lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Mikročipy môžu aspoň čiastočne nevidiacim vrátiť zrak

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 16.12.2003
späť
Späť

Poslať
 

Na Hamburskej univerzitnej klinike v Eppendorfe sa  uskutočnili prvé testy s čipom, implantovaným do oka nevidiacich pacientov. Výsledky  testov s  mikročipom, vyvinutým v Nemecku sú podľa lekárov viac ako povzbudivé. 

Obaja postihnutí, ktorým kolektív operatérov umiestnil zrakovú protézu predbežne na  sietnicu, potvrdili, že sa im - aj keď v obmedzenej miere - vrátila schopnosť vidieť. Podľa  slov riaditeľa očného oddelenia Hamburskej univerzitnej kliniky Gisberta  Richarda  obaja nevidiaci rozpoznávajú "štruktúry a dokonca farby" jednotlivých predmetov.  Na  zákrok, urobený pod lokálnym umŕtvením, vybrali lekári pacientov, ktorým v dôsledku degeneratívneho ochorenia oka (Retinopatia pigmetosa) zostali len  minimálne zvyšky  zraku. Prvé testy s mikročipmi neboli zamerané na to, aby postihnutým vrátili ich zrak  úplne. Prvá operácia mala dokázať, že elektronické signály, vysielané do tzv.gangliových  buniek na sietnici, vyvolávajú očakávanú reakciu a aktivizujú schopnosť vidieť. Ďalšie  pokusy so sietnicovou protézou sa okrem kliniky v Eppendorfe plánujú aj na  klinikách v  Aachene, Essene a vo Viedni. Pokiaľ by operácie v týchto zariadeniach potvrdili prvé poznatky odborníkov z Eppendorfu, stanú sa veľkou nádejou pre ľudí, ktorí síce nevidia, avšak ich zrakový nerv a časť mozgu so zrakovým centrom zostala nepoškodená. Čip v  oku by im mohol vrátiť aspoň obmedzenú možnosť videnia, informuje nemecký  spravodajský magazín Der Spiegel.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!