lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vyzdobte si byt „vianočnou hviezdou“

  Spracoval(a) : VS
Dátum : 9.12.2008
späť
Späť

Poslať
 

Táto krásna rastlina sa do Európy dostala z Južnej Ameriky, jej botanický názov je prýštec najkrajší, latinsky Euphorbia pulcherrima, pomenovanie vianočná hviezda však vychádza práve z najkrajšieho obdobia rastlinky, kedy je obdarovaná krásnym červeným zafarbením a toto obdobie sa zhoduje s obdobím okolo Vianoc.

Ak ste si už rastlinky doniesli, je nevyhnutné umiestniť ich na svetlých miestach, v teple a primeranom vlhku, naopak, prílišné vlhko ani chlad neznesú. Priaznivo na ne pôsobí aj občasné orosenie. Ak je totiž v byte príliš suchý vzduch, listy sa začnú skrúcať a opadávať. Preto nie je dobré umiestňovať tieto rastliny do blízkosti ústredného kúrenia. Pôda nemá byť príliš suchá ani preliata. Vianočné hviezdy sú náročné aj na prísun živín, a tak ich treba raz za týždeň prihnojovať hnojivom na kvitnúce izbové rastliny. Počas Vianoc si kvetináč uložte na viditeľné miesto, napríklad aj na jedálenský stôl, aby ste si čo najviac užili čaro krásy tejto rastlinky a zvýraznili atmosféru Vianoc. Skvelým doplnkom môžu byť červené jabĺčka, prípadne sviečky.

Aj napriek tomu, že vianočné hviezdy sa považujú za dočasné izbové rastliny, dajú sa pestovať aj v ďalších rokoch. Po odpadnutí kvetov rastlinu zrežeme na 10 – 15 cm, postavíme na miesto s teplotou 20 °C a udržujeme takmer v suchu. V druhej polovici mája ju treba presadiť do nového kvetináča, začať zalievať a prihnojovať. Taktiež je dobré zastrihávať nové výhony, aby sa podporil rast nových.


Diskusia k článku:

az na to, ze je jedovata a moze sposobovat alergie :-( na vianocny stol by som ju urcite nedala (a uz vobec nie, ak su doma male deti)
Neregistrovaný - , 13.12.2008 18:31
ja ju mám každý rok, ale nedarí sa mi ju dopestovať, už teraz jej opadávajú listy, pričom ju ale polievam, no dávam si pozor aj na to, aby som ju zase nepreliala, tak neviem...
Neregistrovaný - , 6.1.2009 19:33
moja švagrina ju má už asi 3 roky, vysoká je asi okolo 1 metra a je pekne rozkonárená. Podmienkou na úspešné pestovanie je, aby sa rastlinka na jar presadila do väčšieho črepníka s novou kvalitnou zeminou pre bytové rastliny a v lete pestovala vonku v úplnom tieni, kdesi pod stromom, alebo pod terasou. Proste musí byť chránená pred priamymi slnečnými lúčmi. Jeden krát do týždňa hnojiť hnojivom na byt.rastliny. Vyskúšajte!!!!!!
Neregistrovaný - , 8.1.2009 19:52
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!