lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vône domova

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 15.12.2003
späť
Späť

Poslať
 

Pomocou vôní sa môžete v duchu preniesť na iné miesto, vytvoriť si inú náladu alebo sa preniesť do inej doby. Do detstva nás môže prinavrátiť závan maminho parfumu. Pocit pohody možno vo vás vzbudí vôňa pečúceho sa koláča. Ak chcete mať zdravý, šťastný a útulný domov, riaďte sa svojím nosom.

Izbové vône
V storočí, keď vzduch, ktorý dýchame, môže byť znečistený všeličím, od exhalátov z dopravných prostriedkov cez tabakový dym až po výpary z čistiacich prostriedkov či syntetických parfumov, musíte urobiť určité opatrenia, aby ste tento vplyv oslabili a urobili si zo svojho domova oázu pokoja a pohody, ktorá vonia prírodou. Skôr než začnete zavádzať do domácnosti nejaké nové vône, zbavte sa čistiacich prostriedkov, ktoré obsahujú silné chemikálie, a prestaňte používať umelé osviežovače vzduchu. Až potom môžete začať využívať niektoré z nádherných vôní, ktoré nám ponúka príroda- vône kvetov, korenín, trávy, plodov a éterických olejov. Plody prírody
Rozložte po byte košíky alebo ozdobené misy(zmesou sušených kvetov a plodov). Môžete si pripraviť aj svoje vlastné zmesi, keď pomiešate lupienky kvetov s kôrkami citrusového ovocia a špeciálnymi nálezmi, ako sú borovicové šišky, rôzne bobuľové plody a jadierka. Vhodnou letnou zbierkou je zmes ružových lístkov a kvietkov levandule. Zimnú zbierku by mohla tvoriť zmes byliniek, napríklad vavrínu a rozmarínu, a korenín ako klinčeky a škorica. Užitočné vône Najliečivejšie rozvoniate byt, keď pár kvapiek oleja nalejete do keramickej misy vonnej lampy s kahancovým alebo elektrickým odparovaním. Takto si môžete znásobiť pocit pohody alebo liečiť špecifické zdravotné problémy. Éterické oleje získané z aromatických rastlín vytvárajú nádherné liečivé izbové vône. Vonná keramická lampa je investíciou, ktorá sa oplatí, lebo vám umožní vyskúšať celú škálu vôní v rôznych miestnostiach na rôzne účely. Niektoré éterické oleje majú výnimočné liečivé vlastnosti, iné zasa pôsobia uvoľňujúco a zlepšujú náladu. Na uvoľnenie napätia vyskúšajte levanduľový, ylang-ylangový alebo kamilkový olej. Iné oleje, napríklad rozmarínový, pomarančový alebo eukalyptový, sú dobré na povzbudenie po úmornom dni.
Využitie vôní
Každá izba by mala mať svoju vlastnú vôňu, a tak vyberajte vône rovnako pozorne ako maľovku. Kúpeľňa je pravdepodobne tým najvhodnejším miestom, kde si môžete užiť vône dosýta: zmyte zo seba stres, zbavte sa únavy v príjemnom kúpeli. Pridajte do vody olej alebo naplňte mušelínové vrecko špeciálne vybratými bylinkami a ponorte ich do kúpeľa. Navoňajte si aj spálňu, aby sa vám v noci dobre spalo. Bylinkové vankúše, naplnené levanduľou, harmančekom alebo majoránom, vám pomôžu oddychovať. Šatstvo a posteľnú bielizeň ukladajte do skríň a zásuviek vyrobených z aromatického dreva, ako sú céder, santalové drevo alebo borievka. Ak dáte do skriniek pomaranče poprepichované klinčekmi, naplnia šatstvo korenistou vôňou a ochránia ho pred moľmi.


Diskusia k článku:

Chyba, etericke oleje sa NESMU davat do kupela priamo, lebo mozu popalit pokozku, alebo vyvolat alergiu s poskodenimm. Pridavat zasadne len rozmiesane v mlieku alebo mede. AMATERI V REDAKCII NA N-tu.
Neregistrovaný - viv, 15.12.2003 12:59
ja som to citala uz aj niekde inde.urcite sa nesmu davat do kupela?
Neregistrovaný - lulu, 15.12.2003 15:17
Urcite nie ciste!!!! Ale ked ich rozmiesas /cca 6-8 kvapiek/ v pohari mlieka, v jogurte, mede, tak samozrejme ano. Ciste et. oleje sa na pokozku pouzivat nemaju, aj na masaz sa najprv rozmiesavaju v neutralnom oleji /slnecnicovy, olivovy.../, su to vysokokoncentrovane rastlinne substancie. Redakcii poslem ucet.
Neregistrovaný - viv, 15.12.2003 22:18
ucet?a za co?chapem,ze to nemusi byt pravda s tymi eterickymi olejmi,ale niekedy nechapem ani tie reakcie...
Neregistrovaný - Sonicka, 15.12.2003 22:38
zial, viv ma pravdu, pouzivanice neriedenych et. olejov priamo na telo moze urobit viac neplechy ako pomoci, rovnako by nemali ist taketo do vody, lebo s vodou sa neriedia!
Neregistrovaný - freya, 18.12.2003 15:24
ALE ANO SMU SA DAVAT DO KUPELA.STACI 1-2 KVAPKY.POKIAL NIEKTO NIE JE ALERGICKY NIC SA NESTANE..
Neregistrovaný - s, 26.12.2003 14:11
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!