lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 16 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 6 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Streda, 06. Júl, , Dnes oslavuje Patrik/Patrícia
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tmavá čokoláda rozširuje cievy, ale treba ju jesť s mierou

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 17.6.2004
späť
Späť

Poslať
 

Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy.

Mary Englerová z Kalifornskej univerzity dávala počas dvoch týždňov jedenástim  dobrovoľníkom polovicu tabuľky (45 gramov) čiernej čokolády. Desiati dobrovoľníci v kontrolnej skupine konzumovali rovnaké množstvo mliečnej čokolády.

Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel kakaa. Kakao obsahuje rastlinné látky - flavonoidy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tieto látky znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy. Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent. U ľudí, ktorí jedli mliečnu čokoládu, naopak došlo k miernemu zúženiu ciev.

Profesor Jeffrey Bloomberg z Tufts University v Bostone predpokladá, že vzhľadom na pozitívne výsledky sa výskum rozšíri na ďalšie potraviny obsahujúce flavonoidy. "Nielen čokoláda, ale aj čaj, ovsené vločky a čučoriedky sú vhodnými zdrojom flavonoidov," povedal Bloomberg. Konzumácia nadmerného množstva čokolády však podľa profesora nie je dobrá, pretože okrem flavonoidov obsahuje aj veľa kalórií a nasýtených kyselín, ktoré škodia cievam. "Čokoláda síce obsahuje veľa flavonoidov, ale nie je to náhrada zdravej stravy," upozornil Bloomberg.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

konečne dobrá správa pre maškrtníkov čokolády. Ďakujem za ňu. Moj lekár sa čuduje , že prečo mam take dobre vysledky pri mojom životnom štýle. Nech žije tmavá čokoláda.!!!
Neregistrovaný - stevo, 17.6.2004 09:10, dx77(`na`)centrum.sk
Ja mam rada cokoladu,ale nie tmavu.
Neregistrovaný - , 17.6.2004 11:51
objavili ameriku, vsak to vieme uz davno :)
Neregistrovaný - bebe, 17.6.2004 13:32
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!