lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kvasinkové infekcie zvládneme jednoduchou prevenciou

  Spracoval(a) : Bayer
Dátum : 18.5.2009
späť
Späť

Poslať
 

Približne 2,3 miliardy žien na celom svete prekoná aspoň jedenkrát za život kvasinkovú infekciu. Päť percent žien je postihnutých viac ako štyri razy za rok.  Postihnutá v živote touto infekciou je takmer každá žena. Tieto fakty dokazujú, že kvasinková infekcia je bežné ochorenie a nie je za čo sa hanbiť. Rozhodne nie je prejavom nedostatočnej hygieny. Ide o odpoveď organizmu na stres, psychickú záťaž, náhle zmeny klímy (napríklad na dovolenke), alebo hormonálne zmeny v tehotenstve či menopauze. Klotrimazol na lokálne použitie predstavuje účinnú a dobré znášanú účinnú látku na liečbu vaginálnych mykóz, ktoré patria k vôbec najčastejším infekčným ochoreniam.

 

Príznaky kvasinkovej infekcie

Hlavné symptómy vaginálnej mykózy sú silné svrbenie alebo pálenie, biely alebo žltkastý výtok, väčšinou bez zápachu a začervenanie pošvy a vonkajších genitálií, ako aj problémy pri močení. Pôvodca vulvovaginálnej mykózy je zo 80 až 90 percent kvasinka Candida albicans, zvyšné prípady pripadajú na rôzne iné druhy Candida, ako napr. C. parapsilosis, C. tropicalis, C. dublinensis alebo C. africana. Vo väčšine prípadov je dostatočná lokálna liečba.

 

Čo napomáha vzniku mykózy

Riziko vaginálnej mykózy môžu zvyšovať rôzne endogénne a exogénne faktory, napr. hormonálne vplyvy, oslabená imunita (napr. stresom alebo infekciou), poruchy metabolizmu (napr. diabetes), určité lieky (napr. antibiotiká a kortikoidy), tesné oblečenie alebo nosenie nepriedušných syntetických vlákien, pridlhé kúpanie alebo používanie intímnych sprejov.

 

Účinne proti infekcii

Účinná látka klotrimazol bola vyvinutá v laboratóriách spoločnosti Bayer v roku 1967. Klotrimazol je moderné, širokospektrálne antimykotikum. Oproti iným účinným látkam je klotrimazol rovnako účinný proti všetkým hubovitým mikroorganizmom (plesne, dermatofyty, kvasinky), ktoré sú schopné vyvolať infekciu kože človeka.

Primárny mechanizmus účinku klotrimazolu je zabránenie tvorby ergosterolu. To je substancia, ktorú potrebuje huba na stavbu svojej bunkovej membrány. Ďalšie rozmnožovanie huby je zamedzené, pôvodcovia huby uhynú. Okrem toho klotrimazol znižuje tvorbu zárodkov, zabraňuje priľnutiu húb k pošvovej sliznici a stimuluje imunitnú odpoveď.

Lokálne použitie klotrimazolu vedie v 80 až 90 percentách prípadov ku klinickému vyliečeniu (žiadne vedľajšie účinky u 98 z 100 užívateliek). Bunky húb nedisponujú okrem tvorby ergosterolu žiadnou inou metabolickou metódou stavby bunkovej steny. Neprodukujú ani plazmín, preto vývoj odolnosti pri lokálnej aplikácii klotrimazolu nehrá žiadnu úlohu.

 

 

 

Klotrimazol účinkuje aj proti baktériám ako sú streptokokystafylokoky a s kvasinkovými infekciami často asociovaná Gardnerella vaginalis. Pri lokálnej liečbe klotrimazolom sa dosahuje vysoká miera vyliečenia (80 až 90 percent) a je veľmi dobre znášaný. Pri inak zdravých ženách nie je vaginálna kvasinková infekcia z medicínskeho pohľadu nebezpečné ochorenie. Nepríjemné symptómy vedú však u postihnutých k značnej psychickej záťaži.

 

Klotrimazol v spojení s kyselinou mliečnou – účinne a bezpečne proti mykózam

Vaginálne tablety Canesten® GYN obsahujú popri účinnej látky klotrimazol aj kyselinu mliečnu, čím sa dosahujú pozitívne účinky:

 

  • Kyselina mliečna znižuje pH hodnotu a zvyšuje rozpustnosť klotrimazolu. Dochádza k zvýšenému uvoľňovaniu účinnej látky a k zlepšenej dostupnosti.
  • Zvyšuje účinnosť klotrimazolu, príznaky odznievajú rýchlejšie.
  • Pridanie kyseliny mliečnej okrem iného prispieva už počas liečby k tomu, že sa prostredie pošvy, narušené kvasinkovou infekciou, opäť rýchlejšie zregeneruje a tým sa zníži nebezpečenstvo obnovenia infekcie.

Prirodzená prevencia:

·         používajte voľnú spodnú bielizeň z prírodných vlákien (uľahčuje výmenu vzduchu a tepla)

  • obmedzte  nohavičky zo syntetických vlákien, nylonové pančuchy a tesný korzet

·         Po návšteve toalety  - čistiť smerom „odpredu“ „dozadu“

·         Používajte na umývanie, sprchovanie alebo kúpanie neutrálne prípravky

·         Vyhýbajte sa parfumovaným mydlám / prísadám do kúpeľa

·         Správna miera hygieny

·         Nepoužívajte žiadne intímne spreje


Diskusia k článku:

Ahoj, uz asi pol roka trpim kvasinkovou infekciou,,mam staly výtok, svrbenie a palenie, vyskusala som uz vela kremou tabliet, ale nic mi nepomohlo, mohli by ste mi nieco poradit?
Neregistrovaný - ada, 18.5.2009 11:46, hj.h(`na`)azet.sk
skús výrazne obmedziť cukor...môže to pekne pomôcť
Neregistrovaný - bibi, 18.5.2009 12:55
presne aj ja som obmedzila takmer vsetko co obsahuje cukor,kavu a vyrobky z bielej muky.... mesacna prisna dieta a uz neviem co to je mat vytok, palenie, a uz mi ani nechuti jest sladke teraz :)
Neregistrovaný - julka, 18.5.2009 13:30
daj si menstruacny tampon v bielom jogurte..naozaj to pomaha a chrani ta to pred vsetkymi vonkajsimi radikalmi(vsetky bakterie)
Neregistrovaný - cucoriedka, 18.5.2009 21:49, malaja(`na`)centrum.sk
no a ja som prestala jest uplne...nemam vytok ani mnenstruaciu....a neviem co to je zit s akymkolvek ochorenim pohlavnych organov.
Neregistrovaný - lejdy sk, 18.5.2009 21:51, wfcella(`na`)gmail.com
ja som mala podobné problémy a až mi pomohli liečivé vložky so zabudovaným zdrojom záporných ionov..Je to novinka, dostali sme to na sklad len pred mesiacom, zabralo to do 7 dní..
Neregistrovaný - aliba, 1.6.2009 18:29, bak.servis(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!