lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Elixír zdravia zvaný sója

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 17.5.2006
späť
Späť

Poslať
 

Čoraz viac ľudí v súčasnosti uprednostňuje vegetariánsku stravu. Iní zas vynechávajú zo svojho jedálneho lístka mäso, pretože sa boja zvýšeného cholesterolu. Ak si chceme odľahčiť stravu a doplniť ju potravinami, ktoré šetria srdce, potom je vhodným receptom práve sója.

Sóju poznali a pestovali Číňania už v staroveku. Dnes je to najrozšírenejšia strukovina. Dlho sa o nej vedelo predovšetkým to, že obsahuje prírodné chemické látky, ktoré pôsobia podobne ako hormóny estrogény, i keď menej intenzívne. Estrogény chránia srdce a podobné účinky má i sója.

K najlepším vlastnostiam sóje patrí jej schopnosť znižovať množstvo škodlivého cholesterolu. Stačí zjesť asi 47 gramov sóje denne, aby sa množstvo cholesterolu v krvi významne znížilo. Odporúčaná denná dávka je minimálne 25 gramov.

Neobsahuje lepok ani škrob a má málo cukrov. Je preto užitočná v bezlepkovej diéte. Semená sóje obsahujú 38 % bielkovín a 18 % oleja. Olej, ktorý obsahuje, je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre ľudské zdravie. Neobsahuje cholesterol, zato obsahuje kyselinu linolovú a linolenovú, ktoré sú nevyhnutné pre dobrý rast organizmu a chránia pred chorobami srdca. Vedci nedávno zistili, že v sóji je prítomná aj zmes látok, ktorá účinne chráni pred tvorbou karcinogénnych nádorov. Ďalšie liečivé vlastnosti tejto rastliny sa neustále skúmajú.

Dnes je na trhu možné nájsť rôzne druhy výrobkov zo sóje. Môžeme si ju dopriať v chutných sterilizovaných výrobkoch spoločnosti Tatrakon.

Nátierky Sojana sú vhodnou voľbou studeného občerstvenia pre vegetariánov. Sójovo – zeleninovú, hubovú a sójovo – hlivovú Sojanu si môžeme natrieť na pečivo a pripraviť si tak skvelý bezmäsitý gurmánsky zážitok.

Zmes sóje a bravčového mäsa Morca - della je hotovým sterilizovaným jedlom. Po jeho ohriatí máme pripravenú teplú večeru, ktorú môžeme podávať s cestovinami alebo ryžou. Posypaná strúhaným syrom je Morca - della lahôdkou pre priaznivcov talianskej kuchyne.

Pri výrobe týchto sójových výrobkov spoločnosti Tatrakon sa nepoužíva pšeničná múka, preto sú vhodné aj pre celiatikov. Spoločnosť Tatrakon navyše garantuje, že nespracováva geneticky modifikovanú sóju. Výrobky neobsahujú chemické konzervačné látky ani farbivá. Vysokú kvalitu výrobkov firmy Tatrakon zabezpečuje okrem iného aj dodržiavanie systému manažérstva kvality EN ISO 9001 : 1994.


 


Diskusia k článku:

Doporucujem z vlastnej skusenosti dat prednost fazulkam soje, ako vidno na obrazku, pred ostatnymi vyrobkami. Vyborne je aj sojove mlieko, ktore pijem kazdy den. Nie preto, ze by som ine mlieko nemohol, ale chutimi s medom.
Neregistrovaný - jan, 17.5.2006 07:27, jan.pelech(`na`)liebert-hiross.com
a oni pakovia djau reklamu tatrakonu, co konzervuje, ved takym veciam sa treba vyhybat
Neregistrovaný - rebelka, 17.5.2006 07:34
vidis rebelka,vegetariani nejedia nic zivocisne,ti INI zas vynechavaju len meso!!!Ak sa cpes mliekom a vajciami,niesi prava vegetarianka!!!
Neregistrovaný - Macrobioticka strava-veganstvo, 17.5.2006 07:40
milacku sa nauc nieco o stupnoch vegetarianstva, vajicka a mlieko nejedia vegani
Neregistrovaný - rebelka, 17.5.2006 10:34
hlupunka,vegani nejedia vobec nic len makrobioticku stravu,semienka,korienky a podobne hovadiny.Precitaj si aspon tento clanok a bude ti jasne,ze ani vegetariani mlieko a vajcia nejedia.Iba ak kvartalni vegetariani
Neregistrovaný - bububu, 17.5.2006 16:43
ak mas potrebu pisat niekomu, ze je hlupunky, tak si pis, je to len prejav tvojej neinteligencie a nerozumnosti, to ma byt nejaky pocit hrdinstva?
Neregistrovaný - rebelka, 17.5.2006 17:00
a ty zas zo seba robis velku vegetarianku a pritom sa napchavas zivocisnymi produktami.Bububu to napisal velmi inteligentne a jemne a vystihol to perfektne ty hlupunke,naivne male dievcatko.A ze vraj rebelka!A vies ty,ze vegetarianstvo mozgu skodi?Vlastne urcite si to uz musela na sebe spozorovat.Mozgove bunky sa totizto zivia zivocisnymi bielkovinami ako ostatne cele telo
Neregistrovaný - Oggi girl, 17.5.2006 20:06
hovoria iba o odporucanej minimalnej davke, akoby sa mohla jest v neobmedzenom mnozstve bez zdravotnych nasledkov
Neregistrovaný - mirka, 17.5.2006 20:51
Haloooo, zakladom vegetarianstva je laska k bliznemu stvoreniu! Tak sa prestante fackovat cez net, papajte striedmo a budte na seba mili. pa
Neregistrovaný - jana, 17.5.2006 23:05
ale s tym rastom mozgu je to pravda - praveky clovek chytil mamuta, spapal ho, zacal mu rast mozog a .....zmenil sa na homo sapiens sapiens :-)
Neregistrovaný - , 25.5.2006 14:30
...aj vegetarianstvo s mierou...taka rybka (lososik) alebo morcacie prsicko nemoze uskodit (a veganstvo - no nevravim ze su to blbci, ale skoro kazdy kto studoval medicinu Vam povie, ze je to prinajmensom nerozumne...)
Neregistrovaný - Andy, 25.5.2006 14:32
Ja som medicinu studovala a som presvedcena ze vegetarianstvo je najzdravsi sposob stravovania (teda este lepsie veganstvo , ale musi to robit clovek co to trochu studuje, alebo si da aspon poradit)Eva
Neregistrovaný - , 30.5.2006 19:20
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!