lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aby sme nejedli zbytočne... (1 časť)

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 4.9.2006
späť
Späť

Poslať
 

Vyvážená strava je kľúč k šťastnejšiemu a zdravšiemu životu...Vedci a lekári nám odporúčajú jesť viac ovocia a zeleniny, propagujú bielkoviny a vlákninu, odporúčajú dávky vitamínov a minerálov. Ale čo sa skutočne stane s výživou v našom tele?

Experti na výživu, zaoberajúci sa oblasťou využitia výživných látok, sa pokúšajú odpovedať na túto otázku a zistiť, ako ľudia môžu najlepšie využiť to, čo jedia. Zaoberajú sa problémom, či ľudia skutočne dokonale absorbujú všetko, čo príjmu.

Napríklad železo- veľa ľudí ho neprijíma dostatočné množstvo a jeho nedostatok vyvoláva anémiu a zvyšuje náchylnosť na infekcie. Ale to, ako železo prijímame môže vplývať na množstvo, ktoré telo skutočne vstrebáva. Červené mäso obsahuje železo živočíšneho pôvodu, ktoré sa v tele ľahšie vstrebáva. Vegetariáni prijímajú tiež stravu bohatú na železo, napríklad špenát. Tento druh zeleniny však obsahuje minerály rastlinného pôvodu, ktoré nie sú rovnako ľahko vstrebávané.

Napríklad pohár pomarančového džúsu pri vašom tanieri môže spôsobiť rozdiel. Vitamín C v pomarančovom džúse mení železo do jeho neoxidovanej formy ( ako železo živočíšneho pôvodu), čím sa stáva opäť viac využiteľné ako oxidovaná forma železa.

Naopak čaj a káva obsahujú prvky fenoly, ktoré brzdia využiteľnosť železa- preto by sa nemali konzumovať súčasne so stravou bohatou na tento prvok.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!