lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Austrálski vedci varujú pred negatívnymi účinkami marihuany na ľudský mozog

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 23.3.2005
späť
Späť

Poslať
 

Každodenné fajčenie marihuany spôsobuje v neskoršom veku až dvojnásobné riziko vývinu duševných ochorení a psychóz, akým je aj schizofrénia, tvrdí najnovší výskum austrálskych vedcov.
    
Otázku, či je to v skutočnosti až také zlé, si položil austrálsky bádateľ v oblasti neurológie Vaughan Carr - riaditeľ výskumného ústavu Neuroscience Institute na univerzite v Newcastle. Téma marihuana a jej negatívne účinky pri dlhodobom fajčení začala byť v Austrálii veľmi aktuálna. V súčasnosti je konzumácia a užívanie ľahkých drog rozvinutejšie ako kedykoľvek predtým.
    
V  krajine stúpa aj počet tajných mestských laboratórií, kde sa za špeciálnych podmienok pestujú konope. Výskumy ukázali, že až každý piaty mladistvý fajčí marihuanu minimálne raz do týždňa. Alarmujúci je aj fakt, že niektorí z nich s tým začali už pred vstupom do puberty. Podľa Carra konope môže spôsobiť chemické zmeny v mozgu, počas ktorých sa prejaví schizofrénia aj u ľudí, u ktorých ešte dovtedy nebola diagnostikovaná. Ďalej však upozorňuje aj na skutočnosť, že veľa ľudí so psychózami je závislých na marihuane, pretože sa domnievajú, že práve konope im pomáha zmierňovať tieto príznaky.
    
Trochu iný názor má však psychológ Andrew Campbell. "Môj názor je asi taký, že marihuana spôsobuje aj nové prípady psychózy," povedal pre televíznu stanicu ABC. Marihuana je v Austrálii najzastúpenejšou plodinou na trhu a narastá aj počet pestovania kanabisu v hydroponických podmienkach. Počas posledných rokov boli konope geneticky posilnené tak, aby sa dosiahol čím najsilnejší účinok drogy. Rozdiel oproti minulosti je aj v tom, ako tvrdí Campbell, dnes už za 25 dolárov (v prepočte približne 700  Sk) možno dostať semienka konopí. "Už nedostanete listy, v ktorých je oveľa nižšia koncentrácia drogy ako v semienkach," dodal.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

mali by ju úplne zakázať a zlikvidovať.
Neregistrovaný - , 24.3.2005 10:58
Ta posledna veta je akoze zart nie? V austrýlii fajčia semienka za 700 Sk. Dalsí akoze vedec, ktory nemá ani potuchy o com hovorí.
Neregistrovaný - to je jedno, 7.4.2005 14:38
Tak viete ja si myslím že by ju mali povoliť ale naozaj z mierov lebo všetkého veľa škodí.
Neregistrovaný - , 4.8.2005 20:41
Marihuana je fasa ja ju húlim každý deň a nič zlé sa my nestalo, podla mna je to to naj co môze byt aj v skole sa lepšie viem zažrat do učiva. A tie fázy úplne supiš. Skús marihuanu a neolutuješ a vôbec nieje náviková ja si napr: davam cez víkend oddych a vôbec mi až tak nechíba (myslím tak ako fajčiarovi jeho cigareta)
Neregistrovaný - Sony, 23.1.2006 16:09, sony15xxx(`na`)post.sk
ja skamaratom si mislime ze je super mi sa skurime a pozerame tieto debilne stranki.
Neregistrovaný - slon a maluch, 15.2.2006 12:40
Povolte cigarety,tvrde destilaty ...Ano podla pojebanych Kadehakov je Marihuana zla.Sa Spamätajte už konečne !!!!!!!!!!!
Neregistrovaný - aloisick, 24.3.2006 10:03
čo vymisleli ľudia je zle ale čo priroda určite nie.
Neregistrovaný - Tomi, 13.4.2006 11:54
Akože, od kedy sa semienka fajčia? A za 700Sk? Semienka neobsahujú THC. Ešte jedna vec, tabak je návikovejší ako marihuana a alkohol? pozrite čo z ludí robí. Marihuanu schváliť, to sa každý bolí, lebo človek má strach z nepoznaného, mne marihuana otvorila oči
Neregistrovaný - , 3.10.2006 21:10
vedecky viskum ako taky by sa mal zastavit, trava tak straca svoje caro. :)
Neregistrovaný - JA, 14.1.2007 17:30
Asi pred trinástimi rokmi som ju pestoval aj fajčil. Niekoľko krát sa dostavili super nálady. Väčšinou som však mal po vyfajčení marihuany veľmi zlé psychické stavy. Preto som s tým prestal a vôbec mi nechýba. Oveľa ťažšie som si odvykal fajčiť klasické tabakové cigarety. Účinok marihuany na ľudskú psychiku je asi individuálny. Teda, ak to niekomu pomáha a cíti sa dobre, tak prečo nie !
Neregistrovaný - aron, 12.3.2009 21:42
viliat setok chlast!tak isto ajtvrde dorgy! alkohol je svinstvo nikto pri poziti marihuany nerobi take veci ako pri alkohole.
Neregistrovaný - jonatan, 31.7.2009 13:48
buf
Neregistrovaný - , 7.7.2012 14:33
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!