lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dentálna hygiena a prevencia 1/2

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 25.3.2004
späť
Späť

Poslať
 

Dnes často  hovoríme o dentálnej hygiene, t.j. o komplexnej starostlivosti o ústnu dutinu. Predlžovaním veku obyvateľstva rastie tiež nutnosť lepšie sa starať  o svoje zuby. Žijeme rýchlym životom a väčšinou nemáme čas na poriadne jedlo. Stále častejšie jeme rýchle občerstvenie, maškrtíme sladkosti medzi jedlami. A našim zubom sa to pochopiteľne nepáči. Preto je dôležité hovoriť o dentálnej hygiene. Veľa ľudí však stále nevie, prečo je dentálna hygiena dôležitá a z čoho sa vôbec skladá. Správna dentálna hygiena bojuje hlavne proti zubnému kazu, ktorý patrí medzi najčastejšie problémy u detí i dospelých.

Zubný kaz
Ide o ochorenie, ktoré už zažilo najmenej 90 % z nás. Vyznačuje sa úbytkom minerálnych látok (hlavne vápnika a fosfátov) z tvrdých zubných tkanív. Sklovina a zubovina oslabené stratou minerálov sa rozpadajú a vzniká kazivá dutina. Už v prvých štádiách zubného kazu môže byť porušenie skloviny bolestivé – je cítiť bolesť pri konzumácii sladkého či slaného, výrazne teplého alebo studeného. Ak nie je  zubný kaz ošetrený, šíri sa ďalej do hĺbky. Výsledkom sú potom silné bolesti, ktorých liečenie vyžaduje viac než len samotné zaplombovanie zubu. Kazivá dutina sa postupne zväčšuje a nakoniec môže dôjsť až k úplnému zničeniu nielen zubnej korunky, ale i zubnej drene.

Aké sú príčiny zubného kazu?
Základnou príčinou vzniku zubného kazu je prítomnosť a činnosť baktérií, ktoré sú schopné premieňať cukry (sacharidy) na slabé kyseliny. Pôvodne neutrálne prostredie ústnej dutiny sa zmení na kyslé s pH nižším ako 5,5. Tým dochádza
k uvoľňovaniu minerálnych látok (vápnika a fosfátov) a sklovina sa začína postupne rozpúšťať – ide o tzv. demineralizáciu. Tým potom môže dochádzať k vzniku zubného kazu.

Dokáže sa zub proti vzniku zubného kazu brániť?
Zubná sklovina sa dokáže ubrániť vzniku kazu, pokiaľ kyslé prostredie v ústach netrvá príliš dlho a neopakuje sa príliš často. Dostatočne dlhé trvanie neutrálneho prostredia (s pH vyšším ako 5,5) umožní spätné uloženie skôr uvoľnených minerálov do skloviny (remineralizácia). Vyrovnanie pH v ústach môžeme dosiahnuť napríklad vyššou produkciou slín. Remineralizácia spolu s neutrálnym pH v ústach tak napomáha chrániť zuby pred zubným kazom.

Zubný plak
Zubný plak je vrstva zložená z baktérií a siete organických látok, ktoré pochádzajú zo sliny a vznikajú činnosťou kazotvorných baktérií, ktorých existencia je viazaná na prítomnosť zuba. Plak sa usádza v priebehu dňa a je potrebné ho pravidelne odstraňovať v rámci preventívnej rutinnej starostlivosti o zubnú dutinu. Ak nedochádza k pravidelnému odstraňovaniu, môže časom dôjsť k zápalovým ochoreniam ďasien a následne aj k vzniku zubného kameňa. Navyše je prostredie s plakom priamo ideálne pre vznik zubného kazu.

Prevencia
Prevencia zubného kazu sa skladá z celého radu pravidelných návykov a zásad. Dôležité je konzumovať vyváženú stravu, ktorá by mala obsahovať menej potravín bohatých na cukry a škroby. Rad potravín, o ktorých sa domnievame, že sú zdravé, sú síce zdravé pre náš organizmus, ale nie príliš zdravé pre naše zuby – napríklad cereálie, cestoviny, kiwi alebo pomaranč. Preto je potrebné potraviny vyberať obozretne. Je potrebné obmedziť predovšetkým konzumáciu sladkostí a sladkých nápojov, a to hlavne medzi jedlami.

Ďalej je potrebné navštevovať, najmenej dvakrát do roka, zubného lekára, ktorý ústnu dutinu prezrie. Preventívna prehliadka u stomatológa je zahrnutá vo verejnom zdravotnom poistení a každý poistenec má na ňu právo zdarma (1x do roka).

A samozrejme nie je možné zabúdať predovšetkým na pravidelné čistenie zubov pomocou zubnej kefky a pasty a na ďalšie pomôcky dentálnej hygieny ako sú dentálna niť alebo špeciálne žuvačky určené pre starostlivosť o dentálnu hygienu, ako je napr. Orbit.

Zdroje:

Internet – www.zdravezuby.cz
Štúdie:
1. Leach SA, Lee GTR, Edgar WM (1989) Remineralisation of artificial caries-like lesions in human enamel by chewing sorbitol gum./Remineralizácia neprirodzených lézií podobných zubnému kazu v zubnej sklovine pomocou žuvačky so sorbitolom. Journal fo Dental Research 68 (6): 1064-1068
2. Dawes C, Macpherson LM (1992) Effects of nine different chewing gums and lozenges on salivary flow rates and pH/ Vplyv deviatich typov žuvačiek a pastiliek na množstvo produkovaných slín a pH. Caries Res 26:176-182
3. Szöke J, Bánóczy J, Proskin HM (2001): Effect of after-meal sucrose free gum-chewing on clinical caries/Vplyv žuvania žuvačiek bez cukru po jedle na vznik zubného kazu. Journal of Dental Research 80 (8): 1725-29


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!