lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tmavá čokoláda rozširuje cievy, ale treba ju jesť s mierou

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 17.6.2004
späť
Späť

Poslať
 

Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy.

Mary Englerová z Kalifornskej univerzity dávala počas dvoch týždňov jedenástim  dobrovoľníkom polovicu tabuľky (45 gramov) čiernej čokolády. Desiati dobrovoľníci v kontrolnej skupine konzumovali rovnaké množstvo mliečnej čokolády.

Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel kakaa. Kakao obsahuje rastlinné látky - flavonoidy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tieto látky znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy. Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent. U ľudí, ktorí jedli mliečnu čokoládu, naopak došlo k miernemu zúženiu ciev.

Profesor Jeffrey Bloomberg z Tufts University v Bostone predpokladá, že vzhľadom na pozitívne výsledky sa výskum rozšíri na ďalšie potraviny obsahujúce flavonoidy. "Nielen čokoláda, ale aj čaj, ovsené vločky a čučoriedky sú vhodnými zdrojom flavonoidov," povedal Bloomberg. Konzumácia nadmerného množstva čokolády však podľa profesora nie je dobrá, pretože okrem flavonoidov obsahuje aj veľa kalórií a nasýtených kyselín, ktoré škodia cievam. "Čokoláda síce obsahuje veľa flavonoidov, ale nie je to náhrada zdravej stravy," upozornil Bloomberg.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

konečne dobrá správa pre maškrtníkov čokolády. Ďakujem za ňu. Moj lekár sa čuduje , že prečo mam take dobre vysledky pri mojom životnom štýle. Nech žije tmavá čokoláda.!!!
Neregistrovaný - stevo, 17.6.2004 09:10, dx77(`na`)centrum.sk
Ja mam rada cokoladu,ale nie tmavu.
Neregistrovaný - , 17.6.2004 11:51
objavili ameriku, vsak to vieme uz davno :)
Neregistrovaný - bebe, 17.6.2004 13:32
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!