lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
So stromami v harmónii - Nechajte sa inšpirovať silou jarnej prírody

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 26.3.2010
späť
Späť

Poslať
 

Prichádzajúca jar ponúka mnoho príležitostí ako posilniť a získať späť svoju zimou oslabenú rovnováhu a harmóniu. Prebúdzajúca sa príroda, jej čistota, sila a krása kvetov, mladých rastlín a stromov sú zdrojom novej energie, ktorá osviežuje nielen myseľ, ale aj telo. Obzvlášť stromy a lesy pre svoju rôznorodosť, dostupnosť a najmä vďaka pozitívnym účinkom odporúčajú odborníci, cvičitelia a liečitelia ako jednu z možností ako sa dostať čo najskôr po zime do fyzickej a duševnej pohody, posilniť imunitu, zdravie a harmóniu.

Využite parky a lesy na pravidelné jarné prechádzky s rodinou alebo priateľmi. Spojte ich s jemným joggingom a strečingovými cvičeniami so stromami. Doplňte ich dýchacími cvičeniami. Bezpečne a nenáročne tak precvičíte svoje telo, ponaťahujete svaly a pomocou pohybu a dýchania posilníte krvný obeh a trávenie. Nezabudnite pritom na pravidelný pitný režim.

Využite prítomnosť stromov na meditáciu, získanie sily a múdrosti. Už starovekí liečitelia poznali silu a moc stromov. Nájdite si svoj obľúbený strom, objímajte a zdôverte sa mu. Sadnite si pod strom a nechajte svoje myšlienky prúdiť. Vnímajte pozitívnu energiu a múdrosť stromov. Mnohí vladári to robili tiež – napríklad kráľ Artuš mal svoj obľúbený dub a kráľ Matej svoju preslávenú lipu v Bojniciach.

Stromy vám pomôžu aj pri vašich problémoch. Objímajte ich. Napríklad, ak sa cítite slabí, nájdite si dub. Je zdrojom vitality a energie. Pri problémoch s láskou zase vyhľadajte lipu. Sebavedomie vám pomôže zdvihnúť jedľa a ak ste nešťastní alebo nervózni, pomôže vám breza. Takmer každý strom je „špecialista“ na niečo. Stromy sa však na jar odporúčajú objímať až keď zakvitnú alebo vyženú svoje lístky.

Vedeli ste, že:

  • stromom vďačíme za pitnú vodu? Lesy Slovenska totiž trvale zadržiavajú a postupne nám „dodávajú“ 4,5 miliardy m3 vody, čo je 4 krát viac, ako obsahujú všetky naše vodné nádrže?
  • stromy produkujú kyslík a že 1 hektár lesa trvalo zásobuje kyslíkom 25 ľudí?
  • stromy filtrujú vzduch a že 1 hektár lesa zachytí ročne 32 ton prachu? V 1m3 mestského vzduchu je takmer 36 000 choroboplodných baktérií, v lesnom len 500?
  • najvyšším (78 m) a najdlhšie žijúcim (4 000 rokov) stromom na svete je sekvoja?

·         najdlhšie žijúcim stromom na Slovensku je gaštan, ktorý sa dožíva až 2 000 rokov?

·         les tvorí približne 30% rozlohy sveta; 40 miliónov km2?

  • na Slovensku tvorí lesný porast 41% z celkového územia (20 tisíc km2) a najzalesnenejším regiónom Slovenska je Žilinský kraj (takmer 56%)
  • najzelenším hlavným mestom v Európe je Kodaň?

 

Zdroj: internet; www.lesy.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!