lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Feldeková pokrstila čerstvo nakrájanou kapustou knihu 270 receptov na kapustnice

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 24.2.2004
späť
Späť

Poslať
 

Čerstvo nakrájanou kapustou pokrstila dnes spisovateľka Oľga Feldeková knihu Jána Kamenistého 270 receptov na kapustnicu a polievky z kyslej kapusty.
    
Urobila tak pri príležitosti nanajvýš vhodnej, a to v rámci Medzinárodného festivalu kapustnice, ktorý sa vôbec po prvýkrát uskutočnil v Modre. Feldeková, verejnosti známa aj z televíznej obrazovky sa vyznala, že kapustnica je jej srdcovou záležitosťou, pretože ako rodáčka z Oravy na tomto jedle vyrastala. "Hrdo musím povedať, že oravská kapustnica je úplne iná ako ktorákoľvek kapustnica na Slovenska a na celom svete. Má oveľa viac vitamínov a je oveľa chutnejšia," vyhlásila.
    
Svoje slová nevzala späť ani po mohutnom vypískaní zo strany účastníkov festivalu a dokonca ako jedna zo súťažiacich ešte pritvrdila. "Ak by sme túto súťaž vo varení kapustnice nevyhrali, tak je to len preto, že v Modre je málo Oravčanov. Pri objektívnom hodnotení by bolo ale jasné, že oravská kapustnica je najlepšia," priliala olej do ohňa Feldeková, čo mnohí považovali za ovplyvňovanie poroty, ktorá mala za úlohu posúdiť chuť vyše desiatky kapustníc z Modry, Pezinka, Stupavy, Bratislavy ale i z Maďarska či Českej republiky.
    
Autor knihy Ján Kamenistý priznal, že ani zďaleka nevyskúšal všetky recepty, o ktorých píše. "Je toho strašne veľa. To by som nejedol nič iné, iba kapustnicu a kapustové polievky," odôvodnil. Recepty zbieral niekoľko rokov, pričom - ako počas krstu uviedol - "je až neskutočné, že čo mesto alebo dedina to iná kapustnica." Kniha je pritom len akousi reprezentačnou vzorkou kapustníc, ktoré považuje za národné jedlo Slovákov. "Naozaj je neuveriteľné, ako naši ľudia dokázali meniť chuť kapustnice len rôznymi zmenami pomerov pochutín. Je to hotový zázrak," skonštatoval Kamenistý. V knihe sa okrem receptov na kapustnice z jednotlivých krajov  nachádzajú aj recepty od niekoľkých známych osobností.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!