lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tehotenstvo s obrovským rizikom

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 8.7.2004
späť
Späť

Poslať
 

HIV (HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS) je vírus, ktorý zabíja bunky v imunitnom systéme- systéme, ktorý zabezpečuje, aby sa do tela nedostali nebezpečné prvky a napadli ho. Týmto vírusom je telo oslabené a stav, ktorý vyvoláva sa nazýva AIDS.

Veľa ľudí nemá vôbec žiadne symptómy, keď sa nakazí vírusom. Môže to trvať niekoľko týždňov, kým sa objavia symptómy podobné chrípke  a až niekoľko rokov, kým sa prejavia závažnejšie symptómy vo forme bolestí hlavy, chronického kašľa, hnačky, apatie, straty chuti do jedla, vyrážok, bolestí v rôznych častiach tela, či krátkodobej straty pamäti. Ľudia vo veku päťdesiat a viac rokov tieto symptómy podceňujú a pripisujú ich prirodzenému znaku starnutia. Určite viete, že nakaziť sa možno akýmkoľvek drobným poranením sliznice ale lekári tvrdia, že je potrebná určitá „infekčná dávka“ na to, aby sa človek nakazil.

Nakaziť sa môže každý
Pre každého je dôležité vedieť, že vírus sa šíri telesnými tekutinami. Častokrát že najrizikovejšou skupinou sú užívatelia drog, ale  že medzi nakazenými bývajú aj diabetici. Nebezpečenstvo predstavuje transfúzia krvi alebo operácia v rozvojových krajinách. V ostatných krajinách je tento spôsob vďaka krvným testom  takmer vylúčený. Značná časť nákazy sa šíri aj z matky na dieťa.

Tehotenstvo s obrovským rizikom
Matka môže nakaziť dieťa v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva, počas pôrodu, či kojenia. Súčasná medicína však dokáže znížiť riziko nákazy dieťaťa a zmierniť zdravotné komplikácie matky. Hrozba, že dieťa sa narodí nakazené je 20 až 30%. Dieťa sa najčastejšie nakazí pri pôrode, kedy je v priamom kontakte s matkinou krvou. Kojenie taktiež predstavuje riziko, preto  HIV- pozitívne ženy by nemali svoje deti kojiť, ale zabezpečiť im náhradnú stravu.
Žena môže znížiť riziko nákazy dieťaťa:
1. užívaním antivírusových liekov
2.urýchlením a uľahčením pôrodu- rozhodnutím sa  pre cisársky rez    
3. nekojením dieťaťa

Tehotenstvo nepredstavuje pre matku hrozbu zhoršenia stavu. Riziko prenosu sa počas tehotenstva eliminuje „skrátenou liečbou“, ktorá trvá iba počas obdobia tehotenstva. Ale v tomto prípade je vysoká možnosť získania rezistencie- odolnosti vírusu na lieky, ktoré žena bude užívať neskôr. Tento fakt môže znížiť úspešnosť liečby v budúcnosti u obidvoch. Ďalším negatívom je riziko poškodenia plodu v prvých troch mesiacoch tehotenstva. Priviesť na svet dieťa je pre infikovanú ženu veľmi závažným rozhodnutím, kedy zodpovedá už aj za život iného človeka. Smutným faktom ostáva, že veľa žien sa o svojom nakazení dozvie až vtedy, keď zistí svoje tehotenstvo.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!