lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Správna výživa na jeseň

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 11.11.2003
späť
Späť

Poslať
 

Jeseň je ročné obdobie, ktoré vnáša do života okrem množstva nádherných farieb i typicky jesenné ovocie,  zeleninu, orechy i oriešky a samozrejme huby. Ľudia už odpradávna tušili, že v týchto plodinách sa nachádzajú látky, ktoré pôsobia ochranne na ľudský organizmus.  Súčasná  veda tieto pradávne skúsenosti len potvrdzuje. Ľudia, ktorí  konzumujú veľké množstvo potravín rastlinného pôvodu majú totiž v krvi oveľa menej cholesterolu ako rovnako staré osoby, ktoré konzumujú bežnú potravu.

Užívajme si dary jesene
Súčasný výskum dokazuje, že v zelenine, ovocí, orechoch a hubách sa nachádza viacero biologicky významných látok, ktoré priaznivo vplývajú na srdcovo-cievny systém a znižujú riziko vzniku nádorov.

-jednou z týchto látok je vitamín C, ktorý pôsobí veľmi mnohostranne: je potrebný na vytváranie spojivového tkaniva pri hojení rán, zabezpečuje normálnu funkciu imunitných obranných systémov, zasahuje do tvorby viacerých hormónov, zvyšuje vstrebávanie železa, aktivuje detoxikačný systém, prostredníctvom ktorého sa organizmus zbavuje cudzorodých látok a súčasne aj urýchľuje odbúravanie cholesterolu.

-ovocie a zelenina sú zdrojom ďalšej veľkej skupiny užitočných látok - vlákniny. Vláknina je súbor vysokomolekulárnych látok rastlinného pôvodu, ktoré odolávajú tráviacim účinkom enzýmov ľudského zažívacieho traktu. Z chemického hľadiska je pojem vláknina veľmi široký, pretože zahŕňa celý rad chemicky rôznorodých látok, napr. celulózu, hemicelulózu, rastlinné gleje, gumy a slizy, lignín z drevitých častí rastlín, chitín z húb a mnohé ďalšie. Pretože vláknina je nestráviteľná, prechádza črevami nenatrávená, mechanicky čistí ako „kefa" vnútornú stenu čriev a súčasne na seba viaže rôzne toxické látky, ako aj splodiny rozkladu cholesterolu - žlčové kyseliny.

Medzi vitamínom C a vlákninou existuje súhra: vitamín C v pečeni urýchľuje odbúravanie cholesterolu na žlčové kyseliny, ktoré potom odchádzajú žlčou do tenkého čreva. Ak naša potrava obsahuje dostatok vlákniny, žlčové kyseliny sa na ne naviažu a vylúčia stolicou z organizmu. Touto cestou sa urýchľuje odbúravanie a vylučovanie cholesterolu z organizmu. A práve jeseň je obdobie, keď môžeme tieto priaznivé účinky využiť a pripraviť náš organizmus na zimné obdobie, keď už je príjem týchto ochranných látok nižší.

Zanedbávané flavonoidy
Účinok vitamínu C a vlákniny zosilňuje ešte ďalšia skupina látok rastlinného pôvodu, ktoré lekárska veda v minulosti dosť zanedbávala. Flavonoidy, farebné látky nachádzajúce sa v takmer v celej rastlinnej ríši. Doteraz sa podarilo izolovať z rastlín vyše 800 rôznych flavonoidov.  Popri vitamínoch, ktorých prítomnosť v potrave je bezpodmienečne nutná, sa v potrave vyskytujú stovky a možno aj tisícky biologicky účinných látok, ktorých neprítomnosť v potrave síce nevyvoláva zreteľné príznaky nedostatku, ale ktoré sú pre udržanie optimálneho zdravotného stavu pre ľudský organizmus užitočné. A práve do tejto skupiny patria flavonoidy či bioflavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne a chránia vitamín C a mnohé ďalšie biologicky významné zlúčeniny pred ničivým pôsobením kyslíka, najmä jeho aktívnych foriem - kyslíkových radikálov.

Flavonoidy sa vyskytujú prakticky vo všetkých potravinách rastlinného pôvodu, napr. v citrusových plodoch, v jabĺčkach, rajčinách, cibuli, hubách a všetkých druhoch zeleniny, ako aj v nápojoch, napr. v pive, ovocných džúsoch, v čaji a vo víne. Mimoriadne vysoký obsah flavonoidov je v niektorých druhoch vína. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že nízky výskyt infarktov vo Francúzsku súvisí s vysokou spotrebou červeného vína v tejto krajine. Takisto burčiak, ďalší dar jesene, je bohatý na tieto látky.


Vzácny dar lesov- huby
Keďže sa svojím chemickým zložením chuťou podobajú viac mäsu než zelenine, môžu nahrádzať časť príjmu mäsa, čím sa zníži príjem cholesterolu. Huby obsahujú len nepatrné množstvo sodíka a naopak, dostatok ochranne pôsobiaceho draslíka. Niektoré druhy húb ho obsahujú dvestonásobne viac ako sodíka. Nesmieme zabudnúť ani na mikroelementy s protisklerotickými účinkami, napr. selén a zinok. Jedine obsah troch ochranných látok vitamínovej povahy, vitamínu C, vitamínu E a karoténov, je v hubách malý. To možno napraviť tým, že sa huby pripravujú v kombinácii s rastlinnými olejmi (vysoký obsah vitamínu E) a so zeleninou (vysoký obsah vitamínu C a karoténov).


Diskusia k článku:

kebi len to aj medzi živočišnimi potravinami su rozdieli hadajte co je zdravšie kura co ma konštantnu teplotu antibiotika dezinfikovanu vodu alebo to iste zviera z domacej farmi?
Neregistrovaný - popai, 12.11.2003 21:55
Juj, tie hrubky!
Neregistrovaný - Gramaticky komisar, 12.11.2003 22:16
POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:13, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!