lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Manuka- liečivý med z Nového Zélandu

  Spracoval(a) : Kruhlová Miriam
Dátum : 19.3.2008
späť
Späť

Poslať
 

Med sa používa na medicínske účely už tisícky rokov. Starovekí Egypťania a Gréci ním ošetrovali rany. Po objave účinkov penicilínu sa jeho liečivé vlastnosti dostali na okraj pozornosti a siahneme po ňom nanajvýš v prípade prechladnutia. Dnes ho nájdeme v širokej ponuke obchodov a používa sa najmä ako sladidlo ale často aj v kozmetickom priemysle. Jeho liečivé vlastnosti spočívajú predovšetkým v jeho antiseptických zložkách, nie každý med ich však má v rovnakom pomere. Med z kríka manuka, ktorý rastie na novom Zélande je špecifický v tom, že je na antibakteriálne látky nadpriemerne bohatý.

Manuka je zelený ker s intenzívnou vôňou, ktorý je súčasťou pôvodnej flóry Nového Zélandu. Med tohto kríka má unikátne vlastnosti a je predmetom rozsiahleho výskumu. Vedci túto schopnosť manuka medu nazvali „unikátny manuka faktor“ alebo „UMF“, ktorý určuje schopnosť likvidovať baktérie a to vďaka obsahu látky methylglyoxal, ktorý mu dáva ďaleko väčšie antiseptické schopnosti ako ostatným. Vedci porovnávali antiseptické účinky rôznych druhov medu s medom manuka a výsledky boli naozaj pozoruhodné. Poradí si so širokým spektrom baktérii a húb.

Zázračný nektár dokáže podľa testov regulovať výskyt baktérie H. pylori, ktorá spôsobuje tvorbu žalúdočných vredov. Na tieto účely je vhodné ho podávať vnútorne. Je dobrým pomocníkom pri zápaloch dýchacích ciest, kedy stačí jedna čajová lyžička. Pri vonkajšom použití však dokáže liečiť kožné ochorenia ako sú ekzémy, akné, či na liečbu pooperačných rán. Na Slovensku ho však bežne v obchodoch nenájdeme. Dostáva sa však do pozornosti kozmetického priemyslu a výrobky z neho sa dajú objednať prostredníctvom internetu. Ako príklad uvádzame: http://www.dotek-prirody.cz/manuka-telove-maslo-parrs-product/detail-7-440.html

Novozélandské spoločnosti, zaoberajúce sa prírodnými produktmi, začali dokonca vyrábať patentovaný dressing z medu manuka, ktorý je určený na liečbu rán a MRSA- infekcie vyvolané zlatým stafylokokom, rezistentným na antibiotikum meticilín. Predstavujú závažný problém v nemocniciach i v ambulantnej praxi. 

 


 


Diskusia k článku:

Wait, I cannot fathom it being so satrighftorawrd.
Neregistrovaný - SVudZYXtTEyY, 8.11.2011 09:40, qlvnyk(`na`)mrnuwd.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!