal byť aspoň 2,5 l, z čoho 0,5 – 1 l môže pochádzať z jedla, (ovocie, zelenina, polievky a pod.). Množstvo, ktoré telo spotrebuje, závisí hlavne na teplote prostredia a vlhkosti vzduchu (čím je teplejšie, tým viac sa potíme – vylučujeme vodu a teda potrebujeme vo vyššej miere pravidelne piť). Dôležitá je samozrejme aj aktivita, ktorej sa venujeme (pri fyzicky náročnej práci alebo športovej aktivite logicky rastie potreba dopĺňania tekutín), stres, vek, pohlavie i zdravotný stav[3]. Medzi časte prejavy dehydratácie patria bolesti hlavy, podráždenosť alebo únava. Dokonca aj mierna dehydratácia chronickej povahy môže zvýšiť riziko infekcie močových ciest, obličkových kameňov a mŕtvice[4].

Aby ste sa vyhli ťažkostiam spôsobeným nedostatočným príjmom tekutín, je potrebné ich pravidelne dopĺňať. V pití sa pritom neobmedzujte iba na vodu. Naše telo dokáže získať dostatočné množstvo vody aj zo sýtených nápojov a džúsov, mlieka, čajov či iných potravín. Podľa výsledkov výskumu CREDOC[5] vedie rozmanitosť pri voľbe nápojov k lepšiemu prísunu tekutín. Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí dostatočne dopĺňajú tekutiny, teda konzumujú počas dňa aspoň tri druhy rôznych nápojov, obvykle vypijú o 45 % až 50 % viac, ak pijú aj ochutené nápoje, ako ľudia, ktorí pijú iba čistú vodu.

„Voda funguje ako transportná tekutina a rozpúšťadlo pre celý rad živín. Určité množstvo vody je prítomné i v potravinách. Voda je telom absorbovaná a svoju funkciu spĺňa bez ohľadu na to, odkiaľ je čerpaná,“ dodáva Pavel Suchánek. Snažte sa o to, aby ste svoje telo zásobovali dostatočne rozmanitou paletou nápojov. S veľkou pravdepodobnosťou tak vypijete viac tekutín, ako keby ste pili len čistú vodu, čím pomáhate dostatočnej hydratácii organizmu. Nezabúdajte preto nielen na  pravidelný a dostatočný prísun tekutín, ale i na jej rozmanitosť!

 

 



[1]     Srov. Grandjean A.C. – Grandjean  N.R. (2007):  Dehydration and Cognitive Performance in Journal of the American College of Nutrition, 26 (5). Pp.549–554.

[2]     Viz CREDOC (Official French Statistic Bureau) (2007), IOM/NAS. Intakes for Water. Pp. 4–27.

[3]     Viz Grandjean A.C., et al. (2003): Hydration: Issues for the 21st Centur in  Nutrition Reviews, 61 (8). Pp. 261-271.

[4]     Manz F. (2007): Hydration and dinase in Journal of the American College of Nutrition, 26 (5). Pp. 535– 541.

[5]     Viz CREDOC (Official French Statistic Bureau) (2007), IOM/NAS. Intakes for Water. Pp. 4–27.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!