lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo ste o žuvaní asi nevedeli

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 29.3.2004
späť
Späť

Poslať
 

· Žuvanie bolo mnoho rokov tabu – pokladalo sa predsa za neslušné správanie. Ako sa ale stále viac a viac ľudí dozvedá o výhodách, ktoré má žuvanie vo vzťahu k zdraviu zubnej dutiny a prevencii zubného kazu, je žuvanie i spoločensky prijateľnejšie. Veď stačí dvadsaťminútové žuvanie po jedle, aby ste významne prispeli k zdraviu svojich zubov. A to za to stojí, však? 

· Žuvanie môže byť niekedy počas dňa dokonca prínosnejšie ako zubná kefka s pastou. Napríklad po požití neriedených džúsov alebo ovocných štiav je dobré s čistením zubov 20 až 30 minút počkať. Sklovina môže byť z dôvodu demineralizácie práve v túto dobu náchylnejšia na mechanické poškodenie. Naopak, v tejto chvíli je vhodné využiť žuvačku Orbit Professional, ktorá zuby jemne vyčistí a pomôže neutralizovať vznikajúce kyslé prostredie.

· So žuvaním je spojený rad povier a mýtov. Jedným z najznámejších je to, že žuvačka vraj poškodzuje výplne v zuboch. Podľa stomatológov však ide o dosť nepravdepodobnú udalosť. Výplne sa väčšinou poškodia pôsobením tvrdých predmetov (napríklad škrupina orecha a pod.) a nie je možné ich poškodiť niečím tak mäkkým, ako je žuvačka. Žuvačka ani výplne nevyťahuje – ak k takejto nezvyklej udalosti dôjde, výplň už bola poškodená a v priestore medzi ňou a zubom sa množili nebezpečné baktérie. Žuvačka tak len urýchlila to, čo bolo aj tak nevyhnutné, a ak navštívite v takejto chvíli  zubného lekára, znížite riziko rozšírenia zubného kazu.

· Mäkkosť a jemnosť žuvačky je spôsobená použitými surovinami. Žuvačka sa totiž skladá predovšetkým zo živicového základu. Predtým sa používali rôzne druhy prírodnej živice, dnes je to predovšetkým živica umelá v zmesi s vybranými prírodnými živicami zo špeciálnych borovíc, ktoré rastú v južných častiach USA. Súčasťou žuvačky sú i náhradné sladidla, ktoré nepoškodzujú zuby, a tiež zmäkčovadlá, ktoré zabezpečujú, aby všetky suroviny boli náležite premiešané a žuvačka zostala mäkká a pružná. 

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!